Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:19   #3
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.1.1.4. Riskin Daha Sınırlı Olması

Yatırım için kullanılan malların, teçhizatların vb. satınalma alternatifine karşın kiralanması daha az risk taşımaktadır. Kiralamaya tabi mallar, teknik ömürlerini doldurmadan demode olduğu taktirde, risk unsuru makine ve teçhizatın sahibine ait olmaktadır. Kiralama faaliyet kiralanması ise bu taktirde sözleşmeye eklenecek bir madde ile kiralamaya tabi malın ihtiyacı karşılar durumda olmaması gibi durumlarda kiracıya makine değiştirilerek verilmesi hakkı sağlanabilir (Koç, Mehmet, 1999, s.13).

2.1.1.5. Teminat Verme Külfetinden Kurtarır

Malın mülkiyeti kiralayanda kaldığından finansal kiralama işlemi kredilerde aranan ek teminatları gerektirmekte ve bundan dolayı kiralanan maliyeti daha düşük olmaktadır. Oysa yatırımların banka kredisi ile finanse edilmesi durumunda bankalar karşılaştıkları risk nedeniyle, yüksek oranda teminat istemektedirler (Kocaağa, Köksal, 1999, s.36).

2.1.1.6. Kiracının Kredi İmkanlarının Saklı Kalması

Finansal kiralama işlemleri bir kredi türü olmadığı için bilançonun pasif kısmında yer almaktadır. Bu bakımdan finansal kiralama işlemi kiracının borç/özkaynak oranını etkilememekte ve kredi olanaklarını da kısıtlamaktadır. Ayrıca yatırımların finansal kiralama ile gerçekleştirilmesi sonucunda da özkaynaklardan son ayırma zorunluluğu kalkacağı için özkaynakların tükenmesi önlenebilmektedir (Koç, Mehmet, 1999, s.15).
2.1.1.7. Uygun Olmayan İşletme Yerinin Değiştirilmesine İmkan Verir

İşyerinin satın alınılması durumunda kuruluş yerinin yanlış seçilmesinin sonuçlarına uzun süre katlanmak gerekebilirken, kiralanması halinde kira sonunda o yeri değiştirmek mümkündür (Kocaağa, Köksal, 1999, s.37).
  Alıntı ile Cevapla