Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27-01-2007, 13:58   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

HAMİLELİKLE İLGİLİ BATIL İNANÇLAR

Hamilelik ve doğuma ilişkin batıl inançlar hala günlük yaşantımızı etkiliyor. hamile kadının karni ‘sivri’ olursa ya da ‘tatlılara’ as ererse çocuk erkek, karni ‘yuvarlak’ ise veya ‘eksili ve acili’ yiyeceklere as eriyorsa çocuk kız oluyor.
Bebek.com adli sitenin derlediği bilgilere göre, halk arasında “hamilenin karnı yuvarlak olursa çocuk kız, sivri olursa çocuk erkek olur” inancı yaygın. bu inançlar hamilelikle ilgili en yaygın batıl inançlar arasında yer alıyor. birçok kişi, kadının hamileliği sırasında baktığı, yediği, içtiği ve yaptıkları ile doğacak bebek arasında bağ kuruyor. bebeğin anne karnında ilk kıpırdadığı an kadın kime bakarsa bebeğin ona benzeyeceği, özellikle aşerme döneminde eksili, acili yiyeceklerin kız, tatlı yiyeceklerin de erkek bebeğe işaret ettiği, en yaygın batıl inançlar arasında yaralıyor.

Doğacak Çocuğu Benzetme İnanışları:
· Bir heybe üzerine oturan kadın ikiz doğurur...
· Bir heybe üzerine oturan erkeğin, karısı ikiz doğurur...
· Hamile kadın kuş ya da büyükbaş hayvan beyni yerse, doğacak çocuk da o hayvana benzer...
· Bağırsak ve koç yumurtası yiyen kadının doğacak çocuğunun penisi ve hayaları büyük olur...
· Hamile kadın balık yerse, çocuğun derisinde pullar oluşur...
· Hamile kadın ayıya bakarsa, çocuğu kıllı olur...
· Hamileliği sırasında aş eren kadın manda sütü içerse, doğum gecikir, bu süre on iki aya çıkar.
· Hamileliği sırasında tavşan yiyen kadının çocuğu, uzun kulaklı ve patlak gözlü olur...
· Hamile kadın gece mehtaba bakarsa, çocuğu ay gibi güzel olur...
· Doğan çocuk iri ve kara gözlere sahipse, annesinin hamilelikte kara üzüm yediğinden derler...
· Hamilelikte elma ya da nar yiyen kadının çocuğu, kırmızı yanaklı olur...


Doğacak Çocuğun Cinsiyetin Bilme İnanışları:
· Tandıra konulan hamur sertleşirse doğacak çocuk erkek, sertleşmezse kız olur...
· Bir sacın üstüne dökülen şapın şekli sivri olursa çocuk erkek, yuvarlak olursa kız olur...
· Pişmiş yumurta ikiye kesildiğinde ortası çukur olursa doğacak çocuk kız, ortası dolgun olursa doğacak çocuk erkek olur...
· Evde dokunan bir kilim dışarı çıkarıldığında horoz görülürse çocuk erkek, tavuk görülürse doğacak çocuk kız olur...
· Ekşi yiyen kadın kız çocuk, tatlı yiyen kadın ise, erkek çocuk doğurur...
· Bir tastan suyu kepçeyle içen kadının çocuğu kız olur derler...

Kolay doğum muskası

Ayrıca doğumun kolay olmasını sağlamak için muska ve tılsımlardan medet umuluyor. doğum sırasında ‘kilit açma’, ‘örgülü saçları çözme’, ‘dilenciye sabun verme’ gibi adetler de sürüyor. bu tür inançların örneklerine eski uygarlıklarda da rastlanıyor. eski mısır’da ‘hamile kadın bedenli, su aygırı baslı doğum tanrısı’ thoeris’in heykelciğinin doğuran kadınlara u
ğur getirdiğine inanılırken, Asur ve Babil’de ‘Filistin’in rüzgar cini, rüzgar cinlerinin kralı hangi’nin oğlu korkunç yüzlü, dört kanatlı, kus ayaklı, hayvan pençeli ve akrep kuyruklu pazuzzu’ heykelciği, hamilelerin koruyucusu olarak görülüyor.
Japon kadınları ise doğum sırasında, Japonca ‘kolay doğum’ anlamına gelen ‘koyasugai’ adli deniz kabuğunu avuçlarında tutuyor. eski Roma’dan beri gelen bir diğer inanış da hamileye kocasının yün kuşağının sarılması. bu inanış, Anadolu’da halen devam ediyor. ayrıca, içinde okunmuş kağıtların olduğu üçgen seklinde katlanmış muskalara da rastlanıyor.

Loğusalık ve göbek bağı ile ilgili inanışlar
halk arasında ‘loğusanın mezarı 40 gün açık kalır’ sözüne inanılırken, ‘nazar’ ya da ‘göz değmesi’nden korunmak için anne ve bebeğe nazarlık takılıyor, ev tütsülenip loğusaya kursun dökülüyor. bu dönemde özenle üstünde durulan konulardan biri ise 40 gün süreyle anne ve çocuğun evden dışarı çıkarılmaması. bunun yani sıra ayni günlerde doğum yapmış 2 annenin karsılaşmamasına da özen gösteriliyor. karsılaşırlarsa ‘kırklarının karışacağına’ ve loğusaların kötü etkileneceğine inanılıyor.
ayrıca loğusa döneminde anne ve çocuk için en büyük tehlikenin ‘albastı’ olduğuna inanılırken, bunu önlemek için en yaygın uygulama kadının üzerinde kırmızı renk bulundurmak, loğusa şerbetinin ve loğusa sekerinin kırmızı renkli olması ya da annenin basına kırmızı renkli kurdele takılması. bu arada, halk arasında, doğan bebeğin göbek bağına ilişkin de inanışlar bulunuyor. çocuk ‘evcil’ olsun diye göbek bağı dolap ya da sandık içine saklanırken, ‘akilli’ olması için okul bahçesine, ‘dindar’ ve ‘imanlı’ olması için de cami
bahçesine gömülüyor.



  Alıntı ile Cevapla