SÜTLÜ-KAKAOLU KEK
MALZEMELER:
-2 yumurta
-1,5 su bardağı toz şeker
-2,5 su bardağı un
-1 dolu çorba kaşığı kakao
-4/5 paket margarin (yaklaşık 200 gr.)
-1 1/4 su bardağı süt (1,5 su bardağından az)
-2 çay kaşığı kabartma tozu
-Yarım çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:
1- Kek kalıbı yağlanıp unlanır.
2- 2,5 bardak un, 1 kaşık kakao, tuz, kabartma tozu, vanilya karıştırılıp elenir.
3- 200 gr. yumuşak margarin, 1,5 bardak şekerle karıştırılıp krem haline getirilir. 2 yumurta birer birer karıştırarak ilave edilir.
4- 1,5 bardaktan az süt konur; 1- 2 kere karıştırılır. Daha sonra kakao-tuz-kabartma tozu-vanilya karıştırılmış un ilave edilir. Yavaşça karıştırılıp yağlanmış kalıba boşaltılır.
5- Orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir. Soğuyunca kalıptan çıkarılıp vanilyalı pudra şeker elenir.
Not: İstenirse kakaoya yarım çorba kaşığı dövülmüş nestcafe de ilave edilebilir.
TARÇINLI KARANFİLLİ KEK (Köşk'ten)
MALZEMELER:
-6 yumurta
-6 kahve fincanı şeker
-6 kahve fincanı un
-1 kahve fincanı kakao
-1 küçük paket margarin (125 gr.)
-Yarım kahve kaşığı dövülmüş karanfil
-1 kahve kaşığı tarçın
-1 kahve kaşığı limon suyu ve rendesi
-1 kahve kaşığı kabartma tozu
YAPILIŞI:
1- Kalıp yağlanır, unlanır. Fırın yakılır.
2- Bakır bir tencerede yumurtalar ile şeker koyu yoğurt kıvamına
gelinceye kadar çarpılır. Limon suyu ve limon kabuğu rendesi ilave edilir.
3- Elenmiş un, kakao, karanfil, tarçın, kabartma tozu, erimiş yağ konup çarpmadan karıştırılır. Kalıba boşaltılır.
4- Orta ısılı fırında 35- 40 dakika pişirilir.
5- Soğuyunca kalıptan çıkarılır. Üzerine vanilyalı pudra şeker elenir. |