Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:17   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

5.1. Beton Katkı Maddelerinin Tanımı
Katkı maddelerini taze veya sertleşmiş betonun bazı özelliklerini değiştirmek amacıyla kullanılan organik veya inorganik kökenli kimyasal maddelerdir. Beton katkı maddeleri, betonun işlenebilme, katılaşma veya donmaya dayanım gibi özelliklerinde değişiklik yapan maddelerdir. Bunların betonun hacmine bir tesirleri yoktur.
Beton katkı maddeleri katı veya sıvı durumda çimento ya da bağlayıcı maddenin ağırlığını %5’ini aşmayan ve fiziksel, kimyasal veya fiziko-kimyasal etkileşmeye giren ve betonun, harcın veya şerbetin taze durumda, katılaşma aşamasında veya sertleşmiş durumdaki bir ya da birden fazla sayıdaki özelliklerini değiştiren maddelerdir.
5.2. Beton Katkı Maddelerinin Kullanımındaki Amaçlar
Genel olarak bilim ve teknikte son yıllarda gözlenen hızli gelişmeler, beton teknolojisini de etkilemiştir. Günümüzde her türlü tabiat koşullarında katkı maddeleri sayesinde beton dökme gerçekleştirilir hale gelmiştir. Beton üretimi arttıkça, betona verilen önemde teknolojik gelişmelere paralel olarak artmaktadır. Akışkan ve istenen mukavemet değerlerinde beton imal edebilinek, su azaltıcı ve akışkanlaştırıcı malzemeler kullanılması ile mümkün olinaktadır. Bu nedenle de, katkı maddelerinin etkileri ve fonksiyonları önemlidir.
Kimyasal ve mineral katkıları sayesinde beton özelliklerinde ve teknolojisinde yeni aşamalara yol açmış, 1000 kgf/cm2’yi aşkın dayanımlı betonlar rahatlikla üretilir, taşınır, yerleştirilir olmuştur. Bu denli yüksek dayanımlı betonlara ekonomik olarak ulaşılır olması betonarme yüksek yapılar alanında yeni sıçramalar oluşmuş, en yüksek betonarme yapı 288 metreye ula.şarak betonarme adeta çelikle yarışır olmuştur.
Beton santrallerinin ülke genelinde yaygınlaşması ve sayılarının giderek artması, endüstrileşme ve rekabetin bir sonucu olarak bu sektörde kalite bilinci gelişmekte ve buna paralel olarak da katkı kullanımı artmaktadır.
Beton katkı ıııaddelerinin kullanımındaki aınaçlardan bazıları aşağıdaki gibi sıralanabilir:
  Alıntı ile Cevapla