|
Ana Sayfa | Kayıt ol | Yardım | Ortak Alan | Ajanda | Bugünkü Mesajlar | XML | RSS | |
30-01-2007, 15:25 | #61 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| MURTAĞA Van'dan MALZEMELER: -1 küçük paket margarin (125 gr.) -2 su bardağı un -2 yumurta -3- 4 çorba kaşığı bal YAPILIŞI: 1- Yağ ile un hafif ateşte pembe renkte kavrulur. 2- Sıcakken içine çatalla çarpılmış yumurta dökülüp parçalamadan karıştırılır. 3- Tabağa alınıp üzerine bal gezdirilir. Not: Murtağa, bal koymadan biraz tuz serperek kahvaltıda yenebilir. KISA BİLGİ: Bal, arı ve çiçeğin müşterek meydana getirdiği kıymetli bir besindir. Bir arı, yarım kilo bal için çiçeklere 37- 000 kere gidip gelir. Bir günde kendi ağırlığının 10 misli nektar taşır. Balda çeşitli vitamin, mineral madde ve protein bulunur. HÖŞMERİM MALZEMELER: -Yarım kg. taze tuzsuz peynir (veya suyu süzülmüş süt kesiği) -2 çorba kaşığı un -1 su bardağı şeker YAPILIŞI: 1- Çatalla ezilmiş peynir veya süt kesiği hafif ateşte karıştırarak eritilir. 2- Un bir tencerede ve hafif ateşte karıştırarak çok açık pembe kavrulur. 3- Erimiş peynire, kavrulmuş un, şeker ilave edilip karıştıra karıştıra yağı çıkıncaya kadar pişirilir. 4- Ateşten alınıp 10 dakika kadar kapak kapalı olarak dinlendirilir. 5- Dilimlenerek tabağa alınır. LOKMA MALZEMELER: -3 su bardağı un -3 su bardağı şeker -1 tatlı kaşığı yaş bira mayası -2 çorba kaşığı margarin (erimiş) -1 çorba kaşığı limon suyu -2 su bardağı kızartma için zeytinyağ veya ayçiçek yağı -1 tutam tuz YAPILIŞI: 1- Yaş bira mayası, 1 tatlı kaşığı şeker, biraz su ile ezilir. Un, erimiş margarin, tuz konur. Yavaş yavaş su ilave edilerek ezilmiş yoğurttan daha koyu bir hamur yapılır. 2- Üzerine örtülüp ılık bir yerde iyice kabarıncaya kadar mayalandırılır. 3- Şeker 3 bardak su ile kaynatılır. Köpükleri alınıp limon suyu katılır. Koyu olmayan bir şurup yapılır. 4- Yağ bir tencerede kızdırılır. Hazırlanan hamur sol avuç ile sıkılıp yağlanmış kaşıkla fındıktan biraz büyük alınıp yağa atılır. 5- Lokmalar kızarınca delikli kepçe ile kağıt üzerine çıkarılır (Fazla yağı emmesi için). 6- Bekletmeden soğuk şuruba atılıp 1- 2 kere karıştırılır. | ||
|
30-01-2007, 15:25 | #62 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| CEVİZLİ İZCİ TATLISI Hurma tatlısı MALZEMELER: -1 büyük paket margarin (yumuşak, 250 gr.) -2 çorba kaşığı zeytinyağ -2 çorba kaşığı yoğurt -1 yumurta -1 bardak çekilmiş ceviz içi (fındık da olabilir) -5 su bardağı un -1 /4 limon suyu -3 su bardağı şeker -1 kahve kaşığı kabartma tozu -1 fiske tuz YAPILIŞI: 1- Margarin, zeytinyağ, limon kabuğu rendesi, yoğurt, yumurta, tuz, kabartma tozu bir kapta karıştırılır. 2- Elenmiş un ve çekilmiş ceviz konup yoğrulur. 3- Cevizden küçük parçalara ayrılıp rendenin ince tarafına bastırılır, kıvrılır (hurma şekli verilir). 4- Tepsiye dizip fırında pembe renkte pişirilir. Sıcakken ılık şuruba atılır. ŞURUBUN HAZIRLANIŞI: 3 bardak şeker, 3 bardak su ile kaynatılır. Üzerinde biriken köpükler alınır. Limon suyu katılıp biraz koyulaşınca ateşten alınır. (Şurubu hamurdan daha önce hazırlayınız.) | ||
