Konu: Kuşlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 12:50   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Kuşlar

KUŞLAR
(Genel Bilgi)

Kuşlar memelilerden sayıca daha çoktur ve bugün yaşayan sıcak kanlı hayvanların memelilerin dışındaki tek grubudur. Memelilerin 4200 türüne karşın kuşların 8500’den çok türü vardır. Türlerin çoğunluğu uçmayı benimsemişlerdir; ama bir çoğu da ( PENGUENLER – DEVE KUŞLARI ) başka yöntemler geliştirmişlerdir.

Bir kuşun temel özelliği tüylerinin olmasıdır. Tüyler sürüngenlerin pullarının evrimi sonucu oluşmuştur ve kuşların uçmasını sağlayan en önemli nitelikleridir. Tüyler, insanlarda kılların ya da tırnakların büyümesi gibi, kuşların derisinden büyümektedir. Ne var ki, belirli bir uzunluğa ulaşır ve sonunda büyümeleri durur. Deriye sıkıca bağlanmış olmalarına rağmen, yıpranma ve kopmadan ötürü dökülürler; bu nedenle de tüy dökme adı verilen bir olay sonucu sık sık yenilenir. Eski tüyler genellikle her yıl dökülür ve yerine yenileri çıkar. Bu olay, genellikle çiftleşme mevsiminin hemen sonunda gerçekleşir.

Tüylerin bir çok önemli görevi vardır. Tüyler vücut yüzeyindeki geçirmez bir hava tabakası oluşturarak, yüksek vücut ısısını değiştirmeden korurlar. Tüylerin çoğunluğu parlak renklidir ve kuşun sosyal yaşamında önemli bir rol oynar. Aynı zamanda kuşun aerodinamik bir biçim almasına yardımcıdırlar; uzun, güçlü kuyruk ve kanat tüyleri kuşa geniş bir uçuş yüzeyi sağlar.

Bir kuşun iskeleti çok hafiftir. Kemiklerin içi boştur ve bazısı daha büyük güç sağlamak için birbirine kaynamıştır. Eğer bir kuşun yavrusunu vücudunun içinde taşımak zorunda olsaydı, uçamayacak kadar ağır olurdu. Kuşlar bu nedenle sürüngen atalarının yumurtlama alışkanlığını korumuşlardır. Genellikle kuş, döllenmeden sonra 24 saat içinde yumurtlar.

Bir kuşun bacakları, kuşun türüne göre, yürümeye ya da yüzmeye elverişlidir ve bacakların, kuşun yere inişinden sarsılmasını önleyici önemli bir görevi vardır. Ağırlık merkezini dengelemek amacıyla butlar vücuda yakındır, dizler genellikle tüylerin altına gizlenmiştir. Kuş parmaklarının üzerinde yükseldiği için görünen bacak eklemleri gerçekte bilek eklemleridir. Kuşların çoğunda tüneyen kuşlar ya da serçegiller gibi, biri geriye üçü de öne doğru olmak üzere dört parmak vardır.
  Alıntı ile Cevapla