Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12-10-2006, 19:58   #1
NuraN
Dişi Kartal
 
NuraN - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Arrow Bayat Ekmekten Yemek Çeşitleri

1. Ekmek kavurması

Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır. Tencerede kızartılmış yağ ile

kavrulur.

Ekmekler kavrulurken, 1 çay bardağı soğuk su, üzerine serpilir. İyice

karıştırıldıktan sonra tencerenin kapağı kapatılıp 5 dakika pişirilir.


2. Papara

Bayat ekmekler, çukur bir kaba kuşbaşı doğranır.

Halka halka doğranmış soğan, tereyağı veya zeytinyağında kavrulur. Ardından

tuz ve su eklenip kaynatılır. Üzerine tulum peyniri dökülür.

Bir süre ılımaya bırakıldıktan sonra çukur kaptaki ekmeklerin üzerine

dökülür.


3. Tirit

Bayat ekmek dilimleri bir kaba yerleştirilir.

Kıyılmış soğan tuz ile öldürülüp ekmek dilimleri üzerine döşenir. Sonra

üzerine haşlanmış kemikli etin suyu bolca dökülür. Dileyen, kıyılı maydanoz

veya sumak serpebilir.


4. Ekmek süpürgesi

(Ankara dolaylarından bir tirit çeşidi)

Bayat ekmek dilimlenip bir tepsiye yerleştirilir.

Bir tencerede su kaynatılıp ekmek dilimlerinin üzerinde gezdirilir. Ardından

sarımsaklı yoğurt dökülür. Son olarak da, bir tavada yağ ile kavrulan salça

ve kırmızı pul biber karışımı gezdirilir.


5. Ekmek oğması

Bayat ekmeklerin içi -istenirse, kabuğu ile birlikte- ufalanır; bir kapta

eritilen tereyağına dökülerek kavrulur. Sonra üzerine bir yumurta kırılıp

ekmek ufakları ile alt üst edilir. Ardından 1 bardak süt dökülüp yeniden

karıştırılır. Çok hafif ateşte süt çekilinceye kadar bekletilir. Süt

çekilince ateşten alınır; üzerine bir bez konularak demlendirilir. Ilınınca

yenilir.


6. Yalancı paça

Küçük küpler şeklinde doğranan soğan, tencerede, 1 yemek kaşığı tereyağı ile

kavrularak pembeleştirilir. Üzerine salça ilâve edilerek eritilir. Dövülmüş

2 diş sarımsak, 1 limonun suyu, tuz, kırmızı toz biber ve et suyu katılır.

Bayat ekmek küp şeklinde doğranarak tereyağında kavrulur. Kıtırlaşınca,

çorba kâsesine doldurulan çorbanın üzerine dökülür.


7. Kalacuş

Bayat ekmek, küpler halinde kesilerek derin bir kaba konur.

Kıyılmış soğan, tavada kızdırılmış margarin ile pembeleşinceye kadar

kavrulur.

Çalkanarak ayran kıvamına getirilen yoğurt ve su, yağ ve soğanın bulunduğu

tavaya eklenir.

Birkaç dakika kaynatıldıktan sonra, oluşan karışım derin kapta bulunan

doğranmış bayat ekmeklerin üzerine dökülür. Kabın kapağı kapatılır.

Bir süre ateşin üzerinde tutulduktan sonra hemen sofraya getirilir.


8. Ekmekli omlet

4 dilim bayat ekmek küp şeklinde kesilip tereyağında kızartılır.

8 yumurta, 2.5 su bardağı süt, tuz ve muskat karıştırılıp, iyice çırpılır.

Hazırlanan karışımdan 4 ayrı omlet pişirilir. Üzerine küp şeklinde doğranmış

kızarmış ekmek ve küp şeklinde doğranmış domatesler koyulup ikiye katlanır.


9. Ekmek karıştırması

Bayat ekmek lokmalar halinde doğranır.

3 yemek kaşığı margarin bir tencerede eritilir. Erimiş tereyağına kaşık ucu

ile salça koyulur. Üzerine 3-4 yumurta kırılır; karıştırılarak pişirilir.

Ardından karabiber serpilir. Doğranmış ekmekler ve maydanoz da eklenip kısık

ateşte biraz karıştırılır. Tencerenin kapağı kapatılıp 6-7 dakika ekmekler

yumuşatılır.

Ekmek karıştırması, cacık veya salata ile yenilebilir.


10. Yumurtalı ekmek aşı

Bayat ekmek dilimleri küp şeklinde doğranıp fırında kıtırlaştırılır.

