Degisen Futbol Takimi Kulturumuz | | Futbol Takimimizin kazandigi 100. yil sampiyonlugu aslinda alisila gelmis,klasik Besiktas sampiyonluklarinin disindaydi.Daha once gordugum ve yasimin yetmedigi, gormedigim ama okuyarak irdeledigim sampiyonluklarla son 2 sampiyonlugumuz arasinda onemli bir fark var.Onceki sampiyonluklarimiz alt yapidan gelen ya da cok genc yasta Besiktasa transfer edilen futbolcularin kendi bunyemizde yildiz yapilmasi ve sabir ile gelen sampiyonluklardi.Serdar bilgili ve yonetimi bunu yikarak kulubun gelirlerini arttirma ve transferlerle kisa yoldan sportif basari kazanma yolunu secti.Bu yontemi hic benimsemedim.Ama hakkini vermek lazim yontemi dogru uygulayip dogru adimlar attilar.100. yilda olusturulmasi 2 yil suren bir cok iyi bir takim kurarak basarili oldular.
Ama bu degisimin sancilari daha sonra cekilmeye basladi.Ayni mantaliteyi benimsemis ama cok amatorce uygulayan bir yonetim deneme yanilma yoluyla ve takima tek bir yildiz kazandiramadan gecen yil yeni bir sampiyonluk kazandirdi.
Aslinda yapimiz ve Besiktas insanlari bu yeni duzene uygun degildi.Fakat herkes rakiplerimizin flash transferlerine ic geciriyordu.Bu yeni yontem bir sure Besiktaslilarin kendini tatminine vesile oldu.Nede olsa bir onceki yonetim yontemi dogru uygulayinca verdigi sonuclarinda tatmin edici olmasi her Besiktaslinin yuzunde guller actimisti.
Ama hepimizin gozden kacirdigi bunun cok riskli bir yol olduguydu.Aslinda Serdar Bilgilinin <Besiktas icin alt yapi bitmistir> demeci bugunlerin temelini hazirliyordu.Atilacak 2-3 yanlis adim sportif basarinin yerini huzne birakmasina,mali yapinin bozulmasina ve kulubun dengelerinin degismesine sebep olabilirdi.Bunu hicbirimiz goremedik.Yasayarak aci bir tecrube edindik.
Biz ne Galatasaray gibi aristokrat kulturun,ne de Fenerbahce gibi simarik ve arabesk kulturun kulubuyduk.Yapimiz bu yontemdeki yanlislari kaldirmaya ,acilan mali delikleri kapamaya musait degildi.
Simdi sutten hic agzimiz yanmamis gibi guti gelsin,sercan gelsin,volkan sen gelsin,x gelsin,y gelsin takimi kurtarsin edebiyatina devam ediyoruz.
Herkesin kafasinda bu takim 4-3-3 oynar,4-4-2 oynar v.s. gibi sistem dusunceleri farklidir.Herkesin oyuncu tercihleride baska olabilir.Teknik direktor olmadik yanlislarla sampiyonlukta kaybettirir.Bunlar futbolun icinde olan seylerdir.Bunlari Besiktasta yasayabilir.Bu kabuledilebilir.
Besiktasin yasamamasi gereken seyse kulturunden uzaklasmaktir.Hata 1 kere yapilmis ve hala telafisi mumkundur.Ama bundan sonraki yanlis atilacak her adim telafisi mumkun olmayan sonuclar doguracak,Besiktasi donusu olmayan bir yola sokacak.Ve maalesef basindaki haberler dogruysa bu donusu olmayan yola girilmek uzere.Hem transfer haberleri,hem Besiktasin oz cocuklarinin Besiktastan sogutulmasi,hem altyapidaki genc futbolcularimizin soyunma odasinda degilde konteynrlarda soyunmasi,hem de taraftarin altyapidan gelen 2 kisiden biri Serdar Ozkana burun kivirmasi bana gore sonun baslangici.Digeri Batuhanada Denizli burun kiviriyor.
Besiktasin yasamamasi gereken birbaska seyse kisilerin kaprislerine boyun egmek. Mustafa Denizli ben seneye takimi calistirmak istemiyorum diyor sen adamin ayagina gidiyorsun.Nihat Bjk ye gelmiycem diyor Topuz elden kacinca Baskan hemen yaninda bitiyor.Prestij ayaklar altinda.Gonulsuz gelenlerin hali ortada.Hepsi bir yana sen Besiktassan Turkiyede yetismis hicbir isimle ve hicbir Turk kulubuyle pazarliga girmezsin.Teklifini verirsin kabul ederse eder etmezse keyfi bilir.Aksi durumda bu hallere dusmen kacinilmaz olur.
Beni esas dusunduren ise bu konuya Su ana kadar tek aday olan Murat Aksununda deginmemesi.Futbol takimi icin hangi yolu izleyecek.Serdar Bilgilinin Baslattigi,Demirorenin devam ettirdigi bu kulture devammi edecek yoksa ozemi donecek.
Bu sebepler yuzunden Metin Kecelinin adayligini aciklamasini heyecanla bekliyorum.
__________________ YETER!!! |