30-01-2007, 15:26 | #63 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| FIRINDA SÜTLAÇ MALZEMELER: -1 litre süt -Yarım su bardağı pirinç -1 su bardağı şeker -1 çorba kaşığı nişasta -2 yumurta sarısı -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Pirinç yıkanıp bir bardak su ile iyice haşlanır. (Suyunu çekmelidir.) 2- Süt ve şeker konur. 10 dakika kadar pişirilir. 3- Nişasta, yumurta sarısı yarım bardaktan az su ile ezilir. 4- Kaynamakta olan sütlaçtan birkaç kaşık alıp, alıştırma yapılır. 5- Sonra sütlaca katılıp karıştırılır. Ateşten alındıktan sonra vanilya konur. 6- Ateşe dayanıklı kaselere boşaltılır. İçinde biraz su bulunan tepsiye dizilip fırında üstleri kızartılır. (Sıcaklık üstten gelmelidir.) 7- Kızarmış sütlaçların üzeri, kurumaması için bir tepsi ile örtülerek soğutulur. Not: Sade sütlaç, yumurta kulanmadan yapılır. O zaman sütlaç fırınlanmaz; üzerine tarçın serpilir. NEMSE BAKLAVA MALZEMELER: -4,5 su bardağı un (yarım bardağı açma payı ayrılacaktır.) -1 büyük paket margarin (250 gr.) -2 yumurta (1 tanesi hamura, 1 tanesinin sarısı üzerine, akı cevize konacaktır.) -2 çorba kaşığı limon suyu (1 kaşık hamura, 1 kaşık şuruba konacaktır.) -1 çorba kaşığı zeytinyağ -3 su bardağı şeker -2 su bardağı ceviz içi veya fındık içi -Limon kabuğu rendesi -1 tutam tuz YAPILIŞI: l-Un elenir. Ortası açılıp 1 yumurta, 1 kaşık zeytin yağ, 1 kaşık limon suyu, tuz konup karıştırılır. 1 bardaktan az su ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Özleştirilip yaş bez altında 15 dakika dinlendirilir. 2- Hamur bütün olarak 30 cm. çapında açılır. Ortasına paket margarin konup bohça gibi kapatılır. 3- Bolca unlanıp yalnız boyuna upuzun açılır; iki ucu ortaya getirilip sonra tekrar kitap gibi kapatılır. Yaş bez altında ve serin bir yerde 20 dakika dinlendirilir. 4- Hamur yine yalnız boyuna açılıp bir önceki gibi katlanır ve tekrar yaş bez altında, serin bir yerde dinlendirilir. 5- İki defa daha aynı şekilde açılıp katlanır ve dinlendirilir. Sonra enine ve boyuna olmak üzere 3- 4 mm. inceliğinde açılıp 5 cm. parçalara kesilir. 6- Hazırlanan cevizli iç konup hamur üçgen katlanır. Tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülür. Orta hararetli fırında pişirilir. Sıcakken soğuk şurup dökülür. Not: Hamur Dinlenirken: 1) 3 bardak şeker ile 3 bardak su kaynatılır. Köpükleri alınıp 1 çorba kaşığı limon suyu katılır. Orta kıvama gelince ateşten alınır. 2) Cevizli için hazırlanışı: Çekilmiş ceviz, 2 çorba kaşığı şeker, limon kabuğu rendesi ve 1 yumurta akı karıştırılır. | ||
