Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 09:18   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 


(11)
Taşıyıcı elemanların malzemesi ve duvar cinsi kalıp planlarında belirtilecektir.


(12)
Döşeme ve duvar yükleri yeniden hesaplanacak ve 1/200 safhasında tesbit edilenlere kontrol edilecektir.


(13)
Aynı eb'adı haiz taşıyıcı elemanlardan en fazla tesire maruz kalanları düşey ve yatay yüklere göre hesaplanacak, bu elemanların gerileme tehkikleri yapılacak teçhizatı bulunacaktır.


(14)
Merdivenlerin istınat şekli ve eb'addı tesbit edilecektir.


(15)
Bu safhada yapılmış hesapların neticeleri ve takribiyet derecesi gözönünde tutularak, tatbikat projesi safhasında yapılacak kesin çözümler ve kullanılacak hesap metodları hususunda bilgi verilecektir.


(16)
Tatbikat projesinin hazırlanması sırasında hususiyet gösteren çerçeve kabuk ve benzeri özel hesap isteyen yapıların bulunduğu kısımlarda nasıl bir hesap şeklinin uygulanacağı konusunda bilgi verilecektir.

6.

Yapının, ınşa edilebilmesi için tüm inşai ölçümlerini mimari ve tesisat projesinin inşaatı etkileyen bilcümle elemanlarını tüm detayları kendi çizim teknik ile eksiksiz ihtıva eden gerekli bütün ölçüleri ve malzemenin yazıldığı, büro ve şantiyede her türlü çalışma ve imalat safhasında kullanılabilecek nitelikte ve kolyca anlaşılabilir çizim tekniği ile hazırlanmış proje büyüklüğüne göre 1/100, 1/50 projeler ile 1/20, 1/5 1/1 ölçekli detaylardır.


(1)
projeler hazırlanırken hesap ve resimlerde taşıyıcı sistem elemanları aşağıdaki kısımlarla gösterilecektir.
Kolon S, Kirişler K, Teras kirişler TK, Merdivenler M, Merdiven kirişleri MK, Döşemeler D, Lentolar L, Hatıllar H, Şakuli hatıllar ŞH, Münferit Şöneler T, Bağ kirişleri BK, Nervürler N.


(2)
kalıp planları, techizat planları, kolon aplıkasyon planları, detay projeleri çizilir. Ancak kalıp ve techizat planları bir arada çizilebilir.


(3)
Kiriş, döşemeler v,s alt kattan üst kata doğru büyüyen numaralarla gösterilecektir. Kolonlar akslarla ifade edilecektir. (SAA, SH5 gibi). Ayrıca 100 katı, 200 katı diye ifade edilen numarların hangi kata (zemin 1. kat gibi) ait olduğu da belirtilecektir.


(4)
Kalıp Planları: Seçilen koordinat sistemi; statik, Mimari ve tesisat projelerinde aynen kullanılır ve projeler arasında uyum sağlanan kalıp planında, dış ölçü çizgileri yapı ölçülerinin kolayca izlenebilmesini sağlayacak şekilde tertiplenir. Iç ölçü çizgileri, çok sayıda mahalden geçecek şekilde, kesintisiz bütün planı kateder. Kalıp planında kotlar düşük döşemeler, tesisat deliklerinin yerleri ve ebatları, kiriş, döşeme, kolon v.s. ebatları gösterilir. Kalıp planında en az iki (enine ve boyuna) adet olmak üzere yeteri kadar kesit çizilir. Kalıp planında bulunan döşeme, kiriş, hatıl, lentolara birden başlyan ve birbirini takip eden numaralar verilecektir. Bu numarların başında ait olduğu katın numarası bulunacaktır. (K101, K102, K201, K212 gibi) Kalıp planında mevcut kirişlerin hangi paftada olduğu bir listede gösterilecektir. Tadbikat projesinde bir kalıp planı bulunmalıdır. Bir paftada birden fazla bloka ait kalıp planı bulunursa devam edecek şekilde verilir.
Ayni paftada bulunan blokların kirişleri ayrı ayrı numaralandırılablir.


