Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:21   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

3.3. Vergi Kiralamaları (Tax-based Lease)

Vergi temelli kiralamalar, vergi kanunları ve işletmelerin vergi tasarrufu olanakları dikkate alınarak hazırlanan kiralama sözleşmeleridir. Kira bedelleri, yenileme veya satın alma koşulları, geçerli vergi kanunlarına göre kiracı veya kiraya veren maksimum masraf sağlayacak şekilde belirlenmiştir ( Güvenli, Orhan., 1998, s.41).

3.4. Net-Lease, Brüt Lease, Net-Net Lease

Kiralanan varlığın kullanımıyla ilgili tüm giderler kiracıya ait ise ve kira bedelleri içinde varlığın bakım giderleri bulunmuyorsa, bu tür kiralamalar net kiralamalar (net-lease) olarak kabul edilir. Net-net kiralamalarda net-lease kiralamalarına ek olarak, kiralanan varlığın hurda değer garantisi de kiracı tarafından kiraya verene verilmektedir. Kiralama dönemi sonunda varlığın satış değeri kiralama sözleşmesi yapılırken kiracı tarafından garanti edilen miktardan düşük olursa, kiracı kiraya verene farkı ödemektedir. Brüt kiralamalar, kira bedelleri ile birlikte kiraya verene varlığın sigorta, bakım, parça giderleri ve gerekli vergilerinin ödendiği kiralama sözleşmeleridir. Kiraya veren, kiraya verdiği makinenin tüm bakım giderlerini kendi karşılamak durumundadır(Aydın, Filiz, 2000, s.20).

3.5. Kapalı-Uçlu Kiralamalar, Açık-Uçlu Kiralamalar

Kapalı uçlu kiralamalar (closed-end veya walk away lease) kiralama dönemi sonunda kiralanan yatırımın kiraya verene devredildiği, hurda değerle ilgili tüm risklerin kiraya verene devredildiği, hurda değerle ilgili tüm risklerin kiraya verene ait olduğu ve kiracının yatırımına sahiplik olanağının bulunmadığı bilinen kiralamalardır.
Açık uçlu kiralamalar (open-end lease) ile önceden bilinen bazı koşullara uyulması halinde kiralanan varlığın mülkiyetinin kiracıya geçtiği kiralamalar kastedilmektedir(Uyanık, Senan, 1990, s.24).
  Alıntı ile Cevapla