Konu: Kuşlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 12:53   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

YALI ÇAPKINI
GÖK KUZGUNUMSULAR YALI ÇAPKINIGİLLER
ÇİFTLEŞME VE YAVRU YETİŞTİRME


Genellikle bahar ayında bölgeler ve eşler seçildikten sonra, iki kuş da ciddi bir iş olan yuva yapma işlemine girişirler. Bir kuş yuvası yumurtalara bir beşik ve yumurtadan çıkan yavrulara geçici bir yuva sağlar. Yavrular çoğunlukla kendi kendini besleyebilecek ve uçabilecek duruma geldiklerinde yuvayı terk ederler. Yuva biçimleri karatavukların ki gibi basit bir fincan şeklinden Dokumacı kuşların örme yuvalarına kadar büyük değişim gösterir. Karabatak gibi ........... yuvalanan bazı kuşlar hiç yuva yapmazlar.

Kuşlar yuvaları için her türlü malzeme kullanırlar. Kırlangıçgiller yuva için çamur kullanırlar. Terzi kuşları Asya’nın tropik bölgelerindeki yuvalarını özenle diktikleri yaprakların içine yaparlar. Asya’da yaşayan bir mağara karasoğanı türü yuvalarını tükürüklerinden yaparlar. Çinlilerin “ kırlangıç yuvası çarbas” bu yuvalardan yapılır. Erkek Çardak Kuşları bir flört çardağı yapar ve ağaççileği ya da parlak çiçeklerle süsler; dişisiyle bu çardakta flört ederek çiftleşir. Dişisi sonra yakın bir yerde yuva yapmak için çardağı terk eder.

Çiftleşmiş bir dişi kuşun yumurtladığı her yumurtada, embriyon adıyla tanımlanan canlı, gelişen bir yavru vardır. Yumurtaların sıcak tutulması gerekir; aksi takdirde embriyon ölür. Bu nedenle ana – baba ya da yalnızca dişi, yumurtaları sıcak tutmak için kuluçkaya yatar. Embriyon, yumurta sarısıyla beslenir ve yumurtadan çıkma zamanına kadar yumurta kabuğunu doldurur. Bu gelişme dönemine kuluçka dönemi adı verilir ve dönemin süresi büyük değişim gösterir. Küçük ötücü kuşların yavruları on beş gün içinde yumurtadan çıkarlar; bir albatrosun yavrusu için 81 gün gereklidir.

Yumurtadan çıkan iki çeşit yavru kuş vardır. Bunlardan biri kör, tüysüz ve korumasızdır; diğeri tüylüdür, görür ve yumurtadan çıkınca yuvayı terk eder.

Tüylü, iyi gelişmiş yavrular yumurtadan çıktıkları gün ana – babaları tarafından yuvadan uzaklaştırırlar. Yuva genellikle yerdedir ve uçamadığı halde yavruya bir zarar gelmez.
  Alıntı ile Cevapla