Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31-01-2007, 16:33   #44
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

4.2.6. Sözleşmenin Yapılması ve Kesin Teminat

İnşaat taahhüt sözleşmelerinin yazılı olması gibi bir zorunluluğu bulunmamakla birlikte iş sahibi ve müteahhit açısından yararlı olabilmesi için yazılı olarak yapılmaktadır(Artukmaç, Sadık, 1975, s.18).
Tarafların karşılıklı olarak imzalayıp kabullendikleri sözleşmede:
- Yapılacak işin açık bir tanımı yapılmalıdır.
- Toplam bedel ve bu bedelin ödeme esasları açık şekilde belirtilmelidir.
- Bunların dışında tarafların her türlü hak ve yükümlülükleri, yasalara bırakılmaksızın kararlaştırılmalıdır.
Sözleşme yapılırken müteahhitten toplam ihale bedeli üzerinden hesaplanan %6 oranında kesin teminat alınır (Devlet İhale Kanunu madde 54).

4.3. İnşaat Taahhüt İşletmelerinde Finansal Kiralama

İnşaat taahhüt işletmelerinin finansal kiralama yapıp yapmadığını, yıllar itibariyle finansal kiralamaya bakış açılarının nasıl değiştiğini ve inşaat taahhüt firmalarının finansal kiralamayı kullanmalarının nedenini istatistiki veriler altında değerlendirmeye çalıştığımızda;
1999 yılında toplam fatura değerinin 51.659 milyar TL, kira alacağının da 66.340 milyar TL olduğunu görmekteyiz. Bu rakamlarla inşaat taahhüt sektörü tüm sektörler içinde %13.35’lik bir orana sahiptir. 1999 yılında tüm sektörlerden daha fazla finansal kiralama yapmıştır.İnşaat taahhüt işletmelerinden sonra %7.85 ile tekstil sektörü gelmektedir.
2000 yılında toplam fatura değeri 170.675 milyar TL’ye ulaşmış, kira alacağı da 203.828 milyar TL’ye yükselmiştir. Tüm sektörler içinde %17.75’lik bir orana sahiptir. 2000 yılında da %10.45’lik bir oranla tekstil sektörü inşaat sektörünü takip etmektedir.
  Alıntı ile Cevapla