Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-08-2009, 13:51   #1
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Tarihin romantizmle dans ettiği kent: Prag

Nitekim 1 milyonluk kente yılda 4 milyon turist geldiği düşünüldüğünde, bu manzaranın normal olduğu görülüyor. Günün her dakikası devinimin devam ettiği şehirde, gezilmek için birçok mekan bulunuyor, ancak her noktasını görebilmek ve ruhunu hissedebilmek için Prag'ın yürüyerek gezilmesi gerekiyor.

Click the image to open in full size.

Şehrin simgesi tarihi kale

Şehir turuna başlamak için en uygun nokta Prag'ın simgesi olan tepedeki Prag Kalesi...

Buraya çıkmak için fayton tarzında ya da 1950'li yıllara ait arabalar tercih edilebilir. Ancak özellikle zilini çalarak ilerleyen eski tramvayın tekerleklerinin tıkırtıları arasında caddeler arasından tepeye tırmanmak ayrı keyif veriyor.

Tepeye çıkıldığında konukları ilk olarak kalenin önündeki kraliyet bahçesi karşılıyor. Kalenin büyük giriş kapısında ise Çek askerler ile dev heykeller bekliyor.

Kale, içindeki saray ile mimarisi ve büyüklüğüyle göz kamaştıran katedral, müzeler, Romanesk manastır, Altın sokak ve çeşitli galerilerin olduğu binalardan oluşuyor. Turistlerin içeri girmek için uzun kuyruklar oluşturduğu kalede, her mekanı ayrıntılarıyla görmek isteyen birinin en az yarım gününü harcaması gerekiyor.

Kalede en dikkat çeken yapı, uzun yıllar inşaatı tamamlanamayan, Çek Cumhuriyeti'nin en büyük katedrali Aziz Vitus...

Yapımına kral 4. Charles'in "dinde daha güçlü olma" isteğiyle 1344 yılında başlanan ancak inşaatı 1929'da tamamlanan Gotik ve neogotik tarzdaki katedral, 124 metre uzunluğu ve 33 metre yüksekliğiyle de dünyanın 5. büyük katedrali.

Çevresindeki çirkin suratlı ejderha heykellerinin de yapıyı kötü ruhlardan koruduğuna inanılan katedralde, yağmur oluğu görevini de üstlenen bu heykellerin çirkinliğinin, bunları yapan heykeltraşın çok çektiği kayınvalidesini resmetmesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

Şato izlenimi de veren kalede, Orta Avrupa'nın en eski kilisesi St. George ile savaşta kocası ölen kadınların kullanımına açılan huzurevi de ilgi görüyor. Bir zamanlar ünlü yazar Kafka'nın da çalıştığı Altın Sokak ise kalenin en popüler yeri. Surların üstüne yapılmış küçük odalardan oluşan sokakta, bir dönem simyacılar gezermiş.

Click the image to open in full size.

Cumhurbaşkanı turistlerin arasında çalışıyor

Kalenin diğer önemli yanı da Çek Cumhurbaşkanlarının da burada yaşaması... Krallık döneminden bu yana sürdürülen bu gelenekle, Cumhurbaşkanları kalenin ikinci avlusundaki binada kalıyor ve konuklarını burada ağırlıyor. Ancak kaleyi gezerken dikkat çeken bir nokta, yanınızdaki rehber belirtmediği takdirde Cumhurbaşkanının burada olduğunu hissetmemeniz.

Çünkü koruma kalkanı ve özel güvenlik gibi hiçbir önleme rastlanmıyor. Cumhurbaşkanlığı arabasının yanından geçen turistler hemen her yerde fotoğraf çektirip, dolaşıyor, sadece Cumhurbaşkanlığının çalışma binasının içine giremiyor. Tüm kaleyi ve içindeki yapıları gezmek isteyenlerin 250 Kron, yani 10 euro ödemesi gerekiyor.

Bir Osmanlı gardiyanı

Kaleden aşağı doğru yürürken, Prag'ı panoramik izlemek mümkün. Bunun yanında, kalenin hemen karşısındaki ormanlık alandaki tepede, Paris'in ünlü Eyfel kulesinin daha küçük boyuttaki kopyası bulunuyor.

Prag'da Vltava nehrini süsleyen en önemli köprü ise her gün dünyanın çeşitli yerlerinden turistleri çeken Charles Köprüsü... Adını aldığı kral 4. Charles tarafından yaptırılan ve sağlam olması için inşaatında her yıl 10 bin yumurta akı kullanılan köprüde, çeşitli konuları anlatan veya Azizleri simgeleyen 30 heykel bulunuyor.

Bunlardan en dikkat çekeni ise Aziz Nepomuk heykeli...Turistlerin ellerini heykele sürüp dilediği dilekler, Aziz'in bu konudaki yoğunluğundan dolayı ancak bir yıl sonra gerçekleşebiliyormuş. Efsaneye göre, kraliçenin en yakın azizi Nepromuk, kralın kıskançlık hışmına uğruyor ve bu köprüden aşağı atılıyor.

Click the image to open in full size.

Ancak Aziz suya düşünce göğe birçok yıldız yükseliyor. Bu nedenle tüm köprülerin koruyucusu olarak anılan Nepomuk'un heykelinin başında altın renginde yıldızlar da bulunuyor. Köprüdeki diğer heykel de o dönemde Osmanlı'ya karşı duyulan korku ve ön yargıları gösteriyor.

Heykelde, tespih çeken Osmanlı gardiyanı neşeli şekilde zindanın kapısında beklerken, yukarıdaki üç Aziz içerideki Hristiyan esirleri kurtarmaya çalışır şekilde resmediliyor. Sokak ressamları ile seyyar hediyelik eşya satıcılarının da bulunduğu köprünün Prag'ın en fazla turist çeken tarihi değerlerinden biri olduğu belirtiliyor.
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla