Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03-02-2007, 08:57   #4
imparator
Guest
 
imparator - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
 

EURO SWAP PİYASASI


Euro swap piyasasının 70 trilyon ABD Dolarlık dünya swap piyasasında önemli bir paya sahip olacağı ve büyüklük açısından Amerikan swap piyasası ile yarışacağı tahminlerinde bulunulmaktadır. Söz konusu piyasanın büyümesine neden olacak faktörlerden en önemlisi 11 ülkenin sermaye piyasalarının tek bir piyasa haline gelmiş olmasıdır.
11 ülkenin devlet, özel sektör ve diğer tahvil piyasalarının büyüklüğünün 7 trilyon ABD Doları civarında olduğu tahmin edilmektedir. ABD piyasalarının büyüklüğü ise 10 trilyon ABD Dolardır.
ISDA tarafından yapılan açıklamaya göre, 102 ISDA üyesinin faiz ve döviz swapı ile faiz oranı opsiyonlarından oluşan faaliyet hacminin 1998 yılının birinci altı ayının sonunda 36.9 Trilyon ABD Doları olarak kaydedildiği, ikinci altı ayın sonunda bu tutarın 50.9 Trilyon ABD Doları’na ulaştığı belirtilmiştir. 1998 yılı sonu rakamı, 1997 yılı sonu rakamı olan 29 Trilyon ABD Doları ile karşılaştırıldığında % 76‘lık bir artışı ifade etmektedir.
Euro’ya geçiş ile birlikte mevcut swap anlaşmalarında ortaya çıkabilecek belirsizliklerin giderilmesini teminen ISDA tarafından “APB Protokolü” hazırlanmıştır. Protokol “Ana Metin” ve “Sözleşmelerin Devamlılığı”, “Fiyat Kaynakları”, “Tanımlar”, “Ödemelerin Netleştirilmesi” ve “Tahvil Opsiyonları” gibi eklerden oluşmaktadır. Söz konusu protokol, 1132 kurum ve kuruluş tarafından imzalanmıştır.

PİYASA STANDARTLARI


Euro bölgesi ülkelerinde tek bir para birimi için kararlaştırılan ortak bir konvansiyonunun bulunmaması nedeniyle, ISDA (International Swap Dealers Association) ve bazı piyasa uzmanları kendi aralarında uzlaşarak piyasalar için bazı standartlar tavsiye etmişlerdir.
Üzerinde mutabakata varılan standartlar şu şekildedir:
Euro Para Piyasası Standartları
· Gün Hesaplama Esası olarak “Gerçek Gün Sayısı/360” benimsenmiştir.
· Hesap Kapatma Esası olarak Spot + 2 Gün Standardı benimsenmiştir.
· İş günleri olarak TARGET iş günlerinin yaygınlaşmaya başlaması beklenmektedir.

Euro Sermaye Piyasası Standartları
· Gün hesaplama esası olarak önerilen “Gerçek Gün Sayısı/Gerçek Gün Sayısı” A.B.D ve Japonya hükümet tahvilleri piyasasında kullanılan konvansiyon ile aynıdır. Önerilen konvansiyon 30/360 esasına göre daha az hesaplama sıkıntısı yaratmaktadır.
· Tahvil kotasyon esasının ondalık sisteme dayandırılması ile getiri hesaplamalarında daha doğru ve kesin bir sonuca ulaşılması beklenmektedir.
· İş günleri hesaplamasında bundan böyle TARGET iş günlerinin kullanımı yaygınlaşmaya başlayacaktır.
· Hesap kapatma esasında ise işlem yapılan tarih artı üç iş günü esası kabul edilmiştir.


  Alıntı ile Cevapla