Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-10-2006, 07:29   #1
odin
B J K
 
odin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Lightbulb Firefox'un kötü yanları ve çözümleri

Popülaritesinin yüksek olmasına rağmen Firefox da her yazılım gibi hatalara sahip. Örneğin programın başlangıçtaki hantallığı gibi. Aynı zamanda aşır derecede hafıza ve kaynak tüketmesi de yazımlın kötü yanları arasında.

Fakat IE ile karşılaştırıldığında Firefox'un çok iyi yanları da bulunuyor: Neredeyse tüm iyeleştirmelerin yazılım dâhilinde yapılabilmesi gibi. Fakat Mozilla Foundation onarım araçlarını saklamayı iyi becermiş. Şimdi size bu tarayıcıyı iki tıklama ile nasıl daha işlevsel kılacağınıza değineceğiz.

Hızlı: Hantal Başlama

Firefox'un program başlangıç hızı şunu gösteriyor: Tarayıcı yavaş. Aynı anda birden çok sekme açarsanız, programın açılışı daha da yavaşlıyor. Şimdi size nasıl turbo bir Firefox yapılacağını göstereceğiz.

Aynı Anda Çok Veri Yüklemek

Bağlanılan sunucu ile veri alışverişini yükseltmek için ilk önce tarayıcının adres satırına "about:config" yazıp Enter'a basıyoruz. Daha sonra da "network.http.pipelining" satırını buluyoruz. Satırın üstüne sağ tıklayıp, "değeri değiştir" dediğimizde varsayılan ayar "false" iken yeni değer "True" oluyor. Böylece özelliği etkinleştirmiş oluyoruz.

Turbo Başlangıç Bir Alternatif

Firefox'un hızlandırılmasında kullandığımız araçlara Firetune'la başlayabiliriz. Aracın, tarayıcıyı daha hızlı başlatmak için kullanıcının bilgisayarına yaptığı ayarlar, gerçekten iyi sonuçlar veriyor. Yazılım aynı zamanda birbiriyle bağlı olan nesnelerin önbelleğini de artırmayı ihmal etmiyor. Hızlandırmayı yaptıktan sonra aracı silebildiğimiz için sistem kalmasına gerek bulunmuyor. Bu yüzden de sabit diskinizde hiç yer kaplamıyor.

Güvenli: Yüksek Risk

Her ne kadar Firefox güvenli bilinse de, düzenli olarak tarayıcının güvenlik açıkları bulunuyor. Çünkü bir tarayıcı ne kadar popüler olursa, bir o kadar da Hacker'lar tarafından rağbet görüyor. Birkaç basit işlemle tarayıcınızı daha güvenli hale getirmek mümkün.

Hacker'ları Defetmek

JavaScript saldırganların elinde çok etkileyici bir saldırı aracına dönüşebilir. Standart olarak Firefox, Java ve JavaScript'e izin veriyor. Firefox'u güvenli kılmak ve bu özelliği devre dışı bırakmak için menden Araçlar / Seçenekler / İçerik sekmesinden, Java ve JavaScript'in kutucuklarındaki işareti kaldırmak yetiyor.

İpucu: Bazı web sayfaları; örneğin çevrimiçi bankacılık sayfaları, Java ve JavaScript desteği gerektiriyor. Bu yüzden geçici bir süre bu özellikleri devreye sokmanız şart. Her defasında tarayıcının ayarlarıyla uğraşmak zorunda kalmamak için NoScript adlı eklentiyi öneriyoruz. Durum çubuğundaki simgesiyle menüye girmeden istediğiniz Script'i açabilir veya devre dışı bırakabilirsiniz.

Sadece Güvenli Olan Eklentileri Devreye Sokmak

Eklentiler her zaman kullanışlı özelliklere sahip olmayabilir. Zira kimi eklentiler, sisteminiz için risk bile teşkil edebilir. Güvensiz eklentileri devre dışı bırakmak için adres satırına "about:config" yazın. Daha sonra ekrana gelen menüden "security.xpconnect.
plugin.unrestricted" girdisini bulup, bu değeri "false" yapmanız yeterli.

Parolaları Kaydetmemek

Tarayıcıya kaydedilen parolalar sadece web'de gezinme keyfini artırmakla kalmıyor, aynı zamanda hacker'ların sisteminize girişini de kolaylaştırıyor. Hacker saldırılarını engellemek için Araçlar / Seçenekler menüsünden, "Gizlilik" sekmesine gelin. Alt kısımdaki "Parolalar" bölümünden "Parolaları Hatırla" seçeneğindeki işareti kaldırın. Artık güvenliğiniz bir seviye daha artmış durumda.

