Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05-01-2009, 20:11   #1
sevil1903
İMansız_26
 
sevil1903 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Nazım Hikmet'e vatandaşlık

-NAZIM HİKMET'İN VATANDAŞLIĞI-


Nazım Hikmet'in Türk vatandaşlığına geri alınması için hazırlanan kararın Bakanlar Kurulu'nda imzalandığını ifade eden Çiçek, "Doğru bir iş yaptığımızı düşünüyoruz..Mezarının Türkiye'ye getirilmesi konusu zaman zaman tartışılıyor.Gelmesinde fayda var mıdır yok mudur veya ailesi ne der?Bu tek başına hükümetin vereceği karar değil.Gelmesinde de bizim yönümüzden bir sakınca yoktur.Biz olaya olumlu bakarız."dedi.


Click the image to open in full size.
AKP Hükümeti, Nazım Hikmet'e Türk vatandaşlığını geri veren bir kararname hazırladı. Bugün Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan kararname ile 25 Temmuz 1951 tarihinde vatandaşlıktan çıkarılan Nazım Hikmet tekrar T.C. vatandaşı olacak.


Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek, Nazım Hikmet'e tekrar Türk vatandaşlığı yolu açan kararnameyi Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıkladı.


Çiçek, Nazım Hikmet'in Moskova'daki mezarının Türkiye'ye getirilmesiyle ilgili soruya ise "Bu sadece hükümetin verebileceği bir karar değil" yanıtını verdi.
Önce ailesinin karar vermesi gerektiğini belirten Çiçek, hükümet açısından bir sakınca olmadığını söyledi.


Cemil Çiçek şöyle devam etti:


''Eski Türk Ceza Kanunu'nun 141 ve 142. maddesine göre 25 Temmuz 1951'de Türk vatandaşlığından çıkarılmış olan Nazım Hikmet'in tekrar Türk vatandaşlığına dönmesine imkan veren bir Bakanlar Kurulu kararı bugün imzaya açılmış ve tamamlanmıştır. Böylece uzunca bir zamandan beri Türkiye'de tartışma konusu olan bu konu da ümit ediyoruz ki gündemden düşmüş olacaktır. Doğru bir iş yapmış olduğumuzu düşünüyoruz. Esasen Türk vatandaşlığından çıkarılmasını gerektirecek yasa maddeleri geçmiş dönemlerde ortadan kaldırılmıştır. Kaldı ki 2002 yılı bütün dünyada UNESCO tarafından Nazım Hikmet yılı ilan edilmiştir. Tüm dünya edebiyat çevrelerinde Nazım Hikmet takdir gören, saygı duyulan bir isim olması asabiyle artık gereği, anlamı kalmamış, hukuki dayanakları kalmamış bu kararın da ortadan kaldırılması gerekmekteydi. Dolayısıyla 1951'de alınmış olan bu karar, bugün Bakanlar Kurulu kararıyla ortadan kaldırılmış bulunmaktadır.''
Click the image to open in full size.
__________________
sevil1903 Ofline   Alıntı ile Cevapla