Elektrik enerjisinin kullanımı çevre ile ilgili kontrol tedbirlerinin genelde elektrik enerjisi talebini arttırmasına rağmen dikkatli bir şekilde kontrol edilebilmektedir.Çimento sanayi özellike Avrupa’da, giderek artan miktarlarda ikinicl hammaddeleri ve ikincil yakıtları kullanmakta ve bu şekilde birincil hammaddelerin enerji taleplerinnin ve atmosferik emisyonların azalması açısından son derece önemli çevresel yararlarıda sağlamaktadır. 7.1.Çevre Verimliliği Çimento üretimi ; sermaye ve enerji yoğun bir sektördür ve üretim maliyetlerinin %50’sini enerji maliyetleri oluşturur.Bu nedenle çimento sektörü, çalışmalarının büyük bir kısmını enerji verimliliğinin arttırılması ve enerji tasarrufu üzerinde yoğunlaştırmıştır. Günümüze kadar yapılan çalışmalarda klinker üretiminde yakıt tüketimi,yaklaşık olarak %50 civaronda azaltılmış ve yaş proseslerden modern, enerji verimli kuru sistemlere geçiş sağlanarak toplan üretiimn %75’inden fazlasının kuru sistemli fırınlardan sağlanabildiği bir seviyeye ulaşılmıştır. Eylül 1993 yılında sonuçlandırılan “Çimneto Sanayi Sektöründe Enerji Teknolojisi” raporunda da ele alındığı üzere, çimento sanayinde genelde enerji tüketimi hammaddelern yapısı ile yakından ilgilidir.Örneğin Danimarka ve ingiltere gibi ülkelerde yüksek enerji tüketimi oldukça nemli hammadde yapısından kaynaklanır.Enerji verimli teknolojiler ise çok modern ekipmenların oluşturduğu entegre bir sistem olup , modern tesislerin çoğu enerji verimliliğinin yüksek olduğu tesislerdir.Ancak Çimento üretim ekipmanlarına ilişkin yatırımların yüksek oluşu, modern üretim teknolojilerinin çok yavaş bir şekilde sektöre adapte edilebilmesine neden olmaktadır. |