Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01-08-2009, 13:55   #2
havali_cocuk
 
havali_cocuk - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Saat kulesinde Osmanlı gösterişi

prüden geçtikten sonra biraz yüründüğünde artık Prag'ın şehir hayatı ve ünlü astronomik saat kulesinin de bulunduğu eski şehir meydanı karşımıza çıkıyor.

Her saat başı birçok turistin önünde toplandığı saat kulesinde yelkovan her 12'yi gösterdiğinde ilginç bir gösteri başlıyor. Üzerinde 12 burcun da temsil edildiği saatin üst kısmında, her saat başı çanlar çaldığında iki küçük pencere açılıyor ve içinden 12 havariyi temsil eden heykeller çıkıp izleyenlere selam veriyor.

Aynı anda saatin sağ yanındaki yaşam ve ölümü temsil eden iskelet figürü elindeki asayı yere vurup, "topraktan gelip toprağa gitmeyi" hatırlatırken, hemen yanındaki "şatafat ve gösterişi" simgeleyen elindeki sazıyla bir Osmanlı ile saatin öbür ucundaki "cimriliği" anlatan Yahudi, "Hayır" dercesine kafasını sağa-sola sallıyor.

Bu dünyaca tanınmış 1400'lü yıllardan kalma saat kulesinde de tıpkı Charles Köprüsü'nde olduğu gibi o dönemdeki Osmanlı'ya karşı ön yargıların izleri görülüyor.

Orta Çağ'a dönüş

Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag, Barok tarzındaki süslü tarihi yapıları ve romantik nehir gezintileriyle aşıkları çekerken, UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren Chesky Krumlov şehri ise ilginç şato ve yapılarıyla gelenleri Orta Çağ'a götürüyor.

Prag'ta, ünlü eski şehir meydanında astronomik saat kulesinin yanı sıra Tin kilisesi, belediye binası ve Jan Hus heykeli bulunuyor.

Meydan çevresindeki bu ihtişamlı yapılar, mutlaka görülmesi gereken yerlerden. Meydanın kenarındaki kafeler ise gündüz veya akşam kahve içip, şehrin tadının çıkarılabileceği en güzel mekanlardan...

Ayrıca meydandan kalkan faytonlar, eski model arabalar, üzerinde Türk Hava Yolları'nın Türkiye reklamının da bulunduğu küçük arabalar veya bisikletlerle, çevredeki sokakları gezmek mümkün. Eski şehrin sokaklarında sürekli rastlanan sokak çalgıcıları da birbirinden ilginç ve güzel gösteriler sunuyor.

Bunlardan biri de cam şişelerle müzik yapan grup. Tişörtlerinde Süperman ambleminde şişe resmi görünen grubun gösterisi ilgiyle izleniyor. Tarih ile romantizmi aşıklar için birleştiren Prag, akşamları da ayrı görsel şenlik sunuyor.

Kalenin içindeki saray ile Charles Köprüsü'nün ışıklarının nehre vurduğu Prag'da, Vltava'nın kenarında jazz müziği eşliğinde gezinti yapmak veya tekne turuna çıkmak mümkün. Nehirdeki tekne kafeler de akşam yemeği için çok uygun mekanlardan...

Hayaletli şato

Çek Cumhuriyeti'nde Prag'dan sonra en fazla ilgi çeken yerlerden biri de tüm yapılarıyla UNESCO Dünya Miras Listesi'ne giren 700 yıllık Chesky Krumlov şehri...

Tepesindeki şatosu ve tamamı bozulmamış Orta Çağ yapımı evleriyle şirin kasaba görüntüsü veren Chesky Krumlov'da eskiden yerleşim bulunmasına rağmen, artık şehir tamamen otel ve restoranların bulunduğu turistik bir mekan. Etrafını çevreleyen nehir ve arkasındaki ormanla dünyadan bağlarını koparmış olan bu kent, gelenleri Orta Çağ'a götürüyor.

Tipik Orta Çağ görüntüsü veren şehrin şatosunun bahçesinde de kurulduğu günden bu yana süren geleneğe uygun olarak ayı besleniyor. Şatonun içini gezerken, beslenen bu ayıların öldükten sonra postlarının halı olarak kullanıldığı görülüyor. Birinci katında Rönesans, ikinci katı Barok ve Rokoko tarzında yapılan şatonun hayaleti bile var.

Söylentiye göre, burada yaşayan beylerden birinin karısının hayaleti şatoda bazı geceler beyaz giysilerle dolaşıyormuş. Şatonun genellikle karanlık olan odalarından geçerken bu bilgileri dinlemek, ilginç bir ortam yaratıyor. Şatoda bir diğer dikkat çeken özellik ise yataklar...

1,60 metre uzunluğundaki yatakların bu boyutu, o dönem ki insanların boylarının kısa olmasından değil, boylu boyunca uzanınca öldüklerini sanıp korkmalarından ve kadınların saçlarının bozulmaması için oturarak uyumalarından kaynaklanıyor. Şatoda dolaşırken bir odada altın kaplama at arabası ile büyük boyuttaki tavlanın bulunması da dikkat çekiyor.

Bunun yanında bir dönem şatoda yaşayan Schwarzen ailesinin ambleminde, rehberlerce Türk olarak anlatılan ama Moğol görünümünde olan bir insanın gözünü karga oyarken resmedildiği görülüyor. Değerleriyle koruma altında olan Chesky Krumlov'da, nehirde rafting veya teknelerle gezinti yapmak da mümkün.

