Konu: Kuşlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 12:50   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

DUYULAR


Bir kuşun en önemli duyusu görmedir; sonra da işitme gelir; koku alma, dokunma ve tat duyuları iyi gelişmemiştir. Kuşların çoğunun gözleri başının iki yanındadır ve yuvalarında çok az hareket edeler. Son derece esnek olan boyunları görüş alanlarını genişletir. Karatavuk ya da nar bülbülü gibi bir kuş başını dinlemek için değil, daha iyi görmek için döndürür. Baykuş başını hemen hemen tam bir daire halinde döndürebilir.

kulak delikleri, baş tüylerinin altında gizli olduğu için kuşların kulaklarını olduğunu öğrenmek pek çok insanı şaşırtabilir. Memelilerde olduğu gibi kulak kepçeleri yoktur; çünkü bunlar uçuşu güçleştirir. Kuşların işitme duyuları çok güçlüdür ve kuşlar sese, insanlardan yaklaşık on kez daha çabuk tepki gösterebilirler. Deneyler baykuşların sıçan ve tarla faresi gibi avları yalnız seslerini duyarak avladıklarını; yağmur kuşları ve kızkuşlarının yer altındaki solucanlarını duyabildiklerini göstermiştir.

Koku duyusu yalnızca birkaç kuş için önemlidir. Kivilerin koku alma duyuları çok güçlüdür. Burun delikleri üst gagalarının ucunda olduğu için bu duyudan yararlanarak solucanları bulurlar.
  Alıntı ile Cevapla