Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26-07-2006, 13:11   #1
karakartal333
 
karakartal333 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Wink 5 Gezegen ile Ay / Nisan - Haziran 2002

Click the image to open in full size.Günbatımlarından sonra batı gökyüzünde çıplak gözle görülebilen 5 gezegen dizilmeye başladı. Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn, içinde bulunduğumuz Nisan ayının son haftasından Mayıs'ın ortasına kadar yaptıkları hareketlerle değişik dizilişler gösterecekler. 5 gezegen ve Ay'ın bir arada en yakın izlenebileceği tarih ise 13 ve 14 Mayıs.
5 gezegen, bundan önce 5 Şubat 1962 günü gerçekleşen Tam Güneş Tutulması sırasında bir arada görülebilmişlerdi. Bundan sonraki gruplaşma ise 8 Eylül 2040 akşamı gerçekleşecek.
Nisan'ın son haftası: Hava karartmaya başladığında beş gezegenin batı yönünde, yaklaşık aynı doğrultunun üzerinde ışıldadığı görülebilir. En yükselte görülebilecek parlak nokta Jüpiter. Diğer 4 gezegen Jüpiter'den daha alçakta, parlak yıldız Aldebaran ile birlikte bir grup oluşturuyor. Bunların içindeki en parlak gezegen Venüs. Merkür, Venüs'ün sağ altında parlıyor. Venüs'ün yukarısında Mars, daha yukarısında Satürn, sol üstünde de Aldabaran görülüyor.
1-2 Mayıs: Artık Mars ile Satürn yan yana geliyor. Bu ikisi, aşırı parlak Venüs'ün sol üstünde parlarken, Venüs'ün sağ altında Merkür, solunda da Aldebaran görülüyor.
3-5 Mayıs: Mars ile Satürn'ün en yakın göründüğü akşam, 4 Mayıs. Venüs, bu ikilinin sağ altında, Merkür ise daha da aşağıda parlıyor. Hala oldukça yukarıda ise Jüpiter ve İkizler'in yıldızları Castor ile Pollux görülüyor.
6-8 Mayıs: Venüs ile Satürn'ün en yakın göründüğü akşam ise 7 Mayıs. Bu tarihlerde Venüs-Mars-Satürn üçlüsü de en yakın gruplaşmasını oluşturuyor. Merkür, bu üçlünün sağ altında parlıyor. Aldebaran ise aynı üçlünün tam altında.
9-12 Mayıs: Venüs ile Mars'ın birbirine en çok yaklaşacağı akşam ise 10 Mayıs. Artık Satürn, Venüs-Mars ikilisinin sağ altında, artık sönükleşmeye başlayan Merkür ise daha da aşağıda görülüyor. Jüpiter ise bunların oldukça yukarısında rahatça izlenebiliyor.
13 Mayıs: Bu akşam günbatımından 40-45 dakika sonra 5 Gezegen ve Ay görülebilecek. Oldukça sönük ve incecik bir hilal ile Merkür'ü görmek için temiz bir batı ufku ve bir dürbün yardımcı olacaktır. Bulmanın en iyi yolu, Venüs'ü bir rehber olarak kullanıp, bunun sağ aşağısına doğru bakmak. Venüs'ün sağ altında Mars, Satürn ve Merkür diziliyorlar. Ay ise Merkür'ün tam altında. Yukarıdaki Jüpiter ile birlikte 5 gezegen ve Ay serisi tamamlanıyor.
14 Mayıs: Daha yüksekte görülebilecek hilal, artık daha parlak ve Venüs-Mars ikilisinin tam altında, Satürn'ün ise tam üzerinde yer alıyor. Artık iyice sönükleşen Merkür'ü görmek için çok temiz bir hava ve bir dürbün gerekiyor. Bu akşam, 5 gezegen ile Ay'ın en birbirine en yakın olduğu akşam aynı zamanda. İyi bakın.
15 Mayıs: Ay, artık birbirine daha yakın görülmeye başlayan Venüs ile Jüpiter'in tam arasında yer alıyor. Satürn artık alçakta görülüyor. Mars ise Venüs'e hala oldukça yakın, ancak aynı zamanda sönük de.
16 Mayıs: Ay, Jüpiter'in tam üzerinde parlıyor. Merkür artık görülemiyor, Satürn de çok alçakta.
17-22 Mayıs: Venüs ile Jüpiter her akşam birbirine iyice yaklaşıyor.
23 Mayıs - 1 Haziran: Satürn artık görülemiyor, Mars da her geçen gün alçalıyor. Venüs ile Jüpiter'in üzerinde İkizler'in yıldızları Pollux (soldaki) ve Castor (sağdaki), sağında da başka bir parlak yıldız Capella dikkati çekiyor.
2 ve 3 Haziran: Gökyüzünün en parlak İKİ gezegeni Venüs ile Jüpiter İKİ ve 3 Haziran İKİ Bin İKİ akşamı, İKİzler takımyıldızında yan yana geliyorlar!
12 Haziran: Ay, Mars'ın sol üzerinde yeniden ortaya çıkıyor. Ay'ın da sol üzerinde Jüpiter ile Venüs parlıyor. Pollux ile Castor ise Ay-Mars çiftinin tam üzerinde.
13 Haziran: Ay, Jüpier ile Venüs'ün arasında ve Venüs'e oldukça yakında görülüyor. Bu tarihtan sonra Venüs, akşamları günbatımından sonra Eylül sonuna kadar izlenebilecek, ancak birbirine yaklaşan ve iyice alçalan Jüpiter ile Mars, Haziran sonuna doğru gözden kaybolacak.
Not: Gezegen haritaları, batı yönündeki gökyüzünün günbatımından 1 saat sonraki durumunu göstermektedir.
karakartal333 Ofline   Alıntı ile Cevapla