30-01-2007, 15:26 | #64 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| TEZ PİŞTİ MALZEMELER: -1 litre süt -1 su bardağı şeker -3 çorba kaşığı pirinç unu -2 yumurta akı -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Süt şekerle kaynatılır. 2- Yarım bardak soğuk süt ile ezilmiş pirinç unu şekerli süte karıştırılıp pişirilir. Vanilya konur. 3- Bu muhallebinin yarısı kaselere boşaltılır. 4- Geri kalanı hafif ateşte iken, iki yumurta akı çarpılır, kar haline getirilir. 5- Ateşteki muhallebi aklara ilave edilip karıştırılır. 6- Kaselerin üzerine doldurulur. (Kaselerin ateşe da yanıklı olması gerekir.) 7- İçinde su bulunan tepsiye dizilir. Fırında üstleri kızartılır. (Isının üstten verilmesi gerekir.) Not: Muhallebileri fırına koymadan, üzerlerine biraz pudra şekeri elerseniz daha güzel kızarır. KAZAN DİBİ MALZEMELER: -1 litre süt -4 çorba kaşığı pirinç unu + 3 çorba kaşığı patates nişastası (silme) -1,5 su bardağı toz şeker -Yarım paket vanilya -3- 4 çorba kaşığı pudra şeker YAPILIŞI: 1- Süt şekerle kaynatılır. 2- Bir bardak su ile pirinç unu ve nişasta ezilip şekerli süte ilave edilir. Karıştırarak koyu bir muhallebi pişirilir. Vanilya konur. 3- Karıştırılarak soğutulur. 25- 30 cm2 bir tepsi bolca pudra şeker ile kaplanır. Ateşe tutularak yakılır. Sonra tekrar şeker elenir. 4- Muhallebi boşaltılıp yayılır. Sıcak fırında altı kızartılır. 5- Tepsi fırından çıkar çıkmaz soğuk suya batırılır. (Kazan dibinin tepsiden kolay çıkması için). 6- Soğuyunca dilimlenip pasta küreği ile alınır. Yanık taraf üste gelmek üzere tabaklara konur. | ||
30-01-2007, 15:26 | #65 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| SÜTLÜ İRMİKLİ PUDİNG MALZEMELER: -9 çorba kaşığı şeker -9 çorba kaşığı irmik -1 litre süt -1 /4 küçük paket margarin (30 gr.) -2 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencerede süt ve şeker kaynatılır. 2- İrmik serpilerek karıştırılır. 3- Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. 4- 1 /4 küçük paket margarin ve 1 çorba kaşığı hindistan cevizi rendesi ve vanilya katılıp karıştırılır. 5- Su veya gülsuyu ile ıslatılmış yuvarlak kalıba boşaltılır. 6- Buzdolabında 5- 6 saat veya bir gece bırakılır. 7- Büyük bir tabağa ters çevrilip üzerine hindistan cevizi rendesi serpilir. Not: Puding kalıba boşaltılırken arasına tarçınlı ceviz de konabilir. KREP SÜZET MALZEMELER: -4 yumurta -1,5 su bardağı un -Yarım litre süt -3- 4 çorba kaşığı erimiş margarin (1 kaşık hamura 2- 3 kaşık tava yağlamaya) -Limon kabuğu rendesi -Yarım su bardağı marmelat veya bal -Yarım kahve kaşığı tuz YAPILIŞI: 1- Yumurtalar, un, tuz, limon kabuğu rendesi, 1 çorba kaşığı erimiş margarin karıştırılır. Azar azar süt katarak iyice ezilir. 2- Küçük bir tava yağlanır. Bu karışımdan bir küçük kepçe konup tava sağa sola sallanarak pişirilir. 3- Pasta küreği ile veya tava hoplatarak krep ters çevrilir. 4- Arasına marmelat veya bal sürülüp ikiye veya dörde katlanır. Üzerine pudra şeker elenip servis tabağına yerleştirilir. | ||
