Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-07-2006, 18:26   #1
nobodY
 
nobodY - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Exclamation O BiR Sampiyon [iskorpitx] - 1 gecede 20.000+ Deface !!

O bazılarına göre Türkiye’nin gururu. Çünkü gerek donanım, gerek yazılım alanında dünya pazarlarında sözü geçmeyen Türkiye’nin adını, geçtiğimiz günlerde 1 gecede 20.000+ sitenin yüzünü değiştirerek (deface) hacking alanında 1 numaraya yazdırdı. Iskorpitx ile genel ve Türk hacker dünyası üzerine konuştuk.

3-5 yıldır, uzaktan uzağa haberlerini “Brezilya’lı hacker’lar öne geçmiş” ya da “Kore MSN Hack Edilmiş” ya da “Hz.Muhammed’i küçültücü karikatürler yayınladıkları için “1200 Danimarka Sitesi Hack Edildi” şeklinde duyurduğumuz ve son dönemde Türkiye çapında gruplaşmalar olduğunu fark ettiğimiz Hacker dünyasına ait haberleri, ilk defa birisi bize yorumladı. Bu kişi, mayıs sonunda adını çarpıcı bir şekilde duyduğumuz Iskopitx.

Kendisi bu camiada yeni olmamasına ve pek çok ilginç deface olayını gerçekleştirmesine karşın, adını geniş olarak Zone-h sitesinde yer alan operasyon ile duyduk. Bazılarına göre hem Türk bilişim sektörünün moralini düzeltti, hem de bu konuya dikkatleri çekti.

Takma ismini (nick name) dokunulduğunda zehrini boşaltan Akdeniz’li bir balıktan alan Iskorpitx aslında bilişimci değil, bir mali müşavir. Bunu da gururla söylüyor. Çünkü başarılı bir iş hayatı, kendisine ait bir bürosu olan 46 yaşında, evli ve hatta eşiyle birlikte emekli olmuş bir mali müşavir. Halen kendisine ait bürosunu ve dolayısıyla bazı şirketlerin mali sistemini yönetiyor.

Mesleği bilişim değil dedik ama Iskorpitx’in işi ve merakı dolayısıyla bilgisayar ve yazılım dünyasına yakınlığı çok fazla. Aslında bu işe başlangıç noktası da yıllar önce online tavla oynarken, puanlarının çalınması oluyor. Nasıl yapıldığını merak ederek araştırmalara başladığı o noktadan sonra da bugünlere kadar geliyor.

Bugün hacker camiasının sıralaması dünya çapında yapan Zone-h sitesine göre Iskorpitx, 17 mayıs gecesi bir kerede yüzünü değiştirdiği 20.000+ site ile birinciliğe oturmuş durumda (daha sonra yeni bir saldırıda GoDaddy altındaki 30.000 kadar siteyihack ettiği not ediliyor ama biz ilk 1.ciliğini veriyoruz). Kendisi bunu yapmasının nedenini, çok takdir ettiği Türk gençleri ile yarışmak değil, “Türklerin de bu camiada söz sahibi olabileceğini göstermek” olarak ifade ediyor ve yeni yetişen gençliğin “müthiş” olduğuna ve Zone-H’de yarışmanın ötesine geçtiklerine işaret ediyor.

Aslında turk.internet.com olarak yıllardır, hacker haberlerini duyurmama prensibimiz var. Yayına başladığımız günlerden bu yana, cracker ya da hacker sınıfına giren pek çok kişi, hack ettikleri çeşitli sayfaları sitemize haber olması için gönderdi. Ancak hack olayı bir suç olduğu için ve gençlerimizin de yaptıklarının hukuksal sonuçlarından haberdar olmadıklarını fark ettiğimiz için, bazı iyi huylu istisnalar dışında, “yayınlayarak, teşvik etmemek” prensibiyle hareket ettik.

Ancak son günlerde olayın farklı boyutlara ulaştığını da görmezden gelemiyoruz. Örneğin geçtiğimiz günlerde verdiğimiz Türk Cracker'lar sıralamada Birinci başlıklı haber. Bu farklı boyutu Interpro’nun açıkladığı ilk 500 şirket sıralamasını da yorumlayacağım başka bir yazıyla anlatmak istiyorum. Ama burada size fark etmeniz gereken bir KONUnun altını çizeceğiz.

1990’larda Bilişim ve Telekom alanlarında farkındalıkları olmadığı için strateji oluşturmayan hükümetlerin boşluğunu dolduran pazarlamacı Dünya devleri, ülkemizin bilişim sektörünü istila ederek, Türk yazılımcısına ve bilişimcisine yer bırakmadı. Biz bu dönemi “Bilişim alanında çok ilerlerdeyiz. Dünya’da ne varsa Türkiye’de de o var” cümlesi ile ironik bir şekilde yorumladık. Belki de yorumlattırıldık.

Ancak NYSE ya da NASDAQ borsalarında yer aldıkları için çeyrek dönem kotalarını doldurmak zorunda olan ve bu nedenle, her şeyi yapmaya hazır, gereksiz ihaleleri hazırlatan, üstelik adrese teslim ihaleleri planlayan bu dünya devlerinin çok başarılı satış bazlı yöneticileri, ülkemizin emeklemeye başlayan bilişim firmalarının satışlarını bir anlamda engellediler ve sektör güdük kaldı. Bu durumu yeni yeni fark ediyoruz.

Ancak 2000’li yılların Türk bilişim sektörünü farklı kulvarlara, daha doğrusu boşlukta kalan kulvarlara doğru yönlendirdiğini görüyoruz. Üstelik bu sefer, “devlet teşvik vermiyor da ondan” yorumları ile kurulan ve asıl yararlanması gereken start-up türü şirketler yerine sadece büyük şirketlerin yararlanabildiği teknoparklardan bile yararlanmadan gelen bazı ilginç gelişmeler var.

Bunları size “Türk Bilişim Sektörüne Farklı Bir Bakış” başlıklı yazıda daha detaylı anlatacağız. Bu röportaj dizisinde, o farklı bakışın bir bölümü. Yani “Hacker Gerçeği”. İşte bu röportaj dizisinde farkına varmanızı beklediğimiz konu :

Artık Türkiye’de inkar edilemez bir hacker gerçeği var. Üstelik bunlar devletin ya da firmaların desteği olmadan, kendi başına gelişen bir sektör. Tek eksikleri henüz bu becerilerini yasal yollardan paraya çeviremiyorlar. Üstelik paraya çevirebilecek olsalar, Türkiye açısından müthiş bir değer oluşacak.


Bu yazı dizisi sonucunda, bilişim sektörü yazılım firmalarının, güvenlik alanına daha dikkatli bakmalarını bekliyoruz. Üniversitelerin markalı eğitim programlarını kurumlarına kazandırmaktan duydukları mutluluğu biraz da bu yeni alana eğilerek duymalarını bekliyoruz. Yabancı firmaların temsilciliklerini alarak para kazanmaya alışmış firmalara, burada başka bir şeyler var diyoruz.

Orada bir yerlerde, internette, bir sürü yetenekli genç var. Kaynak bol. Sadece yatırım yapacak, vizyonu gelişmiş kişileri, şirketleri bekliyorlar.

izlemek isteyenler icin iskorpitx ile yapilmis bir röportaj
Hemenpaylas - 122 MB
DOWNLOAD
nobodY Ofline   Alıntı ile Cevapla