Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 08:57   #2
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

· Prospektüslerin üye ülkelerde kullanımında yaşanan zorlukların ortadan kaldırılması ki bu uygulama tek bir sermaye piyasası yaratılmasında önemli bir adımdır.
· Uluslarası Muhasebe Standartlarının kullanımına izin verilmesi. Böylelikle kreditörlerin kredi değerliliği hesaplamalarında kolaylık sağlanacaktır.
· Emeklilik Fonları için getirilen yatırım kısıtlamalarının rasyonelleşmesi ve ülkeler arası bazı faaliyetlerinin basite indirgenmesi. Bu önlem ile yeni ve büyük bir yatırımcı kitlesi yaratılması planlanmaktadır.
· Teminatların ülkeler arası kullanımındaki yasal belirsizliklerin giderilmesi
· Ülkeler arası yeniden yapılanma faaliyetlerinin basitleştirilmesi. Bu uygulama ile özel sektör aktiflerinin verimli bir şekilde kullanılması mümkün olacaktır.
· Hayat Sigortası ve Emeklilik Fonları gibi mali ürünler çerçevesinde ülkeler arasında ortaya çıkan vergi uygulamalarındaki zorlukların hafifletilmesi.
Alt para birimlerinin tamamen tedavülden kaldırılacağı 2002 tarihinde tamamlanacak olan Eylem Planı’nın katedeceği yol uzundur. Planın durum raporunun ilki Kasım ayında yayınlanmıştır. Planın yürürlüğe konulmasının üstünden az bir süre geçmesi nedeniyle sağlanan somut gelişmeler sınırlı olmuştur. Bu gelişmeler arasında yeralan emeklilik fonları ile ilgili tebliğ AB’deki en büyük yatırım potansiyelinin önünü açacak gerekli bir adımdır ve tüm Euro sermaye piyasasının gelişimini etkileyecektir.
Bir diğer gelişme ise, banka denetimi konusunda faaliyet gösteren Basel Komitesi’nin ticari bankaların sermaye yeterliliği konusunda yayınladığı önerilerdir. Söz konusu önerilerin bu yıl sonuna kadar daha kesin bir hale gelmesi ve söz konusu önerilerin 2002 yılı sonuna kadar Eylem Planı’na dahil edilmesi planlanmaktadır. Söz konusu önerilerin tahvil piyasası açısından uygulamaları henüz kesin değildir. Yüksek kredi değerliliğine sahip özel sektör şirketleri için sermaye ağırlığı % 100’den % 20’ye düşecek olup, söz konusu şirketler halihazırda tahvil piyasasından fon temin edebilmektedir. Buna ilaveten, sadece 79 adet Avrupalı şirket Moody’s Derecelendirme Şirketi tarafından yüksek kategoride yer almaktadır. Kredi değerliliği B- veya altında olan şirketler için sermaye ağırlılığı %150 olarak önerilmektedir. Söz konusu durumun Avrupa’da “yüksek getirili” tahvillerin oluşumuna katkıda bulunması beklenmekte olup, bu uygulama ile kamu politikasının önceliğinden biri olan ve istihdamın arttırılmasına katkıda bulunan riskli şirketlere fon akışının arttırılması da sağlanmış olacaktır. Bununla birlikte, bankaların fon maliyetlerini yeniden gözden geçirmesi gündeme gelebilecektir.

2-3 Mayıs 1998 tarihleri arasında Avrupa Parasal Birliği’nde yer alan devletlerin Maliye Bakanları Avrupa Parasal Birliği’nde yer alacak dövizlerin sabit ikili oranlarını ilan etmişlerdir. APB’de yer alacak dövizlerin 31 Aralık 1998 tarihinde Euro karşısındaki sabit oranlarının belirlenmesinde söz konusu ikili oranlar kullanılmıştır. Ayrıca, Maastricht Anlaşması gereği 1 ECU 1 Euro’ya eşitlenerek değeri ilan edilmiş, ayrıca ulusal para birimlerinin Euro karşısındaki değeri geri dönülmez bir şekilde sabitlenmiştir. Söz konusu resmi sabit dönüşüm oranları aşağıdaki gibidir:


  Alıntı ile Cevapla