30-01-2007, 15:26 | #66 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KREM KARAMEL MALZEMELER: -Yarım litre süt -6 yumurta -1 su bardağı şeker (3 çorba kaşığı karamel için ayrılır) -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- 3 çorba kaşığı şeker bir fincan su ile kaynatılıp pekmez renginde karamel yapılıp kalıba boşaltılır. Kalıp hafif ısıtılarak her tarafı kaplanır. 2- Yumurtalar tel ile çarpılır. Vanilya, şeker ve süt konur. Şeker eriyinceye kadar karıştırılır. 3- Şekerli süt karamelli kalıba boşaltılıp, büyükçe bir tencereye oturtulur. Tencereye kenardan kalıbın yarısını geçecek şekilde sıcak su konur. 4- Ateş üzerinde suyu kaynatmadan ve kremayı fazla katılaştırmadan pişirilir. (Tencerenin üzerine önce bir peçeteyi sonra tencere kapağını aralık olarak örtünüz.) 5- Kalıp suyunda soğutulur. Sonra kenarlara bastırarak tabağa çevrilir. Not: 1) Krem karameli, içinde su bulunan tepsiye koyarak fırında da pişirebilirsiniz. 2) Krem karameli birer kişilik özel kalıplarla daha kolay yapabiliriz. Yukarıdaki malzeme 6- 7 küçük kalıp doldurur. ÇİKOLATALI SOFRA KREMİ MALZEMELER: -1 litre süt -1,5 su bardağı şeker -3 çorba kaşığı un -3 çorba kaşığı kakao -3 yumurta -1 paket vanilya -Limon kabuğu rendesi -1 avuç iç fındık YAPILIŞI: 1- Un, şeker, kakao, limon kabuğu rendesi ve yumurta sarıları bir tencerede karıştırılır. (Yumurta akları başka bakır bir tencereye ayrılır.) 2- Yavaş yavaş süt konur. Karıştırarak pişirilir. Ateşten alınıp üzerine kapak örtülür (soğumaması için). 3- Yumurta akları çarpılır, katı kar haline getirilir. Sıcak kakaolu kremadan 2- 3 kepçe katılıp karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur. 4- Kaselere boşaltılıp makineden çekilmiş fındıkla süslenir. Not: Kremayı, yumurtanın sarı ve aklarını ayırmadan daha kolay yapabilirsiniz. Ancak yukarıda anlatılan tarif, daha hafif ve bereketli olur. | ||
30-01-2007, 15:33 | #67 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KREMELI ELMA MALZEMELER: -8 elma -1,5 su bardağı şeker (yarısı elmalar, yarısı krema için) -1 yumurta -1 çorba kaşığı nişasta -Yarım litre süt -1 avuç fındık (dövülmüş) -2 çay kaşığı tarçın -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Elmaların ortaları bütün iken elma oyacağı ile çıkarılır, soyulup yıkanır. 2- Yarım bardak su ile şekerin yarısı elmalara konup kaynatılır. Suyu koyulaşınca elmalar kaselere alınır. Ortalarına fındık, tarçın doldurulur. 3- Bakır bir tencereye 1 yumurta, şekerin diğer yarısı, nişasta konup süt ile ezilir. Sütün tamamı ilave edilip karıştırarak pişirilir. 4- Karıştırarak soğutulur. Vanilya konur. Elmaların üzerine dökülür. KISA BİLGİ: Bir elma ortalama 65 kalori verir. TÜRBANLI ELMA MALZEMELER: -8 elma -1,5 su bardağı şeker -3- 4 yumurta akı -1 avuç fındık içi (dövülmüş) -1 kahve kaşığı tarçın ve yenibahar -1 çorba kaşığı çekirdeksiz üzüm -Yarım paket vanilya YAPILIŞI: 1- Elmalar, bütün iken ortaları (elma oyacağı ile) çıkarılır. Soyulup yıkanır. 2- Bir bardak sı: ve 1,5 bardak şeker ile elmalar pişirilir. 3- Şurup koyulaşınca elmalar süzülerek bir tepsiye alınır. 4- Ortalarına fındık, üzüm, tarçın, yenibahar, vanilya karışımı doldurulur. 5- Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp kar haline getirilir. Kaynar elma şurubu dökülüp hızla karıştırılır. 6- Bu krema, krema pompasına doldurularak elmaların üzerine türban gibi sıkılır. (Kaşıkla da konabilir.) 7- Hafif hararetli fırında pembe renkte kızartılır. KISA BİLGİ: Elma sindirim sisteminin iyi çalışmasında, cildin sağlıklı ve güzel olmasında çok etkilidir. | ||
