1.5. Taşeron Müteahhit yapımını üstlendiği bir inşaatın belirli bölümünü o konularda uzmanlaşmış firmalara yaptırabilir. Projenin belirli kısımlarını üstlenen ikinci derecedeki inşaatçılara taşeron denir. konularında uzmanlaşmış taşeronlar yüksek verimlilik ve düşük maliyetle işi tamamlayabilmekte bu da müteahhidi olumlu etkilemektedir (Erden, S.Aziz, 1985, s.6). 2. İnşaat Taahhüt İşletmeleri Taahhüt işletmeleri, belirli bir inşaat işini belirli proje, şartname ve fiyatlarla yüklendiği ve iş sahibinin kontrolü altında en iyi şekilde gerçekleştirip iş sahibine teslim eden işletmelerdir. İnşaatların değişik alanlarda yapılması birinin diğerinden farklı olması üretim ve yönetim sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle işletme yöneticileri veya sahipleri aşağıda belirtilen konularda karar varması gerekmektedir. - Her türlü inşaat taahhüdüne girişmeli mi, yoksa belirli alanda uzmanlaşmalı mı? - Bütün inşaat taahhütleri tek bir merkezden mi yürütülmeli, yoksa belirli bölgedeki taahhütler için ayrı bir şube mi kurulmalı? - Ayrı şube açmaya karar verilirse, makine ve teçhizat merkezde bulunan makine parkından mı karşılanmalı Üretime dönük faaliyetlerine bakıldığında ise dört safhadan oluştuğu gözlenmektedir. i) İnşaatın yapımı için gerekli olan işçi, malzeme ve makine-teçhizatı sağlamak ii) Bu üretim faktörlerini inşaat alanına getirmek iii) Söz konusu inşaatın yapımını bu elemanlarla tamamlamak iv) İnşaatın bitimiyle işçileri, arta kalan malzemeleri ile makine teçhizatı inşaat alanından geri geçkmek (Benligiray, Yılmaz, 1981, s.13). 3. İnşaat Taahhüt Sözleşmeleri İnşaat sözleşmelerini işin fiyatı açısından ele alındığında iki grupta toplanabilmektedir. i) Bedelin gerçekleşen maliyete göre belirlendiği (maliyet üstü) taahhüt sözleşmeleri ii) Bedelin önceden kararlaştırıldığı taahhüt sözleşmeleri |