Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 15:54   #1
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 
Flaşörler ve Merdiven Otomatikleri

Flaşörler ve Merdiven Otomatikleri


İhbar sistemlerinde çok kullanılan flaşörler ile bina içi aydınlatmayı kontrol için yapılan merdiven otomatikleride bir nevi zaman rölesidir.
Şekil 3-25 de bir firmaya ait flaşör rölenin bağlantı resmi ile zaman değişim eğrisi,şekil 3-26 da çok kullanılan merdiven otomatiği baglantı resmi gösterilmiştir.


Kontaktörler ve Röleler
1- Tanım :
Kontaktör,genel anlamda elektrik devresini açıp kapamaya yarayan ve bir tahrik sistemiaracılığı ile uzaktan kumanda edilebilen bir tür elektrik anahtarıdır. Genellikle alçak gerilimde ve bazı özel hallerde orta gerilimde kullanılır.
Kontaktör,genellikle devreyi çok sık acıp kapamaya elverişlidir. Bir röle aracılıgı ile tüketicileri aşırı yüklere karşı koruyabilir.
Kontaktörün en önemli üç dildeki karşılıkları şunlardır.

İngilizce : The contactor
Fransızca : Le contacteur
Almanca : Dzs schütz

Röleler, küçük akımlı değişik kumanda sistemlerinde, bir devreyi açıp kapama amacı ile, kontaktörler ise motor devrelerinde veya büyük akımlı devrelerde enerji şalteri olarak kullanılırlar.
Kontaktör ve rölelerin bobin çalışma gerilimleri genellikle küçük gerilimlidir. Böylece elektrik enerjisinden koruma önlemi alınmaksızın çok büyük akımlı ve gerilimli devrelere emniyetle kumanda etmek mümkün olur.

2- Özellikleri

Çalışma ve kullanma tarzı bakımından kontaktörü diğer anahtar türlerinden ayıran en önemli özelliği, devreyi çok sık açıp kapamaya ve aynı zamanda uzaktan kumandaya elverişli olmasıdır. Kontaktör, bir termik röle ile donatıldığında jumanda ettiği işletme aracını veya tesis bölümünü aşırı yüke karşı koruma görevinide yapar.
Alçak gerilim tesislerinde kullanılan bağlama cihazlarının ve anahtarların genel sınıflandırılmasıaçısından kontaktörler,

1- İşletme tarzı bakımından bir uzaktan kumanda anahtar,
2- Bağlama kapasitesi bakımından bir kısmı, yük veya güç anahtarı ve motor anahtarı ve bir kısmıda motor anahtarı,
3- Ark söndürme bakımından kuru, yağlı ve vakumlu anahtar,
4- Akım türü bakımından, doğru veya alternatif akım anahtarı,
5- Tahrik sistemi bakımından, doğru ve alternatif akımla çalışan elektromanyetik kumandalı anahtar nadiren motorlu veya pnömatik kumandalı anahtar,
6- Kutup sayısı bakımından doğru akım sistemi iki kutuplu, alternatif akım sistemi için iki, üç veya dört kutuplu ve kumanda sistemlerinde dört, altı, sekiz veya on kutuplu anahtardır.
  Alıntı ile Cevapla