Konu: Biyokimya
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 24-01-2007, 16:25   #10
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Aferez yoluyla elde edilmiş trombosit süspansiyonları tek bir kan bağışıyla elde edilene göre 6-8 kat daha fazla trombosit içermektedir. Aferez işlemi sırasında bir cihaz içerisinde santrfüje edilen kanınızdan sadece istenen ürünler bir torbaya toplanmakta, kanın diğer bölümleri size geri dönmektedir. Bu işlem yaklaşık 2 saat sürmektedir. Sağlıklı kişilerde, sürekli olarak trombosit ve lokosit yapımı vardır. Bir aferez işleminden sonra vucudunuz 72 saat içerisinde alınan ürünü yerine koyar. Bir yıl içerisinde en fazla 24 kez aferez donörü olabilirsiniz. Aferez donörlerinin de diğer donörlerle aynı özelliklere sahip olmaları gerekir. Kol damarlarının belirgin olması ve son 3 gün içinde asprin almamış olmaları önemlidir.


COBE® Spectra™ Apheresis System

Yandaki sistem Türkiyede Aferesiz cihazı olarak isimlendirilir.
Kandaki trombositleri ayrıştırdıktan sonra kanı tekrar donöre geri verir.

Uygulama: Verici sandalyeye kolları yana açık vaziyette yatırılır. Bir koldan alınan kan cihaza girer trombositleri ayrıştırıldıktan sonra da diğer koldan ayrıştırılmış kan vericiye (donör) tekrar geri yüklenir. Bir donörden kan alınması için bir birimdeki trombosit miktarı 170000 den fazla olmalıdır. Trombositlerin ömrü 22 C (oda sıcaklığı) de 5 gündür. Ayrıca trombositlerin birbirlerine yapışmamaları için sürekli karıştırılması gerekmektedir.









KAN BAĞIŞI NASIL GERÇEKLEŞİR?
  • Kan bankası danışma bölümünde kayıt işlemleri yapılır.
  • Bağış öncesi sağlığınızla ilgili sizi ve alıcıyı korumak üzere düzenlenmiş bir form doldurmanız istenecektir. Bu formdaki sorulara evet / hayır şekilnde yanıt vereceksiniz. Anlamadığınız veya terrettüt etttiğiniz soruları rahatlıkla danışabilirsiniz.
  • Basit bir fizik muayeneden geçecek ve bazı tetkikler için örnek kan alınacaktır. Sağlığınızla ilgili herhangi bir problem varsa sözlü olarak belirtiniz ve daha önce kullandığnız ilaçlardan bahsediniz.
  • Kan alma koltuğuna uzanacaksınız.
  • Görevli hemşire kan torbasının iğnesi ile damarınıza girecektir. Hafif bir acı hissedebilirsiniz. Bu sırada size herhengi bir hastalığın bulaşması mümkün değildir. Çünkü iğneler steril olup fabrikasyon olarak paketlenmiştir ve ilk kez sizin için kullanılmaktadır.
  • Kan verme işlemi yaklaşık 10 dk. Sürecektir. Sizden yarım litreden biraz daha az bir miktar kan alınacaktır. (Erişkin kişilerin damarlarına ortalama 5 Lt. kan mevcuttur.)
  • KAN BAĞIŞINDAN SONRA yaklaşık 10-15 dk. Istirahat edilmelidir. 3 ay sonra yeniden kan bağışlanabilir.



  Alıntı ile Cevapla