Renkli: Basit Tasarım

İşin aslı, Firefox diğer tarayıcılarla karşılaştırıldığında hiç de tasarım harikası değil. IE'nin rakibini, biraz renklendirmek için biraz tema ve eklentiye ihtiyaç var. Ayrıca Firefox'a elimizdeki araçlarla nasıl yeni bir maske yapacağımızı da göstereceğiz.

Yeni Temalar ve Taze Renkler

Her zamanki sıradan Firefox görünüşünden sıkıldınız mı? O zaman aradığınız şey bizde. Sizin için seçtiğimiz en iyi temayı deneyin. Temayı bilgisayarınıza indirdikten sonra Firefox'u açın. Araçlar menüsünden "Temalar"'a gelin ve indirdiğiniz temayı sürükle bırak yöntemi ile buraya atın. Bu temayı kullan dedikten sonra da tarayıcıyı yeniden başlatmanız yeterli.

Metin Resimlerini Değiştirmek

Arka plan rengine benzer bir şekilde Firefox'ta metin renklerini de değiştirmeniz mümkün. Bunu yapmak için tekrar adres satırına "about:config" yazıyoruz ve "ui.textSelectForeground" adında bir "String" yaratıyoruz ve bu string'e hexedecimal renk değerinden bir kod veriyoruz.Mesela "#00ff00" k****u verirsek metinler artık yeşil görünecektir.

Arka Plan Rengini Değiştirmek

Firefox'ta bir metin seçin. Seçilen metnin arka planı karşımıza mavi olarak geliyor. Ayarlardan bu rengi değiştirmeniz mümkün. Bunun için bir kez daha adres satırından "about:config" yazarak ayarlara giriyoruz. Herhangi bir girdinin üzerine sağ tıklıyoruz ve Yeni /String seçeneğini seçiyoruz. Açılan kutucuğa "ui.textSelectBackground" adını veriyoruz. Daha sonra bu yaratığımız girdiye yine hexedecimal türünden bir değer veriyoruz. Biz değeri "#ff0000" yaptık. Bu tür bir değerle ayarlardan çıktığınız zaman ve herhangi bir metni seçtiğinizde metnin arka planının kırmızı olduğunu göreceksiniz.

Hafıza Dostu Tilki: Yüksek Kaynak Tüketimi

Taskmanager yalan söylemez: Firefox kesinlikle hafıza dostu falan değil, aksine bir kaynak canavarı. Bu bölümde size sistem kaynaklarını yükseltirken, kaynak kullanımın nasıl azaltılacağını göstereceğiz.

Hafızayı Boşaltmak

Firefox'u küçültseniz bile uygulamanın aşırı derecede kaynak kullandığını göreceksiniz. Kullanılan kaynağı Windows'a geri vermek için yine about:config'ten ayarlara giriyoruz. Herhangi bir girdinin üzerine sağ tıklıyoruz ve Yeni / Boolean değeri diyoruz, bu değere "config.trim_on_minimize" adını verdikten sonra, girdinin ayarını "true" yapıyoruz.

Hafıza Kullanımını Sınırlandırmak

Tercihe "about:config"'ten de hafıza kullanımına sınır koyabilirsiniz. Bunu yapmak için yine boş bir yere sağ tıklayın ve Yeni /Integer'a tıklayın. Daha sonra "browser.cache.memory.capacity " adını verip OK diyoruz. Bu girdinin değerini KB cinsinden vermemiz gerekiyor. Ortalama bir değer olarak biz "60000" KB veriyoruz.

Konforlu: Kısıtlı Sekme Özellikleri

Sekmeli gezinme, görev listesinin aşırı dolmasını engelliyor. Ancak konu sörf konforuna geldiğinde, duruma pek de iyimser bir gözle bakamıyoruz. Şimdi bir iki fare tıklaması ile nasıl rahat sörf yapabileceğinizi göstereceğiz.

Açık Sekmelerin Korunması

Bookmark'larınızı belli bir düzene koydunuz ve herhangi birinin "sekmede aç" diyerek açılmasını istiyorsunuz. Fakat Firefox var olan sekmedeki siteyi değiştirip bookmark'ı açıyor. Açık olan siteyi korumak için adres satırından "about:config"'e girelim ve "browser.tabs.loadFolderAndReplace" girdinse gelelim. Girdinin üzerine sağ tıklayarak "değeri değiştir" diyelim. Değer "False" olarak değişecektir. Böylelikle sorun ortadan kalkıyor.

