29-01-2007, 08:52
|
#3 |
Guest | YEMEKLİK YUMURTA ÜRETEN İŞLETMELER DAMIZLIK YUMURTA VE CİVCİV İŞLETMELERİ KAPASİTE (TAVUK SAYISI) İŞLETME SAYISI (ADET) KURULUŞLAR KAPASİTE (TAVUK SAYISI) İŞLETME SAYISI (ADET) KAMU KURULUŞU ÖZEL SEKTÖR ÖZEL SEKTÖR ÖZEL SEKTÖR TOPLAM Tablo.2 Türkiye’de damızlık yumurta ve civciv ile yemeklik yumurta işletmelerinin tavuk kapasitesine göre dağılımları (1987) Kaynak: DPT, Altıncı B.Y.K.P. Tarım ve Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Kanatlı Hay anlar Altı Komisyonu Raporu Ankara 1989 ÜRETİCİ FİYATLARI (1) TÜKETİCİ FİYATLARI (2) YUMURTA FİYATLARI (3) YIL LAR TL (ADET) Cari İndeks (1981=100) Reel (x) indeks (1981=1000) TL (ADET) Cari İndeks (1981=100) Reel (x) indeks (1981=1000) TL/ KG Cari İndeks (1981=100) Reel (x) indeks (1981=100) 1981 1982 1983 1984 1985 1986 1987 1988 1989 1990 Tablo.3 Türkiye’de yumurta Üretici ve Tüketici ile Yem Fiyatlarındaki Gelişmeler (x) 1981-100 Bazlı Toptan Eşya Fiyat İndeksi Kullanılarak Hesaplanmıştır. Kaynak : (1) DİE, Çiftçi Eline Geçen Fiyatlar, Ankara, Çeşitli Yıllar (2) DİE, Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara, Çeşitli Yıllar (3) T.Z.O.B. Zirai ve İktisadi Rapor (1990-91), yayın no:168, Ankara,1992 2.4 Yumurta Üretimi Türkiye’de yumurta üretimi özellikle 1960’lı yıllarda önem kazanmıştır. Asıl gelişme ise son 15 yıl içerisinde olmuştur. 1981 yılında 261 bin ton olan yumurta üterimi, 1990 yılına gelindiğinde %57 artmış ve 411 bin tona ulaşmıştır (Tablo_1). Bu üretim artışın da en önemli faktör olarak ise,son yılarda modern tekniklerle üretim yapan işletmelerin sayısındaki artış gösterilmektedir (UZMAY,1991,s.94) Türkiye’de altıncı B.YK.P’na göre yumurtada gerçekleştirilmesi planlanan yıllık yıllık ortalama üretim artışı %6.7’dir. 1994 yılı için yumurta üretim hedefi ise 560 bin ton olarak belirlenmiştir. 2000 yılında yumurta üretiminin 944 bin tona çıkması beklenmek tedir (DPT, 1990,S.57) 1991 yılı verilerine göre, Türkiye’de yumurta üretim değeri, hayvansal üretim değeri içinde %5.16, toplam tarımsal üretim değeri içinde ise %1.78 oranında bir pay almak tadır (DPT, 1993,S.14) |
| |