Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:24   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Hormon:


Elecsys:

Hormon kısmında bulunan en önemli cihazdır(Şekil 1a&1b). Bu cihaz ECL(elektrokemüliminisans)
teknolojisini kullanarak insan vücudunda bulunan hormonların seviyelerin bulunmasında kullanılmaktadır.Tüm sistem özel bir software ile kontrol edilmektedir.

Elecsys modelleri “diskli sistem” ve “racklı sistem” olmak üzere temel olarak ikiye ayrılırlar.Bunların ölçüm yapma teknikleri tamamen aynı olmasına karşın numunenin yerleştiriliş biçimi farklıdır.Diskli sistemde numuneler özel disklere barcodeları dış açıklığa gelicek şekilde dizilirler.Disk dönerek numuneden incelenecek serum alınır ve daha sonra gerekli işlemler yapıkırken;Racklı sistemde ise numuneler cihaza özel racklara konarak yerleştirilir şekil (2a).B racklar daha sonra tepsilere konur(şekil 2b) ve cihazın numuneleri kabul ettiği kısmına (A Line) yerleştirilir


Cihaz temel olarak 2 ana kısımdan oluşmaktadır:
(Bu kısımda anlatılacak tüm kısımlar şakil 1b’den takip edilebilir.)

a)Kontrol Ünitesi:Cihazın sol üst köşesine yerleştirilmiş touchscreen monitör, monitörün hemen altında bulunan basit bir klavye ve bir adetde disk driver’dan oluşur.Yapılması gereken işlemler bu kısımda seçilir ve yine bu kısımda değerlendirilir. (Şekil 3a&3b)


b)Analiz Ünitesi:bu bölümde kendi içinde 4’e ayrılır:

1.Numune/Reaktif alanı:
Bu kısım cihazın sol kısmının yarısını kaplamaktadır.Racklı sistemde
A,B,C line’ları,rack barcode okuyucusu,numune/reaktif probe’u,reaktif diski ve numune ve reaktif pipetörü kısımlarının birleşmesinden oluşmuştur.Bu kısım numunenin cihaza giriş yaptığı ve ilgili testler için gerekli reaktiflerin bulunduğu kısımdır.

2.Atık kısmı:
Cihazın sağ tarafını oluşturur.Sıvı atık bidonu,katı atık kısmı,distile su bidonu ve yakalama (probeların uçlarına takılan özel plastik başlıkların yakalanmasını simgelemektedir.)ünitelerinin birleşmesinden oluşmuştur.

3.Ölçüm Alanı:Bu kısım numunelerde aranan hormon miktarının ölçüldüğü kısımdır.İncubatör,sipper probe,pipetör ve algılama ünitesinin birleşiminden oluşmuştur.

4.Açma/kapama Düğmesi:Cihazın ön yüzünde bulunur ve cihazı açıp kapamaya yarar.






KONTROL ÜNİTESİ:

Klavye: Monitörün hemen altına monte edilmiştir.
Üzerinde genel kullanım tuşlarının bulunduğu basit bir klaveydir.(şekil 3b) Bu tuşlar :

1.Global action keys:işlemlerin başlatılıp durdurulduğu yada stat numunesi giriş emrinin verildiği tuşlar bulunur.
2.Navigation Keys:Bir üst sayfa veya numune bilgisine gidilmesini sağlar.
3.Numeric Keys:Üzeinde rakamların bulunduğu ve çeşitli bilgi girişine izin veren kısımdır.
Monitörün hemen altına monte edilmiştir.

TouchScreen Monitörşekil 3a) üzerinde çeşitli menülerin bulunduğu dokunmatik bir monitördür.İstenilen işlemler ve hangi numuneye hangi işlemin yapılacağı bu kısımdan seçilmektedir.

Disk Driver Ünitesi:İçerisindeki diskette analizler için gerekli olan bilgileri depolar.Kullanılan software’ın analizleri yapabilmesi için data tutulmak zorundadır.




  Alıntı ile Cevapla