Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:16   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4.2.1. Hafif Agregalı Betonun Önemi
Yapılan araştırmalar norınal beton yerine hafıf beton kullanılmasının başlıca sebepleri arasında, hafiflikleri nedeniyle kesitlerin küçülmesi, donatı ve malzeme ekonomisi sağlaması, kullanılabilir mekanlaxın artması, ısı ve ses yalıtımı için ikinci bir malzeme kullanımına ihtiyaç göstermemesi, donma çözülme ve ateşe dayanılmalarının yüksek olması, ayrıca depreme dayanıklı olmaları gelmektedir.
Üretim yöntemi, agrega çeşidi, karışım oranları gibi etkenlere bağlı olarak hafif öetonların birim ağırlıkları, dolayısıyla dayanım ve yalıtım özellikleri değişebilmektedir. Uygulama amacına göre değişik özelliklere sahip hafif betonlarla dolu ve boşluklu bloklar, prefabrik, yerine dökülen taşıyıcı ve taşıyıcı olmayan yalıtım elemanları üretilebilmektedir. Hafif betonlar öngerilmeli beton olarak da kullanılmaktadır. İlk uygulamalarda hafif betonun ekonomik yararlarım birim hacim ağırlıklarının ve ısı yalıtımı katsayılarının küçüklüğü teşkil ediyordu. Ancak, dolgu ve yalıtım elemarıı olarak kullanılmalarmdan başarılı sonuçlar elde edilince, bugün yalıtım görevine ilaveten taşıyıcı elemanlarda da kullanılmaya başlanılmıştır.
4.2.2.Hafif Agregalı Betonların Sınıflandırılması
Hafif betonlar birim hacim ağırlığı ve mukavemetlerine göre sınırlaııdırıldıkları gibi, kullandıkları hafif agregalara göre de isim alırlar. Birim ağırlıkları ve mukavemetlerine göre üç grup altına toplanırlar :
l. Yalıtım betonları : Birim ağırlıklaırı, 700- 1400 kg/m3 basınç dayanımları 100 kgf /cm2 den küçüktür.
2. Yarı taşıyıcı hafıf betonlar: Birim ağırlıkları 1400-1600 kg/m3, basınç daya.nımları 100-150 kgf/cm2 civarındadır.
3. Taşıyıcı hafif betonlar : Genel olarak birim ağırlıkları 1850 kg/m3 ve basınç dayanımları 170 kgf /cm2 den fazladır.
  Alıntı ile Cevapla