Konu: Tavukçuluk
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 08:52   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

YEMEKLİK YUMURTA ÜRETEN İŞLETMELER DAMIZLIK YUMURTA VE CİVCİV İŞLETMELERİ
KAPASİTE
(TAVUK SAYISI)
İŞLETME
SAYISI
(ADET)
%

KURULUŞLAR
KAPASİTE
(TAVUK
SAYISI)
İŞLETME
SAYISI
(ADET)
%
0-2500
2114
64.77
KAMU KURULUŞU
0-10000
59
86.77
2500-5000
554
16.97
ÖZEL SEKTÖR
0-10000
3
4.41
5000-10000
289
8.85
ÖZEL SEKTÖR
10000-25000
2
2.94
10000-25000
204
6.25
ÖZEL SEKTÖR
25000-50000
4
5.88
25000-50000
74
2.27
50000’den fazla
29
0.89
TOPLAM
-
68
100.0
TOPLAM
3264
100.00

Tablo.2 Türkiye’de damızlık yumurta ve civciv ile yemeklik yumurta işletmelerinin tavuk kapasitesine göre dağılımları (1987)
Kaynak: DPT, Altıncı B.Y.K.P. Tarım ve Hayvancılık Özel İhtisas Komisyonu Kanatlı Hay anlar Altı Komisyonu Raporu Ankara 1989



ÜRETİCİ FİYATLARI (1)
TÜKETİCİ FİYATLARI (2)
YUMURTA FİYATLARI (3)

YIL
LAR
TL
(ADET)
Cari
İndeks
(1981=100)
Reel (x)
indeks
(1981=1000)
TL
(ADET)
Cari
İndeks
(1981=100)
Reel (x)
indeks
(1981=1000)

TL/
KG
Cari
İndeks
(1981=100)
Reel (x)
indeks
(1981=100)
1981
9
100
100
10
100
100
20
100
100
1982
11
122
97
12
120
97
26
130
102
1983
13
144
87
14
140
84
38
190
114
1984
18
200
80
22
220
88
60
300
120
1985
26
289
81
26
260
73
80
400
112
1986
32
356
77
33
330
71
100
500
108
1987
53
589
97
55
550
90
175
875
143
1988
81
900
84
81
810
76
310
1550
145
1989
142
1578
88
149
1490
83
500
2500
139
1990
223
2478
90
228
2880
83
720
3600
131

Tablo.3 Türkiye’de yumurta Üretici ve Tüketici ile Yem Fiyatlarındaki Gelişmeler
(x) 1981-100 Bazlı Toptan Eşya Fiyat İndeksi Kullanılarak Hesaplanmıştır.
Kaynak : (1) DİE, Çiftçi Eline Geçen Fiyatlar, Ankara, Çeşitli Yıllar
(2) DİE, Türkiye İstatistik Yıllığı, Ankara, Çeşitli Yıllar
(3) T.Z.O.B. Zirai ve İktisadi Rapor (1990-91), yayın no:168, Ankara,1992


2.4 Yumurta Üretimi
Türkiye’de yumurta üretimi özellikle 1960’lı yıllarda önem kazanmıştır. Asıl gelişme ise son 15 yıl içerisinde olmuştur. 1981 yılında 261 bin ton olan yumurta üterimi, 1990 yılına gelindiğinde %57 artmış ve 411 bin tona ulaşmıştır (Tablo_1). Bu üretim artışın da en önemli faktör olarak ise,son yılarda modern tekniklerle üretim yapan işletmelerin sayısındaki artış gösterilmektedir (UZMAY,1991,s.94)
Türkiye’de altıncı B.YK.P’na göre yumurtada gerçekleştirilmesi planlanan yıllık yıllık ortalama üretim artışı %6.7’dir. 1994 yılı için yumurta üretim hedefi ise 560 bin ton olarak belirlenmiştir. 2000 yılında yumurta üretiminin 944 bin tona çıkması beklenmek tedir (DPT, 1990,S.57)
1991 yılı verilerine göre, Türkiye’de yumurta üretim değeri, hayvansal üretim değeri içinde %5.16, toplam tarımsal üretim değeri içinde ise %1.78 oranında bir pay almak tadır (DPT, 1993,S.14)
  Alıntı ile Cevapla