Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 15:54   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Kontaktör bobinine uygulanan gerilim kesildiğinde manyetik çekme kuvveti sıfır olur ve serbest kalan yay kuvvetinin tesiri ile hareketli kontaklar geri çekilerek kontaklar açılır ve ana akım devresi kesilir.
Kontaktörlerde hareketli kısımlar az ve bunlarda aşınma önemsiz olduğundan, kontaktör ömrü uzundur. Ancak fazla yıpranan kısım kontaklardır. Dayanıklılığı arttırmak ve ömrü uzatmak için kontaklar özel gümüş alaşımdan yapılırlar. Açma veya kapama esnasında arkın yıpratıcı etkisini azaltmak için beher akım yolu başına seri bağlı çift kontak sistemi uygulanır.
Açma esnasında meydana gelen arkı söndürmek için belirli bir güçten sonra kontaktör, erk söndürme hüçresi ile donatılır.
Kontakların ömrü yüke ve çeşitli işletme şartlarına bağlıdır. Yükün artması halinde veya ağır işletme şartlarında, örneğin cihazların kısa aralıklarla sık sık devreye sokulup çıkarılmaları ile kontakların ömrü kısalır. Kontaklar o şekilde yapılmıştırlar ki, harap olan kontaklar gerektiğinde kolayca yenileri ile değiştirile bilirler. Bu sayade kontaktörün ömrü uzamış olur.
Kontaktörler birbirleri ile paralel bağlanarak akım kapasitesi büyütülebilir veya kontak sayısı arttırılabilir. Fazla kontakları boş bırakmayıp kullanmak yararlıdır. Ayrıca kullanılmayan kontakların bağlantı vidaları mutlaka sıkıştırılmalıdır.
Şekil: 3-31 de üç kutuplu bir kontaktörü oluşturan ana elemanlar şematik olarak gösterilmiştir.







(Şekil: 3-31) üç kutuplu kontaktörün prensip şeması
a-b Bobin gerilim uçları
1-2, 3-4, 5-6, Ana kontaklar (kapatıcı kontak tipi)
13-14 Yardımcı kontak (kapatıcı kontak tipi)
21-22 yardımcı kontak (Açıcı kontak tipi)

4- Kullanma Yerleri

Kullanıldığı yerler bakımından kontaktörler;
a) Güç kontaktörü
b) Kumanda kontaktörü
c) Yardımcı kontaktör olmak üzere üç ana guruba ayrılır.
  Alıntı ile Cevapla