Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 09:07   #8
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

Mal mukabili ödeme şeklinde, aşağıdaki şekilde işlemler gerçekleşir. Bu işlemler sırasıyla şöyledir :
- İhracatçı, satış sözleşmesi kapsamında malları ithalatçıya gönderir.
- İhracatla ilgili belgeleri de malla birlikte veya diğer yolla ithalatçının eline geçecek şekilde yollar.
- İthalatçı, eline ulaşan belgeler ile ülkesindeki gümrüğe ulaşan malların ithalat ve gümrükleme işlemlerini gerçekleştirir.
- Sözleşme şartları çerçevesinde karşılıklı olarak anlaşılan vade tarihinin bitiminde ihraç konusu malların bedelini ihracatçının hesabına transfer eder.
Peşin ödemenin tam tersi niteliğinde düşünülebilecek olan bu ödeme şekli, ithalatçılarımız açısından avantajlı olmakla birlikte, ihracatçılar açısından büyük bir risk taşımaktadır.
İthalatçı firmalarımız, mal mukabili ithalat yaparken mutlaka yurtdışındaki ihracatçı firmalardan, peşin ödemede olduğu gibi, ithalat gümrükleme işlemlerinde kendilerine lazım olan bütün belgelerin mutlaka malla birlikte gönderilmesini talep etmelidirler.

5.3. Vesaik Mukabili Ödeme
Vesaik mukabili ödeme şekli, ihracatçının mal bedelini beklemeksizin yüklemeyi gerçekleştirerek kıymetli evrak hükmündeki belgeleri banka kanalıyla ve bir ödeme talimatıyla ithalatçının bankasına göndermesi ; ithalatçının da gümrükleme işlemi için kendisine gerekli olan evrakları kendi bankasından mal bedelini ödeyerek alıp gümrüğe gelen malını çekmesi şeklinde işleyen bir ödeme şeklidir.
Vesaik mukabili ödeme şeklinin temel aşamaları şu şekilde sıralanabilir :
- İhracatçı, satış sözleşmesinde belirtilen malları, yükleme tarihinde nakliyeciye teslim eder ve ihracat işlemini gerçekleştirir.
- İthalatçının gümrükleme işlemi için kendisine gerekli olan belgeleri ihracatçı, bankası kanalıyla ithalatçının bankasına gönderir.
- İthalatçı, kendi bankasına giderek mal bedelini ödeyerek belgeleri bankadan teslim alır ve ithalat işlemini gerçekleştirir.
- İthalatçının bankası, almış olduğu mal bedelini ihracatçının bankasına ihracatçıya ödenmek üzere yollar.
  Alıntı ile Cevapla