Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 11:46   #6
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

İthalatçı satış sözleşmesine veya ihracatçıdan aldığı proforma faturaya istinaden akreditifin cinsini, şartlarını ve istenecek belgeleri bankasına bildirir ve akreditifin içeriğini belirler.

Satış sözleşmesi akreditifi açan ve ödemeye aracılık eden bankaları doğrudan doğruya ilgilendirmez ve bağlamaz. Akreditif amiri banka ile ayrı bir sözleşme yapar. Amir, akreditif gereğince lehdara ödenecek mal bedelini bankaya ilk talebinde ödeme yükümlülüğünü kabul eder.

Akreditif amiri, satış sözleşmesi ile ihracatçıya karşı, akreditif sözleşmesi ile de bankaya karşı sorumludur.


1.5.2.2 Akreditif Lehdarı (Beneficiary)

Akreditif lehdarı, lehine akreditif açılan ihracatçıdır. Lehdar, akreditif şartlarına göre malları sevk ederek gerekli vesaiki kendi ülkesindeki bankaya ibraz ederek mal bedelini tahsil eder veya düzenlediği poliçenin kabulünü alır.


1.5.2.3 Amir Banka (Opening Bank, Issuing Bank)

Amir banka, ithalatçının talimatı üzerine akreditifi açan bankadır. Amir banka ithalatçının verdiği talimatları içeren akreditif metnini hazırlayarak lehdara iletilmek üzere ihracatçının ülkesindeki muhabir bankaya veya direkt lehdara gönderir.

Amir banka, akreditif metninde muhabir bankaya gerekli şartların yerine getirilmesi karşılığında ödeme, iştira, poliçe kabulü yetkisi verir ve bu yetkiler sonucu muhabirine karşı ödeme taahhüdüne girer. Akreditif doğrudan lehdara gönderilmiş ise aynı taahhütler lehdara karşı verilmiş olur.
  Alıntı ile Cevapla