Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:20   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

2.2.2. Kira Ödemelerinin Dövizle Yapılması Durumunda Kur Riski

Hem kiracı, hem de kiraya veren açısından, söz konusu olabilecek bir diğer risk, enflasyonla birlikte ortaya çıkabilecek kur riskidir. Kiraya veren açısından kur riski, temin edilen fonların ödendiği para birimi ile kira ödemelerinin yapıldığı, para birimi; kiracı açısından ise kira ödemeleri için cari olan para birimi ile kiralanan malın sağladığı gelir için geçerli olan para birimi arasındaki farklılık nedeniyle ortaya çıkmaktadır(Toroslu, Vefa, 1999, s.20).

2.2.3. Kredi Darboğazına Sebep Olur.

Büyük fonlara ihtiyaç duyan finansal kiralama şirketleri bu fonları sağlayabilecekleri kaynakların sınırlı olması nedeniyle önemli sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedirler. Örneğin önemli ölçüde banka kaynaklarına dayanan bir finansal kiralama şirketi kredi imkanlarının kısıtlı olduğu dönemlerde, yeterli seviyede ve uygun şartlarda kaynak temin edememe sorunuyla karşı karşıya kalabilir(Kocaağa, Köksal, 1999, s.43).

2.2.4. Uzun Vadeli Kiralamalarda Rekabet Şartlarını Bozar.

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde ihracatın yapısı genellikle düşük teknolojiyle üretilen tüketim mallarından oluştuğundan finansal kiralama işlemleri de daha çok ihracat değil, ithalat yönüyle işlerlik kazanmaktadır. Bu şekilde gerçekleştirilen ithalat ise kısa vadede finansman ve yatırım imkanı sağlarken, uzun vadede kiralanan malların niteliğinden kaynaklanan iki önemli sakınca ortaya çıkarmaktadır. Birincisi, kiralanan mallar çoğunlukla bilgisayar, tıbbi cihazlar, haberleşme araçları gibi teknolojisi hızla değişen ve gelişen mallar olduğundan yurt içi imalat sanayinin bu alanlarda dışarının rekabetine ayak uydurulabilmesinin ve gelişmesinin imkansız olmasıdır. İkinci sakınca ise bu yolla ülkeye modası geçmiş makine ve teçhizatın girmesidir(Kocaağa, Köksal, 1999, s.44).
2.2.5. Kiracının Kredibilitesinin Düşük Olması

Bir işletmenin menkul değerlerinin büyük bir bölümünün kiralanmış olması o işletmenin finansman kurumları tarafından kredibilitesinin düşük olarak değerlendirilmesi sonucunu doğurur ve kredi bulmasında sıkıntılara yaratır(Koç, Mehmet, 1999, s.17).
  Alıntı ile Cevapla