Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-01-2009, 12:03   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
4.2 büyüklüğündeki deprem neyi işaret ediyor?

Click the image to open in full size.Kuzey Marmara Fay Hattı üzerinde son iki yılda 3'ten büyük 45 deprem kaydedildi. Marmara Denizi'nde olan deprem sayısı ise 2 bin 500'e ulaştı. Uzmanlara göre bunun anlamı şu: “Deprem kendisini hatırlatıyor, bölgede büyük deprem olma potansiyeli var.”

Olası Marmara depremi ve alınması gereken önlemler gündemden düşmeye başladığı deprem gerçeği kendisini yeniden hatırlatıyor. Son olarak haftasonu meydana gelen 4,2 büyüklüğündeki deprem buna bir örnek. Uzmanlara göre; bu tür depremlerin öncü ya da daha büyük bir depremin tetikleyicisi olarak algılanmasının yanlış, ancak fay hattı bu depremlerle varlığını hatırlatıyor ve karakteri hakkında önemli ipuçları veriyor.

Click the image to open in full size.“FAY SON DERECE AKTİF”
Prof. Dr. Haluk Eyidoğan (İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü)
"Deprem bilimde öncü depremi tespit etmek çok çok zordur. ‘Bu öncü şoktur, bunun arkasında büyük şok gelecektir' diyebileceğimiz bir cetvel ya da şablonu yoktur. Biz şu andaki bilgilerimize, teknik bilgilere göre ancak arkasından büyük bir deprem geldiğinde, bu öncü şokmuş diyebilecek durumdayız hâlâ. Ama bu konuda dünyada çok sayıda bilimsel çalışma devam ediyor. Önümüzdeki yüz yıl içinde öncü işaretleri umarım daha iyi tanıyabiliriz. Ancak bugünkü bilgilerimize göre bunu söylemek durumunda değiliz."

Click the image to open in full size.”OLAĞANDIŞI BİR ŞEY YOK”
Prof. Dr. Gülay Altay (Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü)
“Depremin merkezi Marmara Denizi'nin batı kısmında Tekirdağ ve Marmara Adası arasındaki Batı Marmara çukuru. Bu, 2002'den bugüne bu bölgede tespit edilen en büyük deprem olarak ölçüldü, ancak bu olağandışı bir duruma işaret etmiyor. Yaşanan 4,2 büyüklüğündeki depremden sonra 17 tane daha artçı deprem kaydedildi. Bu büyüklükteki bir deprem için bu sayıdaki artçı deprem olağandır. 2000 yılından bu yana kadar genelde Marmara Bölgesi'ndeki fay hattının devamında bir hareketlilik yaşandığını söyleyebilir, bunlar düzenli olarak kayıt altına alınıyor.

Son depremin, olası Marmara Depremi ile ilgili olarak bir öncül deprem olmasından ya da tetiklemesinden bahsetmek doğru olmaz, bugünkü teknik imkanlarla bunu bilebilmek mümkün değil. Ancak bu deprem gerçeğini göz önünde bulundurmamız gerçeğini de değiştirmez. İçinde bulunduğumuz yüzyılda büyük bir deprem olacağı öngörülebilir, ancak kesin bir tarihten elbette bahsedilemez. Bu yıl da olabilir, yarın da olabilir.

Click the image to open in full size."KÜÇÜK BÜYÜĞÜ TETİKLEMEZ"
Prof. Dr. Okan Tüysüz (Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Müdürü)

“Olası İstanbul depreminin gerçekleşeceği fay hattı üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. 4,2'lik deprem sonrasında oluşan artçıların sayısı bu büyüklükteki bir deprem için olağandır doğaldır. Bu deprem ve artçıları, bölgede ciddi bir gerilim birikimi olduğunu gösteriyor. Bu uyarıya rağmen bunun daha büyük bir depremi tetikleyeceği gibi bir varsayım doğru olmaz, çünkü büyük deprem küçüğünü tetikler, küçükler büyüğünü tetiklemez.

Click the image to open in full size.”17 AĞUSTOS DEPREMİ'NE BENZER OLACAK”
Süre olarak aşağı yukarı 5 metrelik bir atımın biriktiğini söyleyebiliriz. Yani GPS'te ölçtüğümüzde son depremden bu yana iki blok birbirine göre faydan yaklaşık 5 metre uzak noktalara hareket etmiş. Dolayısıyla olası bir depremde fayın iki tarafının 5 metre ötelenmesi gerekir.

Buna benzer bir durum 17 Ağustos Depremi'nde yaşandı. Fayın bir tarafı diğerine göre 5 metre civarında hareket etti. Bu da olası İstanbul depreminin, 17 Ağustos'ta yaşanan depreme benzeyeceğini gösteriyor.”
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla