Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25-01-2007, 13:47   #3
imparator
Guest

imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Nitekim o, bu fikirlerini söyledikten tam 12 yıl sonra Büyük Nutuk’unda da belirttiği gibi bunları safha safha uygulamaya koyacaktı. Diğer taraftan, Mustafa Kemal Paşa Birinci Dünya Savaşı sonunda cumhuriyetçi fikirleri ile tanınan bir kişidir. Hatta Samsun’a çıkmadan önce dönemin sadrazamı Damat Ferit, padişah Vahidettin’e “Mustafa Kemal cumhuriyetçidir.” kaydını gösterince padişah, “mevcut kumandanların en liyakatlisidir. Çanakkale’de başarılarını bilirim. Almanya seyahatinde kendisini yakından tanıdım. Anadolu’daki vaziyeti düzeltecek olan en yetenekli komutan odur ve o gitmelidir.” cevabını verir.[1]
Atatürk’ün çok uzun yıllar yaverliğini yapmış olan Cevat Abbas Gürer de onun kararlılığı hakkında şunları söylemektedir: “Hadiselerin müspet ve menfi hareketlerine her zaman nüfuz eden koca dahi; her işinde hâkim olarak karar verir ve tedbir alırdı. Yirmi dört yıllık yakınlığımızda bu fıtratın en büyük kabiliyet ve enerji sahibi Atatürk’ü; hep aynı kuvvet ve kudrette gördüm.”[2] Büyük fikir adamı Atatürk, hiçbir zaman mevki, rütbe ve gösterişe giren konularla mutlu olmaya çalışmamıştır. Ona göre gerçek büyüklük fikirleri uğrunda savaşmak ve gerektiğinde bu yolda her şeyini feda edebilmektir.
Atatürk gelecek hakkında da büyük düşünen ve bu düşüncelerini açıklamaktan çekinmeyen biri idi. O gelecek hakkındaki düşüncelerini Sofya’da askerî ateşe iken İstanbul’daki arkadaşı Madam Corinne’e yazdığı 1913 tarihli mektupta şöyle açıklamakta idi: “Benim ihtiraslarım, hem de pek büyük ihtiraslarım var. Fakat ben bu ihtiraslarımın gerçekleşmesini vatanıma büyük faydaları dokunacak, bana da yeterlikle yapabileceğim bir görevin canlı iç rahatlığını verecek büyük fikri başarmakta arıyorum.”[3]