Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30-01-2009, 15:58   #1
Asi Ruh
ÇUKUROVA KARTALI
 
Asi Ruh - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Ucuz ayakkabılarda kanser riski

İzmir (AA)- Çin, Hindistan, Endonezya, Vietnam ve Tayland gibi ülkelerde ucuza mal edilen ve Türkiye'de benzerlerine göre daha ucuz fiyatla satılan ayakkabılardaki kimyasal maddelerin tümör oluşumuna ve kansere neden olduğu bildirildi. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü, İzmir Ayakkabıcılar Odası'nın talebiyle Güney Doğu Asya menşeli bir çift spor, iki çift de çocuk çizmesinin kimyasal analizini yaptı.

Yapılan çalışma sonucu hazırlanan rapora göre, ayakkabıların tüm parçalarının sentetik materyalden üretilmesi ve birinin içeriğinde PVC'ye rastlanması, insanları ciddi sağlık riskleriyle karşı karşıya bırakıyor.Raporda, ''Bölümümüzde incelenen ayakkabıların tamamının sentetik saya, astar ve destek malzemeler ile taban ve diğer yardımcı parçalardan oluştuğu, bu sebeple mukavemet ve performans beklentilerini karşılayamayacak düzeyde olduğu ve çok kısa bir dönemden sonra kullanım özelliklerini kaybedeceği anlaşılmıştır. Oldukça zayıf ayak koruma özellikleri ve günlük aktiviteyi sınırlandıran etkileriyle çok sıradan ürünler olduğu belirlenmiştir'' denildi.

Raporda, şu görüşlere yer verildi:''Bölümümüze getirilen ayakkabılarda kullanılan malzemelerdeki kimyasalların çoğunun nihai sonucu akciğer, karaciğer ve böbrek gibi hayati organlarda tümör oluşumu ve kanserdir.'' Raporda, ayrıca incelenen ayakkabılarda, düşük kaliteli parçaların kullanıldığının, ayak yapısına uygun olmayan bir forma sahip olduğunun tespit edildiği belirtilerek, ''İncelenen ayakkabıların malzeme kalitesizliği, kimyasal zararlılıkları, ortopedik uyumsuzlukları ile giyim hijyeni ve performansı yetersizlikleri bakımından kalitesiz ve ayağa zararlı ürünler olduğu belirlenmiştir'' görüşü aktarıldı.

İzmir Ayakkabıcılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tahsin Güzel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Avrupa ülkelerinin ayak sağlığına çok önem verdiğine, belli standartları olduğuna değinerek, ''Türkiye'ye giren hiçbir ayakkabının standardı yok. Türkiye'de insanlar 50. sınıf vatandaş mı Allah aşkına? Avrupa bizden kimyasal testler istiyor, kullanılan malzemeler tetkik ediliyor. İnsan sağlığını etkileyecek hiçbir maddeye izin vermiyorlar. Ama Türkiye'ye giren tüm ayakkabılar insan sağlığını etkileyen malzemelerden'' diye konuştu.

Güzel, bu ayakkabıların mantara neden olduğunu bildiklerini, ama kanser ve tümör oluşumuna sebebiyet verdiklerini ilk defa bu rapor sayesinde öğrendiklerini aktardı.
__________________
Click the image to open in full size.
Asi Ruh Ofline   Alıntı ile Cevapla