Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-03-2009, 16:31   #1
kuzey
ATATÜRKÜN İZİNDEYİZ
 
kuzey - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
12 mart istiklal marşının kabulu

12 MART İSTİKLAL MARŞI'NIN KABULÜ


İstiklâl Marşı'nın Kabulü

Ulusumuzun bağımsızlık göstergelerinden biri olan İstiklâl Marşı, 12 Mart 1921’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce milli marş olarak kabul edildi.







İstiklal Marşımızın kabulü, 23 Nisan 1920’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kurulup yeni Türk devletinin temellerinin atıldığı yıllara rastlar. Bu yeni devletin, milli mücadele ruhunu, bağımsızlık inancını söz ve beste ile anlatacak milli bir marşa ihtiyacı vardır. Bu nedenle 23 Aralık 1920’de bir yarışma düzenlenir.
Ancak yarışmaya katılan eserlerin hiçbiri beğenilmez ve dönemin Milli Eğitim Bakanlığı Mehmet Akif Bey ve Hamdullah Suphi Bey’i İstiklal Marşı için güfte yazmaya davet eder.
Mehmet Akif Ersoy, şiiri tamamlayıp 17 Şubat 1921 günü Hâkimiyet-i Milliye ve Sebilür-reşat dergilerinin birinci sayfasında yayınlar. Eser, 1 Mart 1921 tarihinde, Mustafa Kemal Paşa’nın başkanlık ettiği ilk oturumda Hamdullah Suphi tarafından Mecliste okunur. 12 Mart 1921’de verilen önergelerle tekrar okunan, alkış ve tezahüratlar eşliğinde dinlenen şiir, Millet Meclisince millî marş olarak kabul edilir.
Sonrasında İstiklâl Marşı’nın bestelenmesi için yine bir yarışma açılır. Bu yarışmaya da 24 besteci katılır ancak Kurtuluş Savaşı’nın şiddetlenmesi üzerine bestenin seçiminde kesin sonuç alınamaz. 1924’te, Ali Rıfat Çağatay’ın bestesi, Millî Eğitim Bakanlığında toplanan jüri tarafından birinci seçilir. 1930 yılına kadar bu beste ile çalınan İstiklâl Marşı, bu tarihten sonra Osman Zeki Üngör’ün, Kurtuluş Savaşı’nda süvarilerimizin İzmir’e girmesi üzerine hazırladığı beste ile söylenmeye başlar.
__________________

medeniyetin emir ve talep ettiğini yapmak insan olmak için yeterlidir...
GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

“Türk milletinin anladığı her kelime Türkçedir”

hayat her zaman bir şey olmaktır ,asla mevcut almak değildir.

“ GÖKLERDE BİZİ BEKLEYEN YERİMİZİ ALMAK ZORUNDAYIZ. YOKSA O YERİ BAŞKALARI İSTİLA EDER VE İŞTE O ZAMAN BU ÜLKE VE MİLLET ELDEN GİDER. HALBUKİ BİZ TÜRKLER, BÜTÜN TARİHİMİZ BOYUNCA HÜRRİYET VE İSTİKLALE ÖRNEK OLMUŞ BİR MİLLETİZ.
kuzey Ofline   Alıntı ile Cevapla