Sekme Kapatma İşaretinin Yerini Değiştirmek

Firefox 2 Beta 2'de sekmelerin kapatma çarpısının yerini farklı olarak değiştirmek mümkün. Adres satırına "about:config" yazın. Açılan ayarlardan boş bir yere sağ tıklayıp, Yeni / Integrer butonuna basın ve şu değeri girin "browser.tabs.closeButtons". Bu girdide değer 1: her sekmenin kendi kapama işaretti, değer 2: tüm kapama çarpıları uzakta, değer 3: bir çarpı tüm sekmeleri kapatır olarak belirleniyor.


Dil Uzmanı: Yanlış Arama Önerileri

Otomatik arama önerileri kullanışlı bir özellik ve her türlü ipucunu barındırıyor. Firefox 1.5 henüz bu özelliği sunabilecek bir durumda değil. Buna karşın şimdi size bu özelliği nasıl elde edeceğinizi göstereceğiz.

Otomatik Arama Önerileri

Firefox'un 1.5'inci sürümünün eksiği, tarayıcıda arama tavsiyelerini bulundurmaması. İpucu: Firefox 2 Beta 2'yi yükleyin. Henüz gelişme aşamasında olmasına rağmen, tarayıcı neredeyse tüm dillere uyumlu ve otomatik arama tavsiyelerini barındırıyor.

Kapsamlı: Özellik Fakiri İndirme Yöneticisi

Firefox'un bir indirme yöneticisi mevcut, fakat bu yönetici bir iki özelliğin dışında pek de fazla seçenek sunmuyor. Şimdi size bu aracı nasıl yeniden yaratacağınızı göstereceğiz.

İndirme Penceresini Açmamak

Bir indirme başlatın; indirme penceresi hemen başlayacaktır. Bağlantınız hızlı olduğunda, birçok indirme kısa sürede sonlanacaktır. Bu tip kısa yüklemeler için bu ufak ve rahatsız edici pencereyi devre dışı bırakabilirsiniz. Tarayıcınızdan "about:config"'i açın, "browser.download.manager.openDelay" girdisine çift tıklayın ve var olan değeri milisaniye cinsinden yüksek bir değer olarak yeniden atayın. Bu değer download süresinden uzun olmalı ki pencere açılmasın.

Yanıp Sönen Görev Çubuğu Öğesini Kapatmak

Bir indirme sona erdiğinde, indirme pencereleri arkada kalıyor ve siz tıklayana kadar da yanıp sönüyor. Bu uyarıyı Firefox ayarlarından devre dışı bırakmak mümkün. "about:config"e girin ve "browser.download.manager.flashCount" değerini arayın. Normalde değer "2" olarak belirlenmiştir. Girdinin üzerine çift tıklayın ve değeri "0" olarak ayarlayın.

Perspektif: Bozuk IE Görünümü

Web siteleri, kullanılan tarayıcı siteyi sorunsuz gösterebilsin diye özellikle programlanmıştır. Fakat bazı internet siteleri Internet Explorer'da olduğundan farklı görünebiliyor. Size şimdi web taslağını tarayıcınızda nasıl standartlaştıracağınızı göstereceğiz.

Web Sayfası Taslağını Uydurmak

Cascading Style Sheet (CSS) web sayfalarının taslağının oturtulduğu bir dildir. Firefox'ta bu CSS boyut ölçüleri Internet Explorer'ınkinden farklı olarak belirlendiği için web sayfaları Firefox tarafından farklı görüntülenmektedir. Bu taslağı standartlaştırmak için Firefox'un adres satırına "about:config" yazın. Herhangi bir yere sağ tıklayın ve ardından Yeni / Integer'ı işaretleyin. Bu integer'a "browser.display.screen_resolution" adını verin. Değerini "-1" olarak atarsanız Firefox Host-Server ile arasındaki çözünürlüğü değiştirerek 96 DPI yapıyor. Daha da önemlisi, değeri "0" yaparsanız Firefox sadece Host Server'ın verdiği değeri temel alıyor.