30-01-2007, 15:33 | #68 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KREM BAVARUVA MALZEMELER: -6 yumurta -1,5 su bardağı şeker -1 çorba kaşığı un -8 adet jelatin -1 litre süt -1 paket vanilya -1 çorba kaşığı yeşil fıstık -2- 3 elma -3- 4 muz -2 mandalina ve portakal YAPILIŞI: 1- Bakır bir tencerede, yumurta sarıları, şeker, un karıştırılır. Süt ilave edilerek pişirilir. Ateşten alınıp yıkanmış jelatinler konur ve karıştırılır. (Soğumaması için üzerine kapak örtülür.) 2- Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp katı kar haline getirilir. 3- Sıcak kremadan 2- 3 kepçe konup karıştırılır. Sonra kremanın hepsi katılır. 4- Krema soğuyunca küçük küçük doğranmış meyveler ilave edilir. 5- Hafif yağlanmış kalıba boşaltılır. 6- Buz dolabında dondurulur (4- 5 saat). 7- Kalıp ılık suya bastırılıp servis tabağına ters çevrilir. Üzerine dövülmüş yeşil fıstık serpilir. Not: 1) Mevsimine göre çilek, kayısı, kiraz, şeftali gibi meyveler de kullanılır. 2) İstenirse krem bavaruvanın üzerine kayısı marmelatı dökülür. ÇİKOLATALI KREM JÖLE MALZEMELER: -6 yumurta -1,5 su bardağı şeker -1 çorba kaşığı un -8 yaprak jelatin -1 litre süt -1- 2 çorba kaşığı kakao -Yarım su bardağı iç fındık (çekilmiş) -1 paket vanilya YAPILIŞI: l-Bakır bir tencereye yumurta sarıları, şeker, un konur. Yavaş yavaş süt ilave edilip karıştırarak pişirilir. 2- Ateşten alınıp, yıkanmış jelatin konur ve eritilir. Soğumaması için kapak kapatılır. 3- Yumurta akları bakır bir tencerede çarpılıp katı kar haline getirilir. 4- Sıcak kremadan 2- 3 kepçe konup hızlı karıştırılır. Sonra kremanın hepsi konur. Çekilmiş fındık karıştırılır. 5- Hafif yağlanmış kalıba bu kremanın yarısı konup donmak üzere buz dolabına konur. 6- Tencerede kalan kremaya elenmiş kakao karıştırılır. Kalıbın üzeri kakaolu krema ile doldurulur ve buz dolabında tekrar dondurulur. 7- Kalıp ılık suya batırılıp servis tabağına ters çevrilir. Not: Çikolatalı krem jöle (yalnız kakaolu olarak) tek renkli de yapılabilir. | ||
30-01-2007, 15:35 | #69 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| FINDIKLI PUDİNG MALZEMELER: -6 yumurta -1 küçük paket margarin + 1 parmak ilave (150 gr.) -1 su bardağından 1 parmak eksik pudra şeker -1 su bardağı fındık içi -1 su bardağı galeta unu -1 limon kabuğu rendesi -1 çorba kaşığı limon suyu -1 paket vanilya YAPILIŞI: 1- Kalıp parşömen kağıdı ile kaplanır, yağlanır, galeta unu serpilir. 2- Porselen bir kasede yağ ile pudra şeker krem haline gelinceye kadar karıştırılır. Yumurta sarıları birer, birer ilave edilir. 