Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 11:08   #9
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kırpmak

Koyun normalde her yıl kırpılır. Büyük yerlerde, yapağı güçlü kırpıcılar tarafından bir ücretle kırpılır. Verimli işçilerde koyun 2 ve yarım dakika içerisinde yününden ayrılır. 1. sınıf kırpıcılar; bir günde 200’den fazla koyun kırpar.
Bu yün çeşidi yapağı veya kırpılmış yün diye bilinir. Yün kırpıldıktan hemen sonra yapağı slcirted yapılır. Bu kenarları kirli yün içerir. Sonra bu yapağılar; uzmanlar tarafından uzunluğu, inceliği ve diğer karakterleri bakımından derecelendirilir. Son olarak farklı derecedekiler büyük çuvallara paketlenir ve sonra balyaların içine dikilir. Her bir balya 136 kg veya daha fazla yün içerir.
Slipe Yün: Mazamet

Yün, kesilen hayvan postundan kaldırılır. Postlar, kireçle, sodyum sülfatla işlem görür. Bu işlem yünü çözer, yani zararlı postları atar. Bu yün “Slipe yün” diye adlandırılır. Hayvan derilerinde yünleri çözmek için bakteri hareketleri vardır, bu ürün de “mazamet” ismiyle adlandırılır. Mazamet Fransız şehrinde üretilir. Bu yollarla deriden yünü ayırmak genelde 2. kalitedeki yünleri kırpmak içindir ve yöntem yapağı yünüyle karıştırılıp kullanılır.
Yün Satışları

Amerika’da ve bazı Güney Amerika ülkelerinde yün, direk olarak özel işlemlerle kırpıcılar tarafından minimum bir oranda satılır. Avustralya, Yeni Zelanda ve Güney Afrika’da yapağılar Skirted yapılır ve halka ait açık artırmalarla satılmaya başlanmadan önce dikkatlice sınıflandırılır. Büyük Britanya’daki yün Britanya yün pazarlarına çiftçiler tarafından satılır.
  Alıntı ile Cevapla