Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02-02-2007, 14:43   #33
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

a) İhracatta Vergi İadesi

Uluslararası ticaretin vergilendirilmesinde temel kural ihraç edilen ürünlerin ihraç eden ülkede vergiden istisna edil­mesi, buna karşılık yalnızca varış ülkesinde vergilendirilmesidir.
İhracatta vergi iadesi, dar anlamda ülke içinde üretilen ürünlere ihraç gücü kazandırmak, diğer ülkelerin aynı cins ve kalitedeki ürünleriyle dış piyasalarda rekabet imkanı sağlamak; geniş anlamda uzun dönemde ve ihracatı teşvik tedbirle­rinin tümü içinde ihracatın yapısını değiştirmek, işlenmiş ürün ihracatının toplam ihracat içindeki oranını yükseltmeyi amaçlamaktadır. Vergi iadesi uygulaması ile, ihracatın toplam hacminin arttırılması ve çeşitli ürünlere selektif vergi iadesi uygulanması ile ihraç ürünlerine çeşitlilik kazandırılmak is­tenmektedir. Sistemde, ihracatta vergi iadesine konu olan ürü­nün üretim süreci içinde ödenen ithal maddelerine ilişkin güm­rük vergileri ile bunun dışında kalan diğer bütün vergi (özel­likle vasıtalı vergiler), resim, harç ve benzer etkiler yaratan mükellefiyetler kısmen veya tamamen ihracatçıya iade edilmek­tedir. Bu ödeme, ürünün üretim süreci esnasında ödenen vergi , resim ve harçlardan daha fazla olmamaktadır . Vergi iadesi re­jiminde ürünün üretim süreci içindeki tüm mali yüklerin bütün ihraç ürünleri için geri verilmesi de söz konusu olmamaktadır.[1]
Türkiye'nin uluslararası ticarete gerektiği ölçüde katı­labilmesinin ve kalkınma çabalarını sürdürebilmesinin başta gelen koşullarından birisi de, ihracatını ekonominin gerekle­rine uygun düzeye çıkarabilmesidir.
Bu amacın gerçekleşmesi herşeyden önce ihraç ürünlerine dünya pazarlarında rekabet gücü sağlamasına bağlıdır. Bu ise ihraç ürünlerinin uluslararası pazarlarda vergi yükünden arın­mış olarak çıkmasını gerektirir.
  Alıntı ile Cevapla