Tekil Mesaj gösterimi
Alt 10-01-2009, 03:02   #1
astute
A S T U T E
 
astute - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Icon4 Gökyüzünde müthiş doğa olayı

Bulut şeklindeler. Hareket eder, parlaklaşır ya da aniden yanıp sönerler ve seyrine doyum olmaz. Binlerce insan müthiş doğa olayını izlemek için kuzey bölgelere gidiyor. Görenler, gözlerini gökyüzünden ayıramıyor...

Dünyanın dört bir yanından meraklıları çok. Şu sıralar yine Kuezy Kutbu'na yakın bölgelere gitmeye başladılar. Çüknü kuzeyde gökyüzünde şölen başladı...

BAZILARI YANIP SÖNÜYOR VE İZLEYENLERİ BÜYÜLÜYOR

Kutup ışıkları ya da Aurora Borealis oluşumlarının zamanı başladı. Renkli bulutlar gibi görünüyorlar. Bazıları hareket eder, parlaklaşır ya da aniden yanıp söner. Binlerce insan sırf bu tuhaf görüntüyü izlemek için şimdi Kanada'nın kuzeyine akın ediyor.

İzleyenler ise anlata anlata bitiremiyor. Auroraları görenler "Büyüleyici bir şey. İnsan kendisini bir başka dünyada hissediyor. Gözünüzü gökyüzünden ayırmaıyorsunuz" diyor.

KIRMIZI VE PEMBEYSE BİLİN Kİ ÇOK YÜKSEKTE

Yeşil, auroraların en yaygın rengi. Ancak çok yükseklerde olan kutup ışıkları kırmızı ya da pembe... Çoğu aurora, atmosferin 100 ile 1000 km aralığında oluşuyor. Bazıları atmosfer boyunca binlerce kilometre yatay uzunluğa sahip.

Kutup ışığı görüntüleri, Güneş'ten gelen rüzgarlardaki parçacıkların atmosferle etkileşmesi sonucu oluşuyor.

Bu parçacıkların bazıları dünyanın manyetik alanına kapılıp çoğu dünyanın manyetik kutuplarına çekiliriyor. Bu parçacıklar atmosferdeki moleküllerle çarpıştıklarında enerji açığa çıkar. Bu enerjinin bir kısmı da "aurora"lar şeklinde salınır.


Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.

Click the image to open in full size.
__________________
Kara topraga Beyaz Kefenle gömülürken yanibasimiza konacak SIYaH-BEYaZ atkinin hayaliyle yasiyoruz
astute Ofline   Alıntı ile Cevapla