3- Bakır bir tencerede yumurta akları çarpılıp katı kar haline getirilir. 4- Şekerli yağın içine, yumurta akları makineden geçirilmiş fındık, galeta unu, limon kabuğu rendesi, limon suyu, vanilya konup karıştırılır. Hazırlanan kalıba boşaltılır. 5- Kalıp daha büyük bir tencereye oturtulur. Tencereye (kalıbın yarısına gelecek şekilde) kenardan soğuk su konur. 6- Buharı çekmesi için tencerenin üzerine önce bir peçete konur, sonra tencerenin kapağı aralık kapatılıp ocakta kaynatılır. Kaynamasından itibaren 1,5 saat pişirilir. (Kaynama yavaş yavaş olmalıdır.) 7- Soğuyunca kalıp tabağa ters çevrilir. Parşömen kağıdı alınır. İstenirse üzerine çikolatalı sos dökülür. ÇİKOLATALI SOS MALZEMELER: -1 çorba kaşığı patates nişastası -1 su bardağı şeker -2 yumurta sarısı -2- 3 çorba kaşığı kakao -Yarım paket vanilya -Yarım kahve fincanı muz veya portakal likörü -2,5 bardak süt YAPILIŞI: 1- Tencereye, şeker yumurta sarıları, nişasta, kakao konup biraz sütle ezilir. 2- Sütun tamamı konarak karıştıra karıştıra pişirilir. 3- Yine karıştırarak soğutulur. İçine vanilya ve likör katılır. Not: İkramınızdan arta kalan kek ve şuale kremin üzerine çikolatalı sos dökerek güzel bir tatlı yapabilirsiniz. | ||
30-01-2007, 15:35 | #70 | ||
Guest
Mesajlar: n/a
| KABAK TATLISI MALZEMELER: -2 kg. bal kabağı -2,5 su bardağı şeker -4- 5 tane karanfil -1 su bardağı ceviz veya fındık içi YAPILIŞI: 1- Kabak dilimlenip soyulur, çekirdekleri çıkarılıp iki parmak genişliğinde doğranır, yıkanır. 2- Tencereye bir kat kabak, bir kat şeker dizilip bir gece veya 4- 5 saat ağzı kapalı bekletilir. Birkaç tane karanfil atılır. 3- Orta ateşte pişirilir. 4- Şurubun koyulaşması için biraz da kapak açık olarak kaynatılır. 5- Servis tabağına alınıp dövülmüş ceviz içi serpilir. KISA BİLGİ: Kabak, vücutta (A) vitaminine dönüşen karoten bol miktarda bulunur. A vitamini, güzellik vitaminidir. Cildi yumuşatır, tazelik verir. Gözler pırıl pırıl parlar. Mikroplu hastalıklara karşı vücudun direncini artırır. LİMON PELTESİ MALZEMELER: -4 limon -2 su bardağı şeker -7 su bardağı su (1 bardağı ile nişasta ezilir.) -3- 4 çorba kaşığı patates nişastası YAPILIŞI: l-Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Limon kabukları iki kaşık şekerle ovulup 1 su bardağı su konur, karıştırılıp süzülür. Bu suya nişasta ve limon suyu da katılır. 2- 6 bardak su ile şeker kaynatılır. İçine nişastalı limon suyu konup karıştırılır. Kaynayıp koyulaşınca ateşten alınır. 3- Kaselere boşaltılır. Not: 1) Vişne, çilek ve portakal suları ile aynı şekilde pelte yapılabilir. 2) İstenirse kaselere boşaltılırken bir kaç meyve de katılabilir. 3) Reçellerin artmış suları pelte yapılarak değerlenebilir. KISA BİLGİ: Limon mide ifrazını artırdığından nişastalı gıdaların sindirilmesine yardım eder. Ayrıca soğuğa karşı etkin bir ilaç gibidir. | ||
Bu konuyu arkadaşlarınızla paylaşın |
Konuyu Toplam 1 Üye okuyor. (0 Kayıtlı üye ve 1 Misafir) | |
| |