Konu: Çimento
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 15:04   #19
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4.3.HAVA KALİTESİNİN KORUNMASI YÖNETMELİĞİ

2872 sayılı ve 9 ağustos 1983 kabul tarihli “Çevre Kanunu” nun 1. ve 3. maddelerinde öngörülen amaç ve ilkeler doğrultusunda 8,9,10,11,12 ve 13. maddelerine dayanarak hazırlanan ve 02 Kasım 1986 tarih ve 19269 sayılı resmi gazetede yayınlanan “ Hava Kalitesinin Korunması Yönetmeliği”‘nde sık sık kullanılan emisyon şöyle açıklanmıştır.
“Yakıt ve benzerlerinin yanmasıyla; sentez, ayrışma, buharlaşma ve benzeri işlemlerle maddelerin yığılması, taşınması ve bu diğer mekanik işlemler sonucu bir tesisten atmosfere yayılan hava kirleticilerdir.” Bu tanıma göre, fabrikalarımızdaki yakma ve öğütme tesislerinde meydana gelebilecek toz, NOx , SO 2 , ve CO gibi emisyonlar bu yönetmeliğin kapsamına girmektedir.

Söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda ülkemizdeki çimento fabrikalarının büyük çoğunluğunda mevcut filtreler ıslah edilmiş, yeni filtreler tesis edilmiş, yeni soğutma kuleleri inşa edilmiş, her tesiste yanmanın kontrolü ve elektrofiltrelerin korunması için baca gazı ölçüm sistemleri alınmış ve döner fırın E.filtre bacalarına sürekli toz ölçüm sistemleri kurulmuştur.Ayrıca açık depolama sahalarının kontrolü ve çevre düzenleme çalışmalarına devam edilmektedir. Bu ve benzeri önlemler HKKY’de verilen limit değerlerinin altında emisyon elde edilmesini, ayrıca ilave tedbirler ile AT standartlarının yakalanması hedeflenmiştir.

Avrupa Topluluğu ile entegrasyonda çevre konusunda çimento sektörü diğer sektörlere göre yasal açıdan gerekli tedbirlerin bir kısmını belirttiği için avantajlı konumdadır. Ancak ülkemizin bürokratik sorunları nedeniyle, çimento sektörünün en önemli sorunlarından birisi gerekli yasal izinlerin alınamamış olmasıdır. Bu durumda gümrük birliğine geçirildikten sonra Avrupa ülkeleri ile rekabet ortamında çevre açısından önemli sorunların yaşanılacağı kaçınılmazdır.

AT standartları ile uyum için, Çevre Bakanlığı ve Çimento müstahsilleri Birliği’ne üye olan Çimento Sanayi Kuruluşları arasında 10.2.1993 tarihinde bir “Çevre Deklarasyonu” imzalanmıştır. Bu deklarasyona göre ;

· Çimento sanayisi adına it6hal edilecek kuru bazda azami % 5’e kadar kükürt içeren petrol koku kısmen veya tamamen başkasına satılmaksızın, sadece çimento fırınlarında, parça halindeki kısımları da öğütülüp uygun hale getirilip tüketilecektir.Kükürtdioksit miktarı ölçülecek ve baca gazındaki kükürtdioksit konsantrasyonunun 400 mg / Nm3 sınır değerini aşmaması sağlanacaktır. Bu limitler aşıldığı takdirde kanuni cezai ,işlemler uygulanması yanında, 3 ay içinde sürekli olarak yazılı cihazlarla kükürtdioksit konsantrasyonunu ölçen cihazkar tesise monte edilecektir.
  Alıntı ile Cevapla