Konu: Kuşlar
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29-01-2007, 12:53   #11
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

BALIKÇILLAR
(Özel Bilgi)
BALIKÇILAR VE AKRABALARI (Leyleksiler)

Bu takım 7 familya halinde toplanmış olan 114 cinsi kapsar. Bunların hepsi de bataklıklar ve sığ sulardaki yaşamla uyum sağlamış, uzun bacaklı kuşlardır. Ama içlerinden bir kaçı kuru yüksek topraklarda yaşamaya da alışmıştır. Boyları 25 santimetreden 150 metreye hatta daha fazlasına kadar değişir. Bu kuşların hepside uzun bacaklı, uzun gagalı ve boyunludur. Hepsinin de dört uzun ayak parmağı vardır. Bazı familyalarda önceki üç parmağın dibi hafifçe perdelidir. Kaval kemiğinin alt kısmı tüysüzdür. Damak kemiği, kafatası ve diğer anatomik özellikler bakımından birbirlerine benzerler. Tüyleri farklıdır. Ama genellikle şekiller ve renkler basittir. Erkekle dişi ya eşittir ya da birbirlerine çok benzerler.

Bu kuşlar bütün dünyada yaygın haldedir. Birkaç okyanus adası dışında yeryüzünün buzlu olmayan bütün topraklarında bulunurlar. Hayvansal besin alırlar. Daha çok suda yaşayan hayvanlarla beslenirler: Balıklar, kabuklular, iki yaşamlılar ve ayrıca böceklerle sürüngenler. Birkaçı leş yemeye alışmıştır. Bütün takımın üyeleri usta uçucudur. Ilıman bölgelerde yaşayan cinslerin çoğu göçebedir.

BALIKÇILLAR

Yaklaşık 62 cinsi içeren bu familya takımdakilerin en kalabalığı ve en yaygın olanıdır. Balıkçıllar, diğer altı familyayla aynı özellikleri paylaşırlar. Bunlardan başka gaga dibiyle göz arasındaki kısım dışında başlarının tamamı ile tüylü olması ve boyun omurlarının aynı uzunlukta olmaması gibi belirgin özellikleri de vardır. Kuşlar bu yüzden uçarken boyunlarını bükerek bir “S” biçimine sokmak zorunda kalır. Çoğunlukla dinlenirken de aynı şeyi yaparlar. Gagalarının ucu genellikle düzdür, bazen hafifçe kıvrık da olabilir. Orta ayak parmağında, tırnağın yanında bir tarağın dişlerine benzeyen çentikler vardır. Arka parmak, öndeki üç parmakla aynı hizadadır. Böylece kuş dört parmağının üzerine birden basar.
  Alıntı ile Cevapla