Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:16   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4.2.3. Hafif Agregalı Betonların Özellikleri
1. Kullanım amacına göre hafif betonun birim ağırlığı önemli derece farklılıklar gösterir. Yapı taşıyıcı panolarında bu ağırlık, 1-1.2 t/m3 olabilir. Bu betonun dayanımı , 10-15 N/mm2 civarındadır. Kullanımının en önemli yararı ısı iletkenliğinin düşük 1 olmasıdır. Normal betonarme yapılarda normal betonun birim hacim ağırlığı 2.5 t/m3 mertebesindedir. Dayanımları ise 30 N/mm2’ye ulaşabilir. Sanat yapılarında kullanmak üzere birim hacim ağırlığı 1.7-1.9 t/m3 ve dayanımları 50 N/mm2'ye ulaşan hafif betonlar yapmak mümkündür.
2. Bu betonların çekme dayanımı yaklaşık olarak normal betonun ki kadardır. Ancak bu dayanım kuru havalarda önemli derecede azalır.
3. Sıcaklık genleşme katsayısı yaklaşık olarak normal betonunkinden % 25 daha düşüktür. Dolayısıyla da hafif beton sıcaklık değişimine karşı daha dayanıklıdır. Bu da önemli derecede farklı sıcaklıkların etkisinde kalacak olan hiperstatik yapılarda hafif beton kullanımının yararlı olacağını gösterir.
4. Ani elastisite modülü yaklaşık normal betonunkinin yarısı kadardır. Bu da hafif beton kirişlerin normal beton kirişlere göre çok daha fazla sehim yapacağını gösterir.
5. Isı iletkenliği, birim hacim ağırlığı ve su içeriğine göre değişmekle beraber , bu iletkenlik normal betonunkinden çok küçüktür.
6. Rötresi normal betonundan yaklaşık % 25 daha fazladır. Ancak agregalar daha fazla şekil değiştirmeye yatkın olduğundan rötrenin etkisiyle çatlama ihtimali normal betona göre daha azdır.
7. Sünme şekil değiştirmesi normal betona göre yaklaşık % 40 daha büyüktür.
8. Isı iletkenlikleri ve genleşme katsayıları küçük olduğundan yangına karşı dayanımları normal betona göre daha yüksektir. Örneğin, 12 cm kalınlıklı normal betondan bir döşeme plağın yangına karşı dayanımı iki saat olduğu halde hafif betondan aynı kalınlıklı plağın yangına karşı dayanım süresinin 4 saat olduğu görülmüştür.
9. Önemli miktarlarda su emmesine rağmen donmaya karşı dayanımı yüksektir. Zira suya doygun olmayan çok sayıda gözeneğe sahip olmasından dolayı zarar görmeden buzlanma genleşmesine imkan vermektedir. Bu tür betonlar, ısı iletkenlikleri düşük olduğundan, kışın beton dökümü için de uygundurlar. Çünkü, çimento prizinden doğan ısıyı normal betona göre daha uzun süre muhafaza eder.
  Alıntı ile Cevapla