Piyaz doğranmış soğan, bir tavada yarım çay bardağı sıvı yağ ile

pembeleştirilir. 1 çorba kaşığı salça ve 1 çay bardağı su eklenip birkaç

dakika kaynatılır.

Doğranmış ekmekler, soğanlar ile karıştırılıp tavanın kenarlarına çekilir.

Tavanın ortasına 2 yumurta kırılır. Üzerine tuz ve karabiber ekilir.

Tavanın kapağı kapatılarak, yumurtaların pişmesi beklenir.

4 diş sarımsak dövülüp yoğurda katılır. Sarımsaklı yoğurt servis tabağına

alınır. Üzerine, tavadaki pişmiş olan yumurtalı ekmek aşı, bozulmadan

çıkarılır.

1 çorba kaşığı erimiş margarinde yeterli miktarda kırmızı pul biber hafifçe

yakılır. Biberli yağ, yemeğin üzerine gezdirilir.


11. Ekmekli ezme

2 dilim bayat ekmeğin kabukları kesilip atılır. Dilimler çukur bir tabağa

koyulup üzerine soğuk su dökülür. 5 dakika sonra sudan çıkarılır; suyu

süzülerek ufalanır.

Ufalanmış ekmekler, 3 yemek kaşığı dövülmüş ceviz içi ve 2 diş dövülmüş

sarımsak, 2 şer yemek kaşığı zeytinyağı, yoğurt, limon suyu ve

1 er çay kaşığı domates ve biber salçası iyice karıştırılır.

Elde edilen karışım servis tabağına koyulur. Üzerine pul biber ekilir.

Birkaç yarım ceviz ve maydanoz ile süslenir.

Not: Ceviz terine badem veya fındık da kullanılabilir.



12. Bayat ekmek köftesi


Bayat ekmek ıslatılır; el ile sıkılarak suyu süzüldükten sonra bir kaba

alınır. 100 gr. kıyma, 1 baş soğan rendesi, kimyon, köfte baharı, tuz ile

yoğrulup köfte şeklinde parçalara ayrılır.

Köfteler kızgın yağda kızartılıp emici bir kâğıt üzerine çıkarılır. Çay

yanında yenilebilir.



13. Peynirli bayat ekmek köftesi

1 adet bayat ekmek, üzerine su serpilerek nemlendirildikten sonra ufalanır.

İçine yarım kalıp sert beyaz peynir rendelenir; 1 demet maydanoz doğranır; 2 yumurta kırılır; 1 adet orta boy soğan rendelenir; tuz, köfte baharı ve pul biber katılır. Bu karışım yoğrularak köfte şeklinde parçalara ayrılır.

Köfteler önce una, sonra çırpılmış yumurtaya, daha sonra galeta ununa

bulanıp kızgın yağda kızartılır. Üzerlerine kürdan batırılarak servise

çıkarılır.



14. Bayat ekmek pizzası

Bayat ekmekler dilimlenip küp küp kesilir. Margarin ile yağlanmış ve un

serpiştirilmiş fırın tepsisine yayılır.

4 yumurta çırpılır; içine 2 su bardağı süt, 1 paket kabartma tozu, yarım çay

bardağı sıvı yağ katılır. Karışım tekrar çırpılıp ekmeklerin üzerine

dökülür. Bayat ekmek pizzası bu durumda buzdolabında bir gün

bekletilebileceği gibi hemen de pişirilebilir.

Fırına verilmeden önce, üzerine dilimlenmiş sucuk, salam veya sosis

yerleştirilir. Domates, biber dilimleri de yerleştirilebilir. Bunların

üzerine de kaşar rendesi serpiştirilir.



15. Dilim pizzası

Bayat ekmek dilimlerine tereyağı sürülür. Yumurta, beyaz peynir veya

çökelek, maydanoz ve pul biber karıştırılıp ekmek dilimlerinin üzerine bolca

sürülür. Bu karışıma küçük doğranmış domates ve sivri biber de eklenebilir.

Dilimler, peynir pembeleşinceye kadar fırında kızartılır
__________________
Gönlümle baş başa düşündüm demin;
Artık bir sihirsiz nefes gibisin.
Şimdi tâ içinde bomboş kalbimin
Akisleri sönen bir ses gibisin.

Mâziye karışıp sevda yeminim,
Bir anda unuttum seni, eminim .
Kalbimde kalbine yok bile kinim .
Bence artık sen de herkes gibisin.

Eylül 2008


NuraN Ofline   Alıntı ile Cevapla