Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-12-2008, 01:42   #1
astute
A S T U T E
 
astute - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon2 Bilgisayarların da Ataları Var

Click the image to open in full size.

Çoğu kişinin bilgisayarı var ve artık bilgisayarlar günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Ancak bilgisayarların geçmişinin aslında çok da eski olmadığı ve ilk modellerin şu ankilerle uzaktan yakından ilgisi bulunmadığı gerçeğini unutuyoruz. Royal Pingdom adlı teknoloji portalında yer alan bilgilere göre işte bilgisayar tarihinin ilkleri:

Click the image to open in full size.

İlk mouse: İlk mouse 1963'de Douglas Engelbart tarafından üretildi ve 90 derecelik açıyla yerleştirilmiş iki tekerlekten oluşuyordu. Toplu mouse 1972'de ve optik mouse ise 1980 civarlarında üretildi ve çok daha sonra popülerlik kazandı. Ev bilgisayarları yaygın hale geldiğinde mouseun mucidi zaman aşımı sebebiyle herhangi bir patent hakkı elde edemedi.

Click the image to open in full size.

İlk imleç: İmleç (iztopu) aslında mousedan 11 yıl önce 1952'de Tom Cranston ve Fred Longstaff tarafından yapıldı. Bu buluş Kanada donanması tarafından başlatılan bir savaş alanı bilgi sistemi projesi kapsamında gerçekleşmişti. İmleç olarak standart beş pinli bowling topu kullanılmıştı.

Click the image to open in full size.

İlk taşınabilir bilgisayar: IBM 5100 taşınabilir bilgisayar 1975'de üretildi ve 25 kg ağırlığındaydı. Ufak bir valiz büyüklüğündeydi ancak çalışması için harici bir güç sistemi gerektiriyordu. Paket halinde gelen bu bilgisayar birkaç yüz KB'lık ROM, 16-64 KB'lık RAM, klavye ve o zaman için olağanüstü bir özellik olan bant sürücü gibi özelliklere sahipti. Farklı modelleri 8,975 ile 19,975 dolar arasında fiyatlara satılıyordu.
__________________
Kara topraga Beyaz Kefenle gömülürken yanibasimiza konacak SIYaH-BEYaZ atkinin hayaliyle yasiyoruz
astute Ofline   Alıntı ile Cevapla