|  |   Bayat Ekmekten Yemek Çeşitleri |  |  
 1. Ekmek kavurması 
 Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile
 
 kavrulur.
 
 Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice
 
 karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.
 
 
 2. Papara
 
 Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır.
 
 Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından
 
 tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür.
 
 Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine
 
 dökülür.
 
 
 3. Tirit
 
 Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir.
 
 Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra
 
 üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz
 
 veya sumak serpebilir.
 
 
 4. Ekmek süpürgesi
 
 (Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)
 
 Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir.
 
 Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından
 
 sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça
 
 ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.
 
 
 5. Ekmek oğması
 
 Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta
 
 eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp
 
 ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden
 
 karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt
 
 çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca
 
 yenilir.
 
 
 6. Yalancı paça
 
 Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile
 
 kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş
 
 2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır.
 
 Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca,
 
 çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.
 
 
 7. Kalacuş
 
 Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur.
 
 Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar
 
 kavrulur.
 
 Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu
 
 tavaya eklenir.
 
 Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan
 
 doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.
 
 Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.
 
 
 8. Ekmekli omlet
 
 4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır.
 
 8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.
 
 Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış
 
 kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.
 
 
 9. Ekmek karıştırması
 
 Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır.
 
 3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu
 
 ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir.
 
 Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık
 
 ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler
 
 yumuşatılır.
 
 Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.
 
 
 10. Yumurtalı ekmek aşı
 
 Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır.
 
 Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile
 
 pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç
 
 dakika kaynatılır.
 
 Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.
 
 Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.
 
 Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.
 
 4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına
 
 alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan
 
 çıkarılır.
 
 1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe
 
 yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.
 
 
 11. Ekmekli ezme
 
 2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa
 
 koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu
 
 süzülerek ufalanır.
 
 Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş
 
 sarımsak, 2 şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve
 
 1 er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.
 
 Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir.
 
 Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.
 
 Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.
 
 
 
 12. Bayat ekmek köftesi
 
 
 Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba
 
 alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile
 
 yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.
 
 Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay
 
 yanında yenilebilir.
 
 
 
 13. Peynirli bayat ekmek köftesi
 
 1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır.
 
 İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.
 
 Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa
 
 bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise
 
 çıkarılır.
 
 
 
 14. Bayat ekmek pizzası
 
 Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un
 
 serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.
 
 4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay
 
 bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine
 
 dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün
 
 bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.
 
 Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis
 
 yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların
 
 üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.
 
 
 
 15. Dilim pizzası
 
 Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya
 
 çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca
 
 sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir.
 
 Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır
 
				__________________Gönlümle baş başa düşündüm demin;
 Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
 Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
 Akisleri sönen bir ses gibisin.
 
 Mâziye karışıp sevda yeminim,
 Bir anda unuttum seni, eminim .
 Kalbimde kalbine yok bile kinim .
 Bence artık sen de herkes gibisin.
 
 Eylül 2008
 
 
 
 |