(5)
Techızat Planları: Tecihizat planında sadece döşeme numarları ve demirler gösterilir. Normal bir döşemede, ....... döşeme serbest açıklığının 1/5'inde kırılır ve komşu döşemenin 1/4'üne kadar uzatılır. hurdi döşemelerin dar kenarlarına konulacak mesnet demirlerinin boyu, döşeme dar kenarının 1+'üne veya 1,00 m'den daha az olamaz. Toplam demir boyları, her demir için ayrı ayrı yazılır. Pliyelerin üstten bağlayan tevzi demirleri techizat planında gösterilecektir.


(6)
Kolon aplikasyon planları: Temel plandaki akslar büyüklüğüne göre 1/100 veya 1/50 ölçeğinde çizilir ve kolonlar bu akslar üzerinde 1/20 ölçeğinde gösterilir. kolonlar yatay ve düşey akslarla göre durumları, techizatı ve eb'adı her kolon üzerinde ayrı ayrı yazılır. Kolon eb'adlarının kattan kata değişimi çok büyük olduğu takdirde, bu noktaya ait detay verilecektir. Alt kolondan üst kolona demirlerin kıvrılarak geçmesi halinde kıvrılma meyili 1/3'den fazla olursa, alt kolon demirinin kiriş içine aderans boyu kadar sokularak kesilmesi ve üst kat kolonu için filiz konması uygun olacaktır.


(7)
Kirişler: Nizamnamelerle (şartnamelere) göre kayma gerilmelerinin pliye yerlerinin hesaplanmasını gerekli gördüğü kirişlerin çizimi ve açılımı 1/20 ölçeğinde yapılır. Diğer kirişlerin teshizatı tablo yapılarak ve/veya kalıp planı üzerinde gösterilir. Her kirişin üzerinde adı, eb'adı kalıp planındaki yerini belli edecek olan numarası yazılacaktır. Kiriş aks aralıkları, kolon ara mesafeleri ve kolon genişlikleri ve diğer eb'adları eksiksiz olacak şekilde belirtilecektir. kiriş üzerinde değişen her noktada ayrı aurı kesit alınır ve kesitin alındığı yeri belli edecek işaret konur kesitin yanında etriye açılımı yapılır.

Kirişe techizat yerleştirilirken techizatın kirişe sığıp sığmasığı mutlaka kontrol edilir. Kirişe en çok iki sıra techiat konabilir. Aksi halde kiriş eb'adı değiştirilir. Kiriş yüksekliklerine göre pliye demirlerinin meyili kısımlarının boyları 45 0 ve 60 0'ye göre kırılır. Kiriş demirleri kiriş resminin altına açılacaktır. Burada demir çapı, adedi, kısmi boyları, kanca boyları kusurlu olmayacak 0' ve 5'e tamamlanacaktır. Gerekli halde kiriş planları da çizilecektir. Çift donatı gereken hallerde basınç donatısı çekme donatısının yarısından fazla olamaz


(8)
Merdivenler: 1/20 ölçekte çizilir. Önce merdiven planı çizilir. Bu planda>; kotlar, basamaklar, sahanlık ve tevzı techizatı gösterilir. Kalıp planı için gerekli ölçüler verilir. Ayrıca kalıp planından taşınmak sureti ile her kol ayrı ayrı olmak üzere merdiven kesiti çıkarılır.


(9)
Temeller: Mutemadi temel kirişler için verilen esaslar geçerlidir. temeller içine konulacak filizlerin temel içinde ve dışında kalan kısımlarının boyu (50d)'den daha az olmaz. Temel bağ hatıllarının demirleri bağlandıkları kolon veya temelin içine en az (50d) girmelidir.
  Alıntı ile Cevapla