Burada bir zamanlar manastır olan, Komünist rejim döneminde otele çevrilen yapı da konaklamak ve yöresel yemek için uygun mekanlardan. Oteldeki duvarların tamamında asılı dini tablolar ile rahiplerin balmumu heykelleri de ilginç atmosfer sunuyor. Bu küçük şehre en fazla Avrupa ülkeleri ile Çin, Japonya ve Güney Kore'den turist geldiği belirtiliyor.

Kılıç ve ateş

Çek Cumhuriyeti'nin bir diğer gözde yapısı da 13. yüzyılda yapılmış Zbiroh Şatosu. Kral ikinci Rudolf'un av köşkü olan şato, artık otel ve restoran olarak kullanılıyor.

Akşamları Orta Çağ'daki kaplarda yemeklerin yendiği restoranda, şövalye dövüşleri, ateş gösterileri ile Orta Çağ müziğinden oluşan gösteriler de ilgiyle izleniyor. Odalardaki mobilyalar ise Orta Çağ tarzını yansıtıyor. Hollywood'un tarihi filmlerinden birine konuk olmuşsunuz gibi izlenim yaratan, ormanlık alanda yamaç üzerine kurulu dev şato görünümündeki Karlstejn Kalesi de mutlaka görülmesi gereken tarihi bir yapı...

Yürüyerek 20 dakikada çıkılabilen ama faytonlarla keyifli bir yolculukla da gidilebilen kalede, Kral 4. Charles yaşamış ve bir dönem Roma İmparatorluğu'nun hazineleri saklanmış. Sadeliğiyle dikkat çeken kaleyi gezenlere yemek odasında 17. yüzyıla dair müzik dinletisi de sunuluyor. Bunun yanında, kaleye çıkan yol kenarında birçok şirin kafe ve hediyelik eşya dükkanı bulunuyor.

En az yarım gün ayrılması gereken kaleye gelen ziyaretçilere, temiz havada yürüyerek dükkanlara uğramaları ve yöreye özgü yemekleri tatmaları öneriliyor.

Prag'dan notlar

-10 milyon kişinin yaşadığı Çek Cumhuriyeti'ne gelen turist sayısı nüfusun yarısını geçiyor; 6 milyon kişi. Bunun yanında Prag'da 1 milyon kişi yaşıyor, buraya gelen turist sayısı ise yılda 4 milyon.

-Prag'da, bu büyülü şehrin havasında yaşamak isteyenlerin, burada almak isteyeceği evler için en az 500 bin ila 1 milyon euro arasında bir parayı gözden çıkarması gerekiyor. Tarih ile eğlence ve romantizmi sunan şehre yabancıların çok talep gösterdiği ve ev aldığı belirtiliyor.

-Terezin Toplama Kampı, 2. Dünya Savaşı'nın trajedilerini hatırlamak ve görmek için ziyaret edilebilir, Ulusal Müze de mutlaka görülmeli. -Şehrin her tarafına tramvaylarla ulaşmak mümkün. Hediyelik eşya olarak kupalarla, sokak ressamlarının yaptığı tablolar, Orta Çağ'a ait takılar ile ahşap oyuncaklar alınabilir. Bunlar en uygun fiyatla, eski şehirdeki pazardan alınabilir.

-Çek Cumhuriyeti'nde yemek kültürü Akdeniz mutfağı kadar zengin değil, ancak içecekler çeşitli. Çekler en fazla tavuk ızgara ile yanında patatesi tüketiyor.

-Şehirde, Barok tarzı mimari, halkı daha çok dine çekmek için geliştirilmiş. Ancak halkın bu tarzı benimsemesiyle 19. yüzyıldan itibaren evlerde bile bu üslup kullanılmaya başlanmış. Prag'ın bugünkü eşsiz görünümü, her sokağını süsleyen bu tarz sayesinde oluşmuş.

-Orta Avrupa'nın ilk üniversitesi Prag'da, zorunlu eğitim de burada 1776 yılından bu yana var. -17. yüzyılda posta sistemine geçilen şehirde, sokak ve bina adları bu dönemde oluşmuş.

-Çek Cumhuriyeti, Türkiye'den daha çok narenciye, kurutulmuş kayısı ve üzüm ithal ediyor.

Çekler Türkiye'ye, Türkler Çek Cumhuriyeti'ne

Türk Hava Yolları'ndan (THY) alınan bilgiye göre de 2000 yılında haftada 3 sefer olarak başlayan Prag uçuşları artık 9 sefer olarak gerçekleştiriliyor.

Bunun yanında 2007 yılında Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye THY ile seyahat eden yolcu sayısı 7 bin 748 iken bu sayı geçen yıl 21 bin 167'ye yükseldi.

Ayrıca, 2007 yılında Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'ne THY ile seyahat eden yolcu sayısı 11 bin 50 iken bu sayı geçen yıl 3 katına çıkarak 30 bin 481 oldu. Bu yılın başından 15 Temmuz tarihine kadar THY ile Türkiye'den Çek Cumhuriyetine giden yolcu sayısı 24 bin 991, Çek Cumhuriyetinden Türkiye'ye gelen yolcu sayısı ise 13 bin 430 civarında.

Öte yandan THY'nin Prag turizm ofisinden alınan verilere göre, geçen yıl Türkiye'den Prag'a 36 bin turist giderken, Prag'dan Türkiye'ye toplamda 160 bin turist geldi.
__________________

Etikete Gerek Yok EskiLer Bizi Tanır .!
havali_cocuk Ofline   Alıntı ile Cevapla