ŞURUPLAR
GÜL ŞURUBU
MALZEMELER:
-15- 20 adet kokulu pembe gül
-5- 6 kahve kaşığı limon tuzu
-5- 6 gelincik
YAPILIŞI:
1- Gülün beyaz, gelinciğin siyah dipleri kesilir, yıkanır.
2- Bir kavanoza doldurulup limon tuzu konur. Üzerine su doldurulur. Kapak kapatılıp 1- 1,5 ay bekletilir.
3- Kullanılacağı zaman: 1 bardak suya 1,5 çorba kaşığı esas olmak üzere şekerli su hazırlanır. İstenen oranda gül şurubu ilave edilir. Karıştırılıp buz atılır.
KIZILCIK ŞURUBU
(Vişne, Çilek, Nar, Böğürtlen, Koruk, Portakal)
yazlık-kışlık
MALZEMELER:
-1 kg. kızılcık
-1 kg. şeker
-2 limon
YAPILIŞI:
1- Kızılcık yıkanır ve ezilir. Suyu süzülür.
2- Şeker iki bardak su ile koyu şurup yapılır. Kızılcık ve limon suyu konup 12 taşım kaynatılır.
3- Ilıyınca kavanozlara konur.
4- Kullanılacağı zaman istenen oranda sulandırılır.
Not:
1) Şurup hemen ikram edilecekse kaynatılmaz. Meyve yıkanır, ayıklanıp ezilir. Süzgeçten geçirilir. Şeker ve limon suyu katılıp karıştırılır. İstenen oranda sulandırılıp ikram edilir.
2) Vişne, çilek, nar, böğürtlen, koruk, portakal gibi meyvelerin şurupları da aynı şekilde yapılır.
LİMONATA
MALZEMELER:
-1 su bardağı şeker
-7 bardak su
-4 limon
YAPILIŞI:
1- Limonlar yıkanıp ince rendelenir. Şekerle iyice ovulup limon suyu ve su konup karıştırılır.
2- Süzülüp soğutulur.
3- Limonata, vitamin değerini kaybetmemesi için yapıldıktan sonra bekletilmeden içilmelidir.
Not: 1 bardak limonata için, 1,5 çorba kaşığı şeker, yarım limon hesap edilir. |