Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:20   #5
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.1.2. Kiralayanın Avantajları

2.1.2.1. Karlılık Oranını Yüksektir

Sözleşme süresi sonunda kiracının hakkını kullanarak malı satın almaması durumunda kiralayan malı devralarak yeniden değerlendirme imkanını elde eder(Kocaağa, Köksal, 1999, s.38).

2.1.2.2. Teşviklerden Yararlanma İmkanı Verir

Teşvik belgesine bağlanmış bulunan yatırımların tamamının veya bir kısmının finansal kiralama yoluyla gerçekleştirilmesi durumunda, kiraya veren kiracının teşvik belgesinde belirtilen ve satın alması halinde onun tarafından kullanılmasına hak kazanılan teşviklerden yararlanır. Böylece, kiracının yatırımı teşvik belgesine bağlanmışsa, yatırımcının teşvik belgesinde öngörülen teşviklerden kiralayan yararlanabileceği gibi, bunların kiralayan tarafından kira bedeline yansıtılması sonucu, dolaylı olarak kiracı da yararlanabilir(Koç, Mehmet, 1999, s.16).

2.1.2.3. Her Türlü Vergi, Resim ve Harçları Muafiyet Sağlar

Kredi ve ipotek sözleşmeleri Damga Vergisi, Noter ve Tapu Kayıt Harcına tabi iken, finansal kiralama sözleşmeleri bu vergi ve harçlardan istisnadır. Satımda daha cazip bir hale getirilmesi amacıyla, finansal kiralama sözleşmesi her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulmuştur. Ayrıca bakanlar kuruluna dar mükellefiyete yabancı kiralama şirketlerinin finansal kiralama kanununun uygulamasından doğacak kazanç ve ücretlerinden vergi tevkifat oranlarını sıfıra kadar indirme yetkisi tanınmıştır (Kocaoğlu, Köksal, 1999, s.39).

2.2. Finansal Kiralamanın Dezavantajları

2.2.1. Genellikle Ekonomik Yönden Zayıf Firmalarca Tercih Edilir

Büyük firmalar finansal kiralamayı alternatif imkanlarıyla birlikte değerlendirip bunlardan maliyeti en düşük olanını seçmektedir. Bu nedenle finansal kiralama genellikle orta ve küçük ölçekli işletmeler veya kredi imkanları tükenmiş olan firmalar yönünden çekici olabilmekte bu müşteri grubu ise belirli bir riski beraberinde getirebilmektedir. Bunun sonucu olarak riski artan kiralama şirketleri maliyetlerini de arttırma yoluna gitmektedir. Ayrıca menkul değerlerinin büyük bölümünü kiralama yoluyla sağlayan firmanın zaten zayıf olan kredibilitesini daha da zayıf duruma düşürür, istenen teminatlar karşılanamaz. Yani kredi bulma imkanı azalır(Kocaağa, Köksal, 1999, s.42).
  Alıntı ile Cevapla