Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-01-2009, 23:46   #1
OutKast
 
OutKast - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
kobilere borsa müjdesi

KOBİ'lere borsa müjdesi

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Turan Erol, İMKB bünyesindeki piyasa için tüm çalışmaların bitirildiğini belirterek, "Şirketlerimiz cesur davranmasın, geniş bir vizyonla borsada işlem görmek için başvuruda bulunsun" dedi.
SPK Başkanı Erol, KOBİ'lerin tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz ekonomisi açısından da çok önemli fonksiyonları bulunduğunu, ülkemizdeki işletmelerin yaklaşık yüzde 99'unun KOBİ tanımına girdiğini ifade etti.
Bu işletmelerde çalışan kişi sayısının kayıtlı istihdam içindeki payının da yüzde 45,6 olduğunun altını çizen Erol, küresel piyasalarda yaşanan sıkıntılar nedeniyle iş ve aş bulmanın çok zorlaştırdığı bu dönemde KOBİ'lerin istihdam konusunda oynadıkları role dikkat çekti.
Türkiye'ye oluşturulan katma değerin yüzde 37,7'sini KOBİ'lerin ürettiğinin altını çizen Erol; borsada kurulan yeni pazarla KOBİ'lerin ve büyüme potansiyeline sahip şirketlerin finansman bulma imkanlarını artırdıklarını ifade etti.
SPK Başkanı Erol, yeni oluşturulan bu piyasada İMKB'nin kotasyon şartlarını sağlamayan, ancak gelişme ve büyüme potansiyeli bulunan şirketlerin ihraç edecekleri sermaye piyasası araçlarının işlem göreceğini ifade etti.
İŞLEM GÖRECEK ŞİRKETLERE NE GİBİ AVANTAJLAR SAĞLANDI
Şirketleri bu piyasada işlem görmeye teşvik etme amacıyla sermaye piyasası mevzuatı kapsamında sağlanabilecek halka açılma/işlem görmenin maliyetini azaltıcı ve halka açılma prosedürünü kolaylaştırıcı çeşitli avantajlar tanındığını söyleyen SPK Başkanı Erol, "Örneğin, halka açılacak şirketler için belirli bir süre faaliyette bulunma şartı, karlılık koşulu, özsermaye şartı gibi borsada işlem görmeye başlama şartları hafifletildi. Ayrıca bağımsız denetim zorunluluğu, kar dağıtım zorunluluğu, izahname ve
sirküler yayınlama gibi şartlarda da esneklik sağlandı" dedi.
Yeni oluşturulan piyasada, likiditenin artırılmasına katkı sağlaması için "piyasa yapıcılık" sisteminin uygulanacağını söyleyen SPK Başkanı Erol; "Bu uygulama ile piyasa yapıcı kuruluşlar alış ve satış tarafında kotasyon vererek piyasanın derinliğini sağlayacaklar" diye konuştu.
Piyasaya işlerlik kazandıracak bir diğer uygulama olan "piyasa danışmanlığı" ile de sermaye piyasasında bir ilk gerçekleştirildiğini ifade eden Erol, piyasa danışmanı olacak şirketlerin, piyasa hakkında yeterli bilgiye sahip olmayan KOBİ'lerin bilgilendirilmesinde ve gerek sermaye piyasası araçlarının ihracı sırasında, gerekse ihraç sonrasında şirketin yükümlülüklerinin doğru ve zamanında yerine getirilmesinde görev ve sorumluluk üstleneceğinin altını çizdi.
SPK önderliğinde KOBİ'ler de dahil olmak üzere gelişme ve büyüme potansiyeline sahip işletmelerin sermaye piyasalarından fon temin etmelerini sağlamak, böylelikle bu işletmelerin finansman sıkıntılarını gidermek amacıyla organize bir piyasa oluşturulması çalışmalarının tamamlandığının altını çizen Erol, bu şirketleri modern finansman olanaklarından yararlandırmaya yönelik çalışmaların bunlarla sınırlı kalmadığını ifade etti.
Erol, gelecek hafta kamuoyuyla paylaşacakları radikal yeniliklerde de KOBİ'lere 500 milyon dolar'ı aşan kaynak kapılarını açacaklarını söyledi.
Yapılan bu çalışmalar sayesinde, başta KOBİ'ler olmak üzere gelişme ve büyüme potansiyeline sahip şirketler için uzun yıllardan beri bir türlü ortadan kaldırılamayan sermaye piyasalarından fon sağlama konusundaki engeller aşılarak bu şirketlere uzun vadeli ve düşük maliyetli finansman sağlamanın yolu açılmış olacak.
__________________
Click the image to open in full size.
|'' Beşiktaş İçin Gerekirse Sahada Kanımı Bile Akıtacağım '' R.Quaresma |
OutKast Ofline   Alıntı ile Cevapla