Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-11-2006, 11:53   #1
dicesare
Banned
 
dicesare - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Post Felaket kapımızda!

Felaket kapımızda!
Bilim adamlarının yüzyıl sonra yok olacak dediği birçok canlının soyu şimdiden tükenmeye başladı.

22.11.2006 15:30

Click the image to open in full size. Küresel ısınmanın etkileriyle ilgili olarak yapılan kapsamlı bir araştırma, iklim değişiklikleri yüzünden çok sayıda bitki ve hayvan türünün şimdiden yok olmaya başladığını ortaya koyuyor. Hayvanlar, iklimde düzensizliklerine karşı hayatta kalabilmek için davranış değişiklikleri gösteriyor. Araştırmacılar, küresel ısınmanın neden olacağı olumsuzlukların tahmin edilenden daha önce gerçekleşmeye başladığı uyarısını yapıyor.

University of Texas biyoloğu Camille Parmesan, son aylarda yayımlanan 866 adet bilimsel araştırmayı saygın Annual Review of Ecology, Evolution and Systematics dergisi için özetledi. Parmesan’ın çizdiği tabloya göre küresel ısınmanın şimdiye dek görünen maliyeti Dünya’nın başına gelmiş en büyük felaketin habercisi.

NASA başta olmak üzere birçok gözlemciye göre Dünya, son 20'inci yüzyılda yaklaşık 0.6 santigrat derece ısındı.

Araştırmalar, yüzlerce hayvan ve bitki türünün şimdiden yok olmaya başladığını gösteriyor. Bunların başında kurbağalar geliyor. Yeryüzünün yüksek kesimlerinde yaşayan ve alternatif habitatlara göç edemeyen 70 kurbağa türünün soyu tükenmek üzere. Soğuk iklimlerde yaşayan penguen ve kutup ayıları gibi yaklaşık 200 hayvan türü de yüzyıl sonuna dek yok olacak.

KÜRESEL ISINMADAN KAÇIŞ MÜMKÜN DEĞİL

Hayatta kalmak için bazı bitki ve hayvan türleriyse, doğal davranış değişikliklerini değiştiriyor. Bazı tropik hayvan türleri ılıman bölgelerde yaşamak için daha kuzeye göç ederken, kiraz ağaçları ve üzüm bağları daha erken çiçek açıyor. Kuşlar ise, 35 yıl öncesine kıyasla, 9 gün daha erken yumurtlamaya başladı. Hayvanlar hareketli oldukları için habitat değiştirebiliyor, ancak bitkiler sabit oldukları için küresel ısınmadan kesinlikle kaçamıyor.
Doğaya sahip çıkmanın vakti geldi.

Araştırmacılar, doğadaki olumsuzlukları küresel ısınmayla ilişkilendirmek ve tüm bu felaketlerin insan eliyle gerçekleştiğinin kanıtlarını arıyor. Kötü haber ise, değişikliklerin çok hızlı ilerlemesi. Söz konusu değişim 50 yıl gibi kısa bir sürede gerçekleşirken, gen mutasyonları gibi doğal yollarla yenileme milyonlarca yıl gerektiriyor.

FUTUYMA’NIN ÖNGÖRÜSÜ 50 YIL

Dünyanın en önemli evrim biyologlarından State University of New York-Stony Brook profesörü Douglas Futuyma, küresel ısınmanın canlıları üzerindeki etkilerini şöyle özetliyor; “Ciddi bir krizle yüz yüzeyiz, ancak bu kriz uzak gelecekte gerçekleşecek diye sanırken, 50 yıl içinde bizim hayatımıza girecek.”
__________________
Beşik'den Mezar Taş'ına
dicesare Ofline   Alıntı ile Cevapla