Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:17   #7
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

10. Donatı - beton kenetleşmesi (aderans) konusunda düşey konumdaki dona.tı çubukları için nornıal betondaki kenetlennıe boyunu, yatay konumdaki donatı çubukları içinse aderansı geliştirilnıiş donatılarla kenetlennıe boyunun 1.5 katını kullannıayı önermektedir. Adera,nstaki bu aza.lma beton dökümünde boşluk oluşma ihtimalinin normal betona göre daha büyük olmasından meydana gelmektedir.
11. Hafif betonun korozyona karşı dayammı en az normal betonunki kadardır. Bu betonun özellikle deniz suyuna karşı da dayanımı yüksektir.
12. Hafif betonun aşıııma dayanımı normal betona göre daha da azdır.

5. BETON KATKI MADDELERİ
Beton ve harçların bazı özelliklerini değiştirmek veya tadil etmek için katkı malzemelerinin kullanılması fikri çimento kadar eski olduğu bilinmektedir. Romalılar kendilerinin yaptıkları betonlarda kan, domuz yağı ve süt kullanmışlardır. Romalılar kanın bir hava katkı malzemesi olduğunu bilmeden kullanmışlardır. Ancak bu sayede kullanılan katkı nedeniyle betonlarının sağlamlığının artmasında yararlı olduğu, yapıların günümüze kadar gelmesi göstermektedir. Katkılar ilk kullanışlarında şüphe ile birlikte karşılanmakla beraber değeri beton ve harç teknolojisinin ilerlemesi neticesinde daha iyi anlaşılmaya başlanmıştır. Çeşitli gayeler için katkı kullanılması fikrinin gelişmesiyle birlikte kimya sanayisinde gerekli önem verilmesiyle yeni bir endüstri medyana gelmiştir.
Ülkemizde son yıllara kadar hemen hiç kullanılmayan katkı maddelerinin önemi yeni yeni anlaşılmaya başlamış ve günümüzde katlanarak artan bir trendle yaygınlaşmaktadır.
  Alıntı ile Cevapla