Plug-in Yoluyla Web Sayfası Karşılaştırma

Bir web sayfasının hem Firefox'ta hem de IE'de nasıl göründüğünü bilmek istiyorsunuz ve bunu Firefox'ta yapmak istiyorsunuz. Ücretsiz araç IE Tab'ı kullanabilirsiniz. Bu araçla istenilen web sayfasını Firefox dâhilinde başka bir sekmede IE motoru ile açabiliyor. Bu da fazladan bir tarayıcı açmadığınız için hafızadan kazandırıyor.

Habere Aç: Kötü RSS Besleme

Firefox'a dâhil olan RSS beslemesi çok kısıtlı, servisler için karmaşık ve yer imleri sıralamaları dolup taşıyor. Şimdi ise bu servisin nasıl düzene sokulacağını göstereceğiz.

RSS Beslemesini Otomatik Güncellemek.

Yeni haberleri anında alabilmek için Firefox'un RSS beslemesinin otomatik güncelleştirme seçeneğinin açık olması lazım. Firefox belli zaman aralıklarında haber kontrol etme gibi bir özelliğe sahip. Bunu etkinleştirmek için "about:config" e giriyoruz ve "Yeni/ Integer" diyoruz ve bu girdiye "browser.feedview.timerInterval" ismini veriyoruz.

Sage Yoluyla RSS Besleme

Firefox'un RSS'i dışında alternatif olarak ücretsiz eklenti Sage'i kullanabilirsiniz. [ALT]+[S] tuş kombinasyonu sage arabirimini Firefox'ta ekrana çağırıyor. Buradan tüm RSS beslemelerini sağda bir sidebar'da sadece başlıkları değil tüm metni de gösteriyor.

NewsFox

Firefox'un RSS özelliklerini genişletecek bir başka araç ise NewsFox. Araç RSS haberlerini tamamen ayrı bir Sidebar'da gösteriyor. RSS Feed'e abone olmak için web sayfası açık olduğunda [STRG]+[C] tuşlarına basmanız gerekiyor.

Güncel: Güncelleme Zorlukları

Yeni bir sürüm çıktığında Firefox'u bu yeni sürme yükseltmek önemli bir olay. Fakat mozilla tarayıcının yeni güncellemeleri almada zorluklar yaşadığı açık. Şimdi söyleyeceğimiz adımlarla artık hiçbir güncellemeyi kaçırmayacaksınız.

Güncelleme Kontrol Sıklıklarını Artırmak

Standart olarak Firefox haftanın 7 gününden sadece 1 gün Mozilla sunucusuna güncelleme için sorgulama gönderiyor. Eğer haftanın başında bir güncelleme yapıldığını düşünürsek geriye kalan 6 gün boyunca tarayıcı savunmasız kalıyor. Bu eksikliği gidermek için tarayıcının adres satırına "about:config" yazıyoruz. Sağ fare tuşuna tıklayıp Yeni / Integer diyoruz ve isim olarak "update_notifications. provider.0.frequency" giriyoruz. Bu yeni yarattığımız girdiye "1" değerini veriyoruz. Bu değer tarayıcının artık her gün güncelleme için tarama yapacağı anlamına geliyor.

Sinir Verici Uyarıları Kapatmak

Otomatik güncelleme devrede olduğu zaman uyarılar sinirinizi bozabilir. Bu uyarıları kalıcı olarak devre dışı bırakmak için "about:config"'e girin ve Yeni / Boolean'a tıklayın. Açılan kutucuğa "update_notifications.enabled" adını verin ve değeri de "false" olarak ayarlayın.

Sonuç

Firefox daha çok geliştirilmesi ve yol kat etmesi gereken bir tarayıcı. Bu kadar hata ve eksiği varken kullanmak pek mantıklı değil. Zaten Firefox'ta güvenlik açıklarını toplasak, terazide IE ile eşitlenebilir. Peki, ne yapmalıyız? Firefox'un durumu belli; IE güvenlik konusunda zayıf ve sekmelerden de yoksun. Elimizde düzgün sadece bir Opera ve Maxthon kalıyor. Her ne kadar Maxthon Firefox'tan kat kat hızlı ve güvenli olsa da, onun da yeni sürümündeki bazı eklentiler pek hoşunuza gitmeyebilir. Geriye sadece Opera kalıyor. Opera gerçekten kullanıcının istekleri doğrultusunda geliştirilmiş ve diğer tüm bu tarayıcıların barındırdığı özelliklere sahip. Hatta çok daha fazlasını sunuyor. Eğer gerçek bir sörf keyfi istiyorsanız Opera sizi bekliyor...
odin Ofline   Alıntı ile Cevapla