Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09-01-2009, 23:52   #1
OutKast
 
OutKast - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
imf den türkiyeye kriz recetesi

IMF'den Türkiye'ye kriz reçetesi

Piyasaların gözü, Türkiye'nin IMF ile izleyeceği yeni yol haritasına çevrildi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la bir araya gelen IMF heyeti, 2009 bütçesi ve kamu maliye politikasını değerlendirdi. Fon, ilk kez bütçe ve kamu açığı riskini bir kenara bırakarak "mali teşvik paketine" destek veriyor. Heyet, mali disiplinin korunması koşuluyla, kamuda ek önlemler konusunda zorlayıcı bir öneride bulunmadı.
IMF Türkiye Masası Şefi Rachel van Elkan başkanlığındaki IMF heyetinin Ankara temasları sürüyor. Fon'la çizilecek programın içeriği ve kredi desteği ekonominin yönünü de belirleyecek. Temaslarına Devlet Bakanı Mehmet Şimşek'le görüşerek başlayan IMF heyeti, dün de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'la bir araya geldi.
Maliye Bakanlığı'nda gerçekleşen toplantı yaklaşık bir saat sürdü. Görüşmede, bütçe gerçekleşmeleri, 2009 bütçesi ve 3.6 milyar TL'lik kesindi ve hedefler masaya yatırıldı. Uzmanlar, geçmiş yıllardan farklı olarak bütçe ve kamu açığını kapatma formülü yerine, kriz nedeniyle riskleri göz önüne alan bir paket üzerinde çalışıldığını belirtiyor. Hazine'deki temaslarda da yeni teşvik paketi, vergiler, kamu yatırımları, reel sektör borçlarının yapılandırılması konuları değerlendirildi.
ELKAN: RİSK DENGESİ DEĞİŞTİ
Heyetin, kriz nedeniyle risk dengesinin değiştiğine dikkat çekerek, piyasaların canlı tutulması için ortaya konulan teşvik paketine sıcak baktığı öğrenildi. IMF uzmanları, "Kriz nedeniyle farklı bir süreç yaşanıyor. Teşvik paketleri talebi arttırır ve piyasaları canlandırır. Ülkeler bunu yapmazsa durgunluk yaşanabilir. Açıklanacak teşvik paketleri de mali disiplini bozmamalı" değerlendirmesini yaptılar.
"EZBER BOZACAK ANLAŞMA"
Bakan Şimşek'in, "IMF ile bu kez ezber bozacak anlaşmaya imza atacağız" sözleri Fon ile bütçe ve kamu açığı riski bir kenara bırakılarak genişleyici bir politika izleneceği yorumlarını beraberinde getirdi. Şimşek'in, hazırlanacak paketin mali disiplini bozmayacağı, diğer yandan reel sektörü destekleyici nitelikte olacağı yönündeki yorumları da, kamu yatırımlarında tasarrufa gidileceği sinyalini verdi.
GÖZLER STAND-BY'DA
Maliye, Merkez Bankası, DPT, BDDK gibi kurumlarda çalışmalar yürütecek olan IMF heyeti, bu haftada İstanbul'a geçecek. IMF heyetinin, İstanbul'da da, bankacılık ve reel sektör temsilcileriyle görüşerek özel sektörün finansman ihtiyacı konusunda bilgi alması bekleniyor.
Ocak ayı sonuna kadar Türkiye'de kalması beklenen IMF heyeti ile görüşmeler şubat ayında da sürecek. IMF ile yeni anlaşmanın ise finansman ihtiyacının da belirlenmesiyle, İcra Direktörleri Kurulu tarafından en geç mart ayında onaylanması bekleniyor.
BÜYÜME REVİZE EDİLEBİLİR
IMF ve Hazine arasındaki görüşmelerde faiz dışı fazlanın artırılarak harcamaların kısılması gündeme gelmişti. Fon ile müzakerelere bağlı olarak yüzde 4 olarak belirlenen büyüme hedefinin yüzde 2.5-3 aralığında revize edilebileceği belirtiliyor. Kamu yatırımlarına daha az kaynak aktarılmasını isteyen Fon'un, seçim öncesi yerel yönetimlere aktarılacak ödeneklerden biraz daha kısıntıya gidilmesini istemesi bekleniyor. Bunun parasal karşılığı da 6 milyar TL olarak ifade ediliyor.
__________________
Click the image to open in full size.
|'' Beşiktaş İçin Gerekirse Sahada Kanımı Bile Akıtacağım '' R.Quaresma |
OutKast Ofline   Alıntı ile Cevapla