MURTAĞA Van'dan
MALZEMELER:
-1 küçük paket margarin (125 gr.)
-2 su bardağı un
-2 yumurta
-3- 4 çorba kaşığı bal
YAPILIŞI:
1- Yağ ile un hafif ateşte pembe renkte kavrulur.
2- Sıcakken içine çatalla çarpılmış yumurta dökülüp parçalamadan karıştırılır.
3- Tabağa alınıp üzerine bal gezdirilir.
Not: Murtağa, bal koymadan biraz tuz serperek kahvaltıda yenebilir.
KISA BİLGİ:
Bal, arı ve çiçeğin müşterek meydana getirdiği kıymetli bir besindir. Bir arı, yarım kilo bal için çiçeklere 37- 000 kere gidip gelir. Bir günde kendi ağırlığının 10 misli nektar taşır. Balda çeşitli vitamin, mineral madde ve protein bulunur.
HÖŞMERİM
MALZEMELER:
-Yarım kg. taze tuzsuz peynir (veya suyu süzülmüş süt kesiği)
-2 çorba kaşığı un
-1 su bardağı şeker
YAPILIŞI:
1- Çatalla ezilmiş peynir veya süt kesiği hafif ateşte karıştırarak eritilir.
2- Un bir tencerede ve hafif ateşte karıştırarak çok açık pembe kavrulur.
3- Erimiş peynire, kavrulmuş un, şeker ilave edilip karıştıra karıştıra yağı çıkıncaya kadar pişirilir.
4- Ateşten alınıp 10 dakika kadar kapak kapalı olarak dinlendirilir.
5- Dilimlenerek tabağa alınır.
LOKMA
MALZEMELER:
-3 su bardağı un
-3 su bardağı şeker
-1 tatlı kaşığı yaş bira mayası
-2 çorba kaşığı margarin (erimiş)
-1 çorba kaşığı limon suyu
-2 su bardağı kızartma için zeytinyağ veya ayçiçek yağı
-1 tutam tuz
YAPILIŞI:
1- Yaş bira mayası, 1 tatlı kaşığı şeker, biraz su ile ezilir. Un, erimiş margarin, tuz konur. Yavaş yavaş su ilave edilerek ezilmiş yoğurttan daha koyu bir hamur yapılır.
2- Üzerine örtülüp ılık bir yerde iyice kabarıncaya kadar mayalandırılır.
3- Şeker 3 bardak su ile kaynatılır. Köpükleri alınıp limon suyu katılır. Koyu olmayan bir şurup yapılır.
4- Yağ bir tencerede kızdırılır. Hazırlanan hamur sol avuç ile sıkılıp yağlanmış kaşıkla fındıktan biraz büyük alınıp yağa atılır.
5- Lokmalar kızarınca delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır (Fazla yağı emmesi için).
6- Bekletmeden soğuk şuruba atılıp 1- 2 